Vágólapra másolva!
Ritkaság, hogy egy sztárklubot olyan szakemberre bíznak, aki korábban sehol sem dolgozott vezetőedzőként, de a Barcelonánál a folytonosságnál nincs fontosabb, így Josep Guardiolát asszisztense, Tito Vilanova követte. Ez szinte semmilyen változást nem jelent az edzésmunkában, elméletileg a játékstílus sem változik, de azért az új edző jelenléte alighanem érződik majd a katalánokon.

Ugyan a Barcelona már hetekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a következő idényre, az érdemi munka csak hétfőn kezdődött. Az Európa-bajnokságon szerepeltek ugyanis csak ekkor kapcsolódtak be a tréningekbe, márpedig a Barca esetében ez nem kevés játékost jelent. Az új vezetőedzőnek, Tito Vilanovának tehát nincsen sok ideje arra, hogy a csapatot a saját képére formálja, hiszen a Primera División első fordulóját augusztus 18-án rendezik.

Az új tréner eddig is ott volt a kispadon

Az elmúlt négy szezonban Josep Guardiola volt a Barcelona edzője, akivel a klub sikert sikerre halmozott: három bajnoki arany, két BL, két klubvilágbajnoki cím és két spanyol kupa került a vitrinbe. Amikor a szakember tavasszal kijelentette, hogy az idény végén feláll a kispadról, rengetegen találgattak arról, hogy ki lehet az utódja, felmerült többek között Marcelo Bielsa és Arsene Wenger neve is, de a legkézenfekvőbb megoldásra csak kevesen gondoltak. A Barca vezetősége viszont igen, és ennek megfelelően Guardiola asszisztensére, Tito Vilanovára bízták a csapatot.

A 42 éves szakember teljes eddigi edzői karrierje Guardiola árnyékában telt el: korábban a Terrassa FC technikai igazgatója volt, majd 2007-ben a Barcelona B csapatához került, ahol Guardiola segítője lett, együtt kerültek a nagycsapat élére. Itt azonban Guardiola volt a reflektorfényben, Vilanováról csak akkor cikkeztek az újságok, amikor konfliktusba keveredett José Mourinhóval a Szuperkupa döntőjében. Tavaly novemberben majd egy hónapig hiányzott a csapat mellől, mert egy daganatot távolítottak el a fültőmirigyéből, ekkor Guardiola többször is megemlítette a nevét, de ennél sokkal többet nem lehetett róla tudni.

A gyakorlatok ugyanazok, a főnök más

Kinevezésével a klubvezetés a folytonosság mellett voksolt, hiszen Vilanova nem csak hogy remekül ismeri a játékosokat, de ugyanúgy gondolkodik a futballról, mint elődje. Albert Benaiges, aki korábban éveken keresztül dolgozott a klub utánpótlás-központjában, a La Masiában, így nyilatkozott a döntésről: "Először meglepődtem, hogy Titót választották, mert azt hittem, hogy Guardiola után inkább egy másik vonalat akarnak majd kipróbálni. De miután jobban belegondoltam, rájöttem, hogy hülyeség lett volna. Kiválóan ismeri a focistákat, és már Guardiola mellett felelősségteljes munkát végzett."

A játékosok nyilatkozatai is valami hasonlóról árulkodtak. "Guardiolával felértünk a csúcsra, és természetesen hiányozni fog. De Titóval gyakorlatilag ugyanazt a munkát folytatjuk, nem lesz jelentős változás" - mondta például Andrés Iniesta még a nyár elején. Lionel Messi pedig a felkészülési időszak első pár tréningje után így fogalmazott. "Semmiféle változást nem érzek. Ugyanazokkal az edzőkkel dolgozunk, mint korábban, a gyakorlatok a megszokottak, az egyetlen különbség, hogy már nem Guardiola, hanem Vilanova mondja ki a végső szót." Maga Vilanova pedig kijelentette: "Pár apró dolgon változtatni szeretnék, de a Barca-stílus marad, szentségtörés és bolondság lenne nem így tenni."

A védekezésre is figyelni fognak

Ami a lehetséges taktikai módosításokat illeti, az asszisztensből lett szakvezető a hírek szerint kicsit nagyobb hangsúlyt fektetne a védekezésre. Persze ne gondoljunk arra, hogy a Barca majd úgy fog futballozni, mint ahogyan például a Chelsea tette ellene a Bajnokok Ligája elődöntőjében, de Vilanova szerint hátul jobban kell figyelniük. "Az ízlésemhez képest az előző szezonban túl sok gólt kaptunk, és összességében véve a labdavesztés után nem dolgoztunk elég jól a védelemben" - mondta erről az új vezetőedző, és aligha véletlen, hogy katalánok eddigi egyetlen új szerzeménye a nyáron egy balhátvéd, Jordi Alba.

A hírek szerint Vilanova még egy játékost akar igazolni, szintén nem a támadó részlegbe: középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető játékost keresnek. Szóba került már a bilbaói Javi Martínez neve, de kapcsolatba hozták a klubot Alexander Songgal (Arsenal) és Daniel Aggerrel (Liverpool) is. Az elmúlt években a Barcelonánál minden a labdabirtoklásról szólt, azonban a jelek szerint Vilanova arra is gondol, hogy mi van, ha mégsem náluk van a labda - még ha ez a meccseken csak ritkán is fordul elő.

www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről