Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Francia Kupában Neymart a 60. percben sérülés miatt le kellett cserélni a Caen elleni mérkőzésen. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a világ legdrágább játékosának körülbelül négy hetet kell kihagynia, így biztosan nem játszhat a Barcelona elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzésén. A március 10-én esedékes visszavágóra felépülhet, kérdés azonban, hogy mennyire fogja törni magát, hogy ott legyen a pályán, ugyanis az elmúlt évekből kiindulva könnyen lehet, hogy fontosabb dolga lesz.

Neymarral hét év alatt hatszor eshet meg, hogy márciusban ki kell hagynia egy kulcsfontosságú Bajnokok Ligája mérkőzést. A 29 éves támadónak többnyire közbejön egy sérülés vagy egy eltiltás, a pletykalapok viszont évek óta kész tényként állítják, hogy Neymar azért nem játszik, mert március 11-én van a húga, Rafaella születésnapja, márpedig ő mindennél fontosabb a brazil csatár életében.

Neymar a Barca elleni első meccsen biztosan nem játszhat Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A Paris Saint-Germain a csütörtöki vizsgálatok után a hivatalos honlapján tudatta, hogy Neymarnak a combközelítő izma sérült meg a bal lábán, ezért legalább négy hetet ki kell hagynia. Ez azt jelenti, hogy nem léphet pályára a jövő heti Barcelona elleni idegenbeli BL-nyolcaddöntőben. A négyhetes pihenő azonban március 10-én, a Barca elleni visszavágó napján ér véget, így a világ legdrágább játékosa akár pályára is léphet, ha jól sikerül a rehabilitációja.

Azonban az elmúlt évek eseményeiből kiindulva nagyobb az esélye arra, hogy Neymar tévéből fogja nézni a meccset, miközben már gőzerővel készül a húga születésnapi partijára. A francia és a brazil lapok is megírták már, hogy Neymarnak állítólag benne van a szerződésében, hogy a testvére születésnapjakor nem kell pályára lépnie. Nem állítjuk, hogy Neymar tavasszal mindig szándékosan sérül meg, mindenesetre a sors különös fintora, hogy mindig március környékén dől ki, hogy aztán együtt bulizhasson Rafaellával.

Nézzük akkor időrendben:

  • A 2014/15-ös szezonban az FC Barcelona játékosaként sárga lapos eltiltás miatt nem lépett pályára a Rayo Vallecano elleni március 8-án esedékes bajnokin, így haza tudott utazni a testvéréhez.
  • Egy évvel később sárga lapos eltiltás miatt szintén ki kellett hagynia egy Eibar elleni márciusi bajnokit.

A 2016/17-es szezonban március 8-án a Barca játékosként élete meccsét játszotta a PSG ellen. Csapata négygólos hátrányból várta a BL-visszavágót, végül 6-1-re nyert a Camp Nouban, Neymar pedig két gólt lőtt és két gólpasszt adott.

Neymar pályafutása legjobb meccsét játszotta a Paris Saint-Germain ellen Forrás: AFP/Josep Lago
  • A meccs után azonban Neymarnak izomproblémái lettek, ezért március 12-én kihagyta a Deportivo de La Coruña elleni bajnokit, így pont újabb hétvégéje lett szabad, ami éppen egybeesett a testvére születésnapjával. A brazil támadó gyorsan felépült, mert egy héttel később már végigjátszotta a Valencia elleni bajnokit, amelyen két gólpasszt adott.
  • A 2017/18-as szezonban már a PSG játékosaként nem játszhatott a Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntő visszavágó mérkőzésén, mert egy Olympique Marseille elleni bajnokin lábközépcsonttörést szenvedett.
  • A 2018/19-es szezonban egy Stasbourg elleni kupameccsen fordult alá a bokája, és ugyanott sérült meg mint egy évvel korábban, így márciusban nem játszhatott a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntőben.

Az előző szezonban március 11-én a PSG a Dortmund csapatát fogadta a BL-nyolcaddöntőben. A párizsiak 2-0-ra nyertek, Neymar pedig gólt lőtt. A 2013-as Európa igazolása óta ez volt a második eset, amikor a testvére születésnapján pályára lépett. A tavaly történtek bizonyítják, hogy Neymar ilyenkor is tud focizni, de nem egyszer megesett olyan, hogy sérülten sem kerülte el a partikat, ezzel pedig jócskán rátett a pletykákra.

2018-ban a lábközépcsonttörése után óriási felháborodást keltett a párizsi szurkolók körében, amikor nem sokkal a műtéte után mankóval jelent meg a partin Brazíliában.

A mankókkal bulizó Neymar nagy botrányt keltett Forrás: AFP/Thomas Samson

Az előzmények ismeretében kíváncsi várjuk, hogy a világ legdrágább játékosa felépül-e a Barcelona elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóra. Ha pedig nem lesz ott a pályán, de másnap mégis elmegy bulizni a testvérével - igaz, arra kevés az esély, hogy a koronavírus-járvány idején elengedik Brazíliába, ahol külön mutáns vírus jelent meg - akkor sosem mossa le magáról, hogy minden tavasszal szándékosan sérül meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről