A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Lassan valósággá válik, amit a Robotzsaruban vagy a Terminátorban láttunk. A Google Glass nevű okosszemüveg hamarosan megmondhatja a síelőnek, hogyan menjen le a lejtőn, az irányítónak, hova dobja a labdát és a csapatorvosnak, mi a sérült játékos baja. Mi pedig kutyasétáltatás közben a sportolók szemszögéből láthatjuk mindezt.

"Mindenki csak kérdezgette, hogy mire jó ez a szemüveg" - újságolta Bethanie Mattek-Sands, miután tavaly a wimbledoni teniszbajnokságon edzés közben kipróbálta a Google Glass nevű okosszemüveget. Az amerikai teniszező azt állította, fejleszteni tudja vele a játékát, hiszen többek között vissza tudja nézni a mozgását, a tartását, és ha a mérkőzésen is viselné, akkor az ellenfél helyezkedését is tudná elemezni. "A sportágat ráadásul közelebb lehetne hozni ezzel a nézőkhöz, hiszen így ők is nézhetnék a játékosok szemével a meccset, a fotelban ülve ugyanazt látnák, amit mi" - mondta Mattek-Sands.

Az egyelőre csak edzéseken használható szemüvegbe épített kamera felveszi, amit a viselője lát, és az egyik szeme elé adatokat képes vetíteni a látottakról. A képernyőn megjelenő információk fajtája attól függ, milyen alkalmazás fut a készüléken: segíthet a mindennapi életben is, mondjuk egy bevásárlólistával, de aki akarja, a sportban is hasznát veheti.

Mattek-Sands gyakorlatilag a Google Glass sportnagykövete:


Nem könnyű persze megtalálni a funkcióját. Ernesto Burden legutóbb úgy futotta le a Boston Maratont, hogy végig rajta volt a szemüveg, de ő nem azért vette fel, hogy valami hasznát lássa. Összevágott egy negyedórás videót a felvételből, azt mondta, azért, hogy így emlékezzen az előző versenyen elkövetett merénylet áldozataira. "Arra gondoltam, hogy megmutatom, hogy milyen csodálatos közösség ez, milyen élmények érik az embert egy maratoni táv lefutása közben, milyen holtpontok vannak, és azokat miként küzdjük le. A gonosz létezik, de a jó erősebb nála, ezt segített megmutatni a szemüveg."

A Boston Marathon a Google Glasson keresztül:


Aztán jöttek a csapatsportok, elsőként az amerikaifoci: az NFL egyik puntere, Chris Kluwe elkezdte tesztelni Glasst, és azóta több csapatnál is bevetettek már edzéseken. Az amerikaifociban rendkívül fontos a taktika, a játékosok mozgása, itt egy megfelelő alkalmazás segítségével lehetne funkciója az okosszemüvegnek. "Akár arra is lehetőség lenne, hogy rögzített felvételeket elemezve dolgozzanak ki az edzők új taktikát, mondjuk az irányító szemszögéből látva az egyes játékszituációkat. Sőt, meccs közben a pálya szélén láthatnák az akciókat, és villámgyorsan kielemezhetnék őket" - mondta Brian McCarthy, az NFL egyik szóvivője.

"Ha a nézők is rá tudnának kapcsolódni, és otthon valós időben nézhetnék ezen keresztül a meccseket, mondjuk az irányító szemszögéből, akkor reálisabb képet kaphatnának arról, hogy milyen gyors ez a játék. Bár ők első pillantásra csak annyit látnának, hogy hatalmas káosz van a pályán, majd egyszer csak a földre kerül az irányító" - mondta az időklözben már visszavonult Kluwe. Hozzátette, mondjuk egy GoPro kamerával szemben a Glass nagy előnye, hogy kialakítható neki egy kisebb hely a sisakban, amely így megvédi az ütközésektől.

Az elkapók számára azt is kiírja a szemüveg, hogy milyen irányú és milyen erős a szél:


Egyre több NBA-s kosárcsapat is használja az új technikát. Először a Sacramento Kingsnél vetették be, nemcsak edzésen, hanem az Indiana elleni bajnoki előtt, a bemelegítés során is felvettek vele néhány képet. Közben Európába is megérkezett a szemüveg, a Getafe elleni, nemrég lejátszott spanyol bajnokit az Atlético Madrid focicsapatának másodedzője, German Burgos már a Glasson keresztül nézte. Létezik ugyanis egy alkalmazás, amely valós időben dolgozza fel a meccs statisztikáit, és kivetíti a szemüvegre a különböző adatokat, így a labdabirtoklást, a passzokat vagy a szabálytalanságokat - vagyis a játékosok teljesítményéről azonnali visszajelzést kap a stáb. A Mediacoach nevű alkalmazás fejlesztői abban bíznak, hogy látva az Atlético Madrid sikereit (a csapat döntős a Bajnokok Ligájában, és vezeti a spanyol bajnokságot) egyre népszerűbb lesz az intelligens szemüvegre gyártott program.

Már kész tervek vannak a további fejlesztésekre is, az amerikaifociban például az irányítónak egy felvillanó zöld fénnyel jeleznék, ha valamelyik elkapó szabadon van. A síelők, esetleg az autóversenyzők előre láthatnák a pálya veszélyesebb kanyarjait, a bukkanókat, ezzel pedig csökkenthető lenne a bukások esélye. A tervek szerint a szemüveg a sportolók aktuális fizikai állapotát is mérné, jelezne, ha túlerőltetnék magukat, speciális információkat küldene az orvosnak bizonyos sérüléseknél - a tervezők kissé továbbgondolt elképzelése szerint ezek az adatok, egyes esetekben akár életeket is menthetnek majd.

German Burgos és amit a szemüvegen keresztül látott Forrás: Twitter

Elvileg a nézők számára is tartogathat újdonságokat a Glass. Ha elterjed, a sportközvetítéseket nemcsak otthon vagy a kocsmában ülve lehetne nézni, hanem akár a repülőtéren vagy bárhol, ahol wifi-kapcsolat van. A tervek szerint ráadásul nem leszünk a rendezőre utalva, ha egy adott jelenetet meg szeretnénk vizsgálni lassítva, hiszen a szemüveg képes lesz arra, hogy visszajátssza a történéseket, ugyanúgy, ahogy tudja már ezt számos otthoni set top box. Így nem számít majd, ha épp akkor esik egy gól, amikor a beszállókártyánkat veszik el a repülőtéren, vagy amikor kutyasétáltatás közben vissza kell hívni az elrohanó állatot, egy mozdulattal megállíthatjuk és visszatekerhetjük majd az élő adást.

A Google Glasst ugyan még nem lehet bárhol megvenni - az Egyesült Államokban egyetlen nap volt, amikor árulták a szemüveg egy kezdetleges verzióját - de mire a polcokra kerül (a tervek szerint egy, legfeljebb két éven belül), addigra vélhetően számos alkalmazást fejlesztenek rá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!