Sokszínű, de a feladatra alkalmatlan, alulképzett ügynökök vannak az amerikai titkosszolgálatnál

trump
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Tanulságos összehasonlítást tett a MailOnline hasábjain Andrew Neil ismert brit újságíró. A Ronald Reagan és a Donald Trump elleni merényletet vette górcső alá, és szerinte az 1981-ben elkövetett támadást azért élte túl Reagan, mert a titkosszolgálat vérprofin végezte a dolgát, míg Trump esetében korántsem állt a helyzet magaslatán a csapat. Sőt, hibát, hibára halmozott.
Vágólapra másolva!

Nem beszélve arról, hogy az 1981 márciusában végrehajtott támadás idején szinte csak szálfatermetű, alaposan kiképzett ügynökök, testőrök állhattak szolgálatba az elnök környezetében. Nem csoda, hogy Reagant a másodperc tört része alatt szinte belökte a limuzinjába az egyik testőr, és azonnal kórházba száguldottak vele, miközben a fegyverüket előrántó ügynökök hada azon volt, hogy a merénylőt ártalmatlanítsák. Ronald Reagan négy percen belül a George Washington Kórházban volt, annak ellenére, hogy csak később vették észre, hogy eltalálta egy golyó, így kezdetben a Fehér Ház felé vették az irányt. Az elnököt meglegyintette a halál szele, ám túlélte a merényletet, nem kis részben a titkosszolgálat gyors és szakszerű reagálásának köszönhetően.

A Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet azonban bebizonyította, hogy a mai ügynökök nem állnak a helyzet magaslatán. Kétségtelen, saját testi épségüket kockáztatva védték a republikánus politikust az esetleges további lövésektől egészen addig, míg a merénylőt kiiktatták. De fogalmuk sem volt arról, hogy vannak-e társai a merénylőnek. Ráadásul, miközben Trumpot lekísérték a pódiumról, részben fedezetlenül hagyták, a testőrök egy része nem volt elég magas ahhoz, hogy eltakarják a lövöldöző(k) elől. Egy esetleges másik lövésznek tiszta rálátása lett volna Trumpra.

Még nagyobb volt a káosz Trump kocsijánál, túl sok időbe telt beültetni a járműbe, és még tovább tartott, amíg az elindult. Ügynökök rohangáltak fejvesztetten, nyilvánvalóan nem tudták, mitévők legyenek. 

Az egyik túlsúlyosnak látszó testőr mindenkire és mindenre fegyvert szegezett, a másiknak a pisztoly tokjával akadt gondja, a harmadiknak arra is jutott ideje, hogy felvegye a napszemüvegét és megigazítsa a zakóját.

S lehet, hogy csak a véletlen műve volt, de amikor Trump hétfő este belépett Milwaukee-ban a Republikánus Nemzeti Kongresszusnak otthont adó terembe, a biztonságiak szinte kivétel nélkül magas, termetes férfiakból álltak.

A titkosszolgálat vég nélkül tervezi és gyakorolja a védett személy(ek) evakuálását, és szereti magát a közszereplők védelmének etalonjának tekinteni. Ezek után azonban már aligha. 

Az, hogy a magányos merénylőnek sikerült néhány lövést leadnia, az a modern idők legnagyobb titkosszolgálati válságára mutat. 

A szakértők értetlenül állnak azelőtt, hogy az elnöki pódiumra néző tetőt, magasan, akadálytalan kilátással Trumpra, őrizetlenül hagyták. A titkosszolgálat erre még nem adott hiteles magyarázatot. Ehelyett igazgatója, Kimberly Cheatle kijelentette az ABC Newsnak, hogy az egészségügyi és biztonsági protokoll a hibás.

Ennek az épületnek ferde teteje van. Tehát, ezt figyelembe kell venni, nem akartunk senkit a lejtős tetőre küldeni"

– mondta Cheatle.

A MailOnline-ben megjelentek szerint fizikailag alkalmatlan, alulképzett ügynökök sora van szolgálatban, és nem annyira a fizikai, testi alkalmasság, a kiemelkedő tudás, sokkal inkább a sokszínűség a legfontosabb kritérium a kiválasztásnál. Kimberly Cheatle is a sokszínűség megszállottja, akit állítólag Jill Biden szemelt ki erre a tisztségre. Nem csoda, hogy a kommentelők leszedik a keresztvizet a sokak által tökéletesen alkalmatlannak talált vezetőről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről