Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Kedd este a magyar válogatott számára is megkezdődött az Európa-bajnokság. Marco Rossi csapata az F csoport első mérkőzésén percekre volt a csodától, de végül úgy kapott ki 3-0-ra a címvédő Portugáliától, hogy a 85. percig döntetlen volt az állás.

Öt évvel a fantasztikus, nyolcaddöntővel véget érő Európa-bajnokság után a magyar válogatott ismét egy nagy világeseményen kezdhette meg szereplését. A nemzeti csapat akkor már az első mérkőzés után maga mellé állította az egész országot, amit azóta a bravúrosan kiharcolt újabb részvétel csak megerősített.

2014 szeptembere óta tudjuk, hogy Magyarország a Puskás Arénával három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek is otthont ad majd a 2020-as - mint később kiderült, 2021-re halasztott - kontinenstornán. Azonban ez nem jelentett automatikus részvételt, hanem hatalmasat küzdve saját magának kellett kiharcolnia azt.

A magyar szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek a Hősök terére, ahonnan együtt, közösen vonultak a Puskás Arénához Fotó: Koncz Márton - Origo

Ugyan ez Horvátország, Szlovákia, Wales és Azerbajdzsán társaságából még nem jött össze, de a Nemzetek Ligájából már sikerült a pótselejtezős részvételt összehozni, ahol előbb Bulgária, majd Izland sem állhatott Marco Rossi együttesének az útjába.

Története során negyedik alkalommal vehet részt az Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

A nemzeti csapat az olasz szakember 2018 júniusában történt kinevezése óta folyamatosan fejlődik. Erényei a szervezettség, a küzdeni tudás és a kiváló csapatszellem. Sajnos tavasszal a sérülések nem kerülték el a mieinket, Az Izland ellen az utolsó pillanatban a válogatottat az Eb-re kilövő Szoboszlai Dominik december óta sem épült fel sérüléséből, valamint másik kulcsemberünk, Kalmár Zsolt is távol marad a kontinensviadaltól.

A 2019 decemberében megejtett sorsolás sem feltétlenül kedvezett a nemzeti csapat számára. Az F jelű négyesben a címvédő Portugália, illetve a legutóbbi két világbajnokság győztese, Franciaország és Németország kapott még helyet. Közülük elsőként azok ellen a portugálok ellen kellett pályára lépni, akikkel a legutóbbi Eb-n emlékezetes 3-3-as döntetlent játszottak a mieink.

A nemzeti csapat elegánsan öltözve érkezett meg a stadionba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi az alábbi 11 játékosnak adott helyet a kezdőcsapatban:

Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Fiola - Szalai Á, Sallai

- ők énekelhették a himnuszt a pályán 67 ezer szurkoló előtt a Puskás Arénában. A túloldalon Fernando Santos csupa-csupa világklasszis futballistát pályára küldve a

Rui Patrício - Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William Carvalho, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Diogo Jota, C. Ronaldo

tizenegynek szavazott bizalmat, .

A mérkőzést Portugália kezdte, és már az 5. percben helyzetbe kerültek: Diogo Jota távoli lövését Gulácsi Péter védeni tudta. Három perccel később Sallai Roland lépett volna ki egy hosszú indításra, de a védők megakadályozták őt, hogy elérje a labdát - a török játékvezető, Cüneyt Cakir nem látott szabálytalanságot. Jota üresen érkezett a tizenhatoson belülre egy szabadrúgásra, de csúnyán fölé lőtt.

Hatalmas küzdelem volt minden egyes labdáért, amiben a magyar válogatott szépen helyt állt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fiola Attila és Rubén Semedo kemény ütközése jól mutatta, hogy mekkora harc folyik minden egyes labdáért. A 19. percben Cristiano Ronaldo is bebizonyította, hogy 36 éves kora ellenére még mindig átlagon felüli gyorsasággal rendelkezik, de az ötszörös aranylabdás lesről lépett ki - igaz, Gulácsi azért kivédte erős lövését.

A szervezett védekezés mindennél fontosabb egy ilyen nagy világeseményen, ebbe az is beletartozik, hogy a támadó Szalai Ádámnak kell hátul kifejelnie Bernardo Silva szögletét. A hősiesen védekező magyar válogatott védője, Willi Orbán a 26. percben óriásit mentett, amikor Ronaldo kiugratta Bernardo Silvát, aki nem tudta kicselezni az RB Leipzig játékosát.

A keményen futballozó Portugália legtöbbször már az első Szalai Ádám felé szálló ívelések során egy-egy szabálytalansággal megakadályozta a magyar támadásépítést. Ezt többnyire sikerrel is tette, azonban a 34. percben végre sikerült a mieinknek hosszabb ideig megtartani a labdát. A portugálok ezt zokon vették, amit leginkább Schäfer András és Szalai Ádám lábai bántak.

Marco Rossi csapata hősiesen védekezett Forrás: Getty Images/2021 UEFA/Alex Livesey

A 37. percben Szalai Ádám egy szabadrúgást követően fejelhetett közelről, és a kaput is eltalálta, azonban pechére Rui Patrício kezébe szállt a labda. Egy perccel később Rúben Dias már nem úszta meg egy Kleinheisler Lászlóval szembeni fault után a sárga lapot. A hajrára fordulva ismét Gulácsinak kellett hatalmasat védenie, amikor Jota senkitől sem zavartatva fordult be az ötösön belülre, és célba vette a kaput.

A 43. percben Ronaldo sem tudott gólt szerezni közvetlen közelről, pedig már csak az üres kaput kellett volna eltalálnia. Nem sikerült neki, így gól nélküli döntetlennel mehettek az öltözőbe a felek. A második félidő rögtön egy Gulácsi-védéssel kezdődött, akinek Pepe alsó sarokra tartó fejesét kellett kiütnie.

Szalai Ádám is megpróbálta körülbelül 30 méterről, de Rui Patrício könnyedén védte a próbálkozását. Az 57. percben jött az újabb magyar helyzet, Sallai Roland először kísérletezhetett, azonban a portugál kapus ismét megoldotta a rá váró feladatot. A szurkolótábor ekkor emelt az addig sem kis hangerején, mert eléggé felpörgött a mérkőzés.

Sallai Roland sokáig nem kapott sok területet, de a második félidőben már neki is volt helyzete Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagy Ádám magabiztos labdakihozatala a saját tizenhatosa előteréből megmutatta, hogy önbizalom terén is felveszik a versenyt a mieink az Eb-címvédővel. 65 percet kellett várni az első cserére, amikor Marco Rossi pályára küldte Nego Loicot, aki Schäfer helyére érkezett. Három perccel később Bruno Fernandes veszélyes távoli lövésénél Gulácsinak hatalmas bravúrt kellett bemutatnia.

A 71. percben Fernando Santos is cserélt egyet, Bernardo Silvát hozta le, és Rafa Silvát küldte be. A magyar csapat veszélyes kontrája végén Szalai Attila ért fel az ellenfél kapuja elé, és okozott nagy veszélyt a portugál tizenhatoson belül. A mérkőzésben ekkor már legalább annyira benne volt egy magyar gól, mint egy portugál.

Szalai Ádám távoli, ívelt lövése elkerülte a kaput. A 77. percben Sallai Roland és Kleinheisler László számára is véget ért a találkozó, Schön Szabolcs és Sigér Dániel kaptak lehetőséget az utolsó percekre.

A magyar válogatott végig méltó ellenfele volt az Eb-címvédő számára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Három perccel később Schön rögtön első megmozdulásából gólt szerzett, azonban amikor Nego kiugratta őt, akkor a futballista lesen volt. Mivel a partjelző csak utólag intette be a lest, így egy pillanat erejéig mindenki örülhetett a gólnak.

A 81. percben André Silva és Renato Sanches is be lett cserélve a rivális csapatába.

A 84. percben Portugália egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést.

Ruben Guerreiro lövése Willi Orbánról pattant a magyar kapuba - a gólt végül a portugál futballistának adták.

Sajnos alig másfél perccel később Portugália tizenegyest kapott, miután Orbán birkózott Rafa Silvával. A védő sárga lapot kapott az esetet követően, így Nego után ő lett a második, akinek Cakir felmutatta a lapot a magyarok közül.

Cristiano Ronaldo a 87. percben belőtte a büntetőt, amivel minden idők legeredményesebb futballistája lett az Európa-bajnokságok történetében.

Fiola Attila helyén Varga Kevin folytatta az ötperces ráadásra, de sajnos ez a csere sem hozott már változást. Sőt, Ronaldo újabb góllal tette egyértelművé vezető helyét az Eb örökranglistáján. A portugál legenda Gulácsi mellett elvitte a labdát, majd magabiztosan a kapuba lőtte azt.

A magyar válogatott 3-0-s vereséget szenvedett első mérkőzésén a 2021-es Eb-n, amivel egy 11 meccses veretlenségi sorozata szakadt meg Marco Rossi együttesének. Legutóbb 2020. szeptember 6-án, az Oroszország elleni Nemzetek Ligája-meccsen kapott ki 3-2-re.

Percekre volt a futballcsoda, a magyar válogatott hősiesen küzdött, de végül balszerencsés vereséget szenvedett.

Labdarúgó Európa-bajnokság, F csoport, 1. forduló
Magyarország - Portugália 0-3 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 67 155 néző
gólszerző(k): Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2.)

A magyar válogatott a következő fordulóban Franciaország ellen lép pályára szombat délután 15:00-kor, a helyszín szintén a budapesti Puskás Aréna lesz.

Mindent egy helyen az Eb-ről