Barátságos kisautónak tűnik, az első padlógázig - Toyota GR Yaris menetpróba (2024)

Toyota GR Yaris
Vágólapra másolva!
Egy átlagos modellfrissítésnél jóval alaposabb revízión esett át a Toyota GR Yaris, hogy utcai raliautók utolsó képviselőjeként még többet adjon a vezetés szerelmeseinek. Kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!
Toyota GR Yaris
Hátul valamiért eltüntették a lámpák közül a Toyota logót, és bevezették az új Nemesfém szürke színt, amely a képeken is látható
Fotó: Toyota

Kevés autó keltett akkora feltűnést a felbukkanásával, mint a Toyota GR Yaris 2020-ban. A világ legerősebb háromhengeres motorjával és legkönnyebb állandó összkerékhajtásával szerelt pöttöm hot hatch-et azért fejlesztette ki a Toyota, hogy minél jobb alapot képezzen a rali-világbajnokságra tervezett csúcskategóriás versenyautója számára, és hogy az utcai változata 

betöltse az a fájó űrt, ami a piacon a Mitsubishi Lancer Evók és a Subaru Imreza WRX-ek eltűnésével keletkezett.

A homologizációs követelmények miatt eredetileg csak 25 ezer példányt akartak eladni belőle, de ennél jóval sikeresebb lett, pedig Észak-Amerikában nem is kapható: eddig több mint 40 ezer talált gazdára, a fele Európában. Még a leggazdagabb körökből is sok vevője lett, arról a rétegről van szó, amelynek tele a garázsa Ferrarikkal és Lamborghinikkel, de bevásárolni sem gyenge autóval akar menni.

Toyota GR Yaris
Átszabták az első lökhárítót, hogy a rajta lévő rács  – melynek alsó része műanyag helyett már fémből van, hogy a kövek ellen is védjen – mérete igazodjon a fokozott hűtési igényekhez
Fotó: Toyota

Bár a szabályváltozások miatt végül sosem vetették be élesben a GR Yarisból készült csúcskategóriás WRC-t (a rali vb-n már csővázas, karbonhéjas plug-in hibrid autók futnak), a kis méregzsák így is sokat javított a Toyota imázsán. Szerencsére a gyár a bemutatót követően sem állt le a fejlesztésekkel, sőt, akkor indult be igazán, hiszen számtalan hasznos tapasztalatot gyűjtöttek a különböző motorsport-kategóriákban induló, és persze az utcai példányokkal is.

"Köszönöm, hogy tönkretetted"

Toyota GR Yaris
Néhány alkatrész, ami megadta magát a fejlesztés során a korábbi változatban
Fotó: Gulyás Péter (Origo)

A Gazoo Racing fenti jelmondatát többször is elmondhatták a mérnökök a határokat feszegető versenyzőknek, akik nélkül az 1,6 literes turbómotort nem tudták volna erősebbé tenni. A Japán Ralibajnokságban futó szériaközeli GR Yarisokban ugyanis olyan extrém terhelésnek tették ki az erőforrásokat, ami néha a dugattyúk és más alkatrészek töréséhez vezetett (ezeket a meggyötört alkatrészeket a lyoni sajtóbemutatóra is elhozták). Végül az okok elemzésével és a hibák kijavításával növelni tudták a teljesítményt a megbízhatóság megtartásával. 

Toyota GR Yaris
Nemcsak a teljesítményét, a hűtését is javították a háromhengeres turbómotornak
Fotó: Toyota

Az új szívósornak, kipufogószelepeknek, a könnyebb dugattyúknak, valamint a megemelt befecskendezési nyomásnak köszönhetően 

261 helyett már 280 lóerőt képes leadni a kis háromhengeres, és a nyomatéka is 360-ról 390 Nm-re emelkedett

(Japánban már 304 lóerőt és 400 Nm-t tud). A nagyobb motorerő miatt a gyorsulás 0-100 km/h-ra 5,5-ről 5,2 másodpercre javult, viszont az elektronikusan leszabályozott végsebesség maradt 230 km/h.

Mindent (is) kijavítottak

Toyota GR Yaris
A 80-as évek japán autóit juttatja eszünkbe az új, szögletes műszerfal. Újdonság a felárért kapható automatikus váltó
Fotó: Toyota

Az a kevés kritika, amit korábban a GR Yaris kapott, főleg a viszonylag nagy oldaldőlést engedő futóműről, a tartós versenypályás nyüstöléskor gyengének bizonyuló hűtésről, a túl magasra tett vezetőülésről és a rossz kilátásról szólt. Erre válaszul most feszesebb rugókat, nagyobb teljesítményű vízhűtőt, egy új köztes hűtőt, és 

gombnyomásra vízpermettel hűthető töltőlevegő-hűtőt építettek be,

 az első üléseket 25 mm-rel lesüllyesztették, a kilátást pedig úgy javították, hogy az érintőképernyő 50 mm-rel lejjebb, a belső tükör pedig feljebb került. 

Toyota GR Yaris
Állítólag komoly kihívást jelentett, hogy az üléseket 25 mm-rel mélyebbre tegyék, de megoldották
Fotó: Toyota

De közel sem álltak meg ennyinél, még egy teljesen új, vezető felé fordított műszerfalat is terveztek, itt a fő szempont láthatóan nem a divatos megjelenés volt, hanem az, hogy a versenypályán fontos gombok (menetstabilizáló, intercooler-hűtőpermet, vészvillogó) könnyebben elérhetőek legyenek a pilóta számára. 

Kidobták az analóg órákat is, most már egy digitális kijelzőt nézhet a sofőr,

amely szintén egyszerű és funkcionális. Jól jellemzi a vezetőközpontú tervezést az is, hogy teljesen kikapcsolt menetstabilizálóval a GR Yaris engedi fék és a gázpedál egyidejű használatát (a balláb-fékezés a versenysportban elterjedt technika az autó balanszának módosítására kanyarban), és a kéziféket sem cserélték elektromosra, hogy a szűk kanyarokban a kar meghúzásával be lehessen fordítani az autó farát (ekkor a hátsó hajtás egy pillanatra leold). 

Toyota GR Yaris
Sport üzemmódban így fest az új digitális műszerfal
Fotó: Toyota

Korábban volt pár probléma az első futómű tartósságával és a kormányról érkező visszajelzések hiányára is panaszkodtak, az első lengéscsillapítókat ezért mostantól egy helyett három csavarral rögzítik a tornyokban, és 

a karosszériát is merevebbé tették

 több ponthegesztéssel és strukturális ragasztóval. A menetpróbán kiderült, hogy ezektől a módosításoktól a közvetlen áttételezésű – a két végpont között 2,36-ot forduló – kormányba tényleg beköltözött az élet, most már pontosan érezni, hogy az első gumik mennyire tapadnak a felülethez. Érkeztek panaszok a versenypályán kissé alulkormányzott viselkedésre is, ezért az összkerékhajtás Track üzemmódjában már nem fix 50-50 százalék az első-hátsó nyomatékelosztás aránya, hanem 60:40 és 30:70 között változik automatikusan, utóbbi a kigyorsításokra jellemző, ezért a kanyarkijáratoknál még hamarabb lehet a gázra lépni. 

Már két pedállal is

Toyota GR Yaris
Kétszer gyorsabban vált, és kettővel több fokozata van, mint a kézi váltónak
Fotó: Toyota

Megmaradt a rövid úton járó, precízen kapcsolható hatfokozatú kézi váltó, de a nagyobb nyomaték miatt kettős tömegű lendkereket építettek be, és a kuplungot is áthangolták: már nem olyan könnyű lenyomni a bal pedált, mint a mezei Yarisokban, viszont a tárcsa jobban bírja a rajtokat és a tartós terhelést. Akinek a vádlija nincs felkészülve az extra terhelésre, az választhatja már az új fejlesztésű nyolcfokozatú automatikus váltót is, amely annak ellenére kapcsol fel és vissza villámgyorsan – 0,3 mp alatt, ami kevesebb mint fele a kézi váltás idejének –, hogy nem duplakuplungos, hanem hagyományos, bolygóműves.

Toyota GR Yaris
A két pedált akár egyszerre is lehet használni, ahogy Ogier és Rovanpera is teszi a versenyautóban
Fotó: Toyota

Kitalálja a vezető gondolatát

 

Az új automatikus váltó versenypályára optimalizált szoftvere arra is képes, hogy a sebesség és lassulás mellett azt is figyelje, hogyan használja a vezető a féket és a gázpedált, így ideális pillanatban kapcsol vissza, és kanyarban tartja a sebességet, vagyis a váltások a vezető szándékait tükrözik. Állítólag az automata GR Yaris gyorsabb köridőkre képes, mint a kézi váltós, és további előnye, hogy a nyolc fokozat szélesebb áttétel-tartományt biztosít, mint a hatfokozatú kézi, így például autópályán csendesebben lehet utazni. Akio Toyoda, a Toyota elnöke végig ott bábáskodott a fejlesztés során, állítólag az ő kérése volt, hogy a visszaváltáshoz előre, felváltáshoz magunk felé kelljen mozgatni az előválasztó kart, akár a versenyautókon (természetesen kormány mögötti váltófülek is rendelkezésre állnak). 

 

Toyota GR Yaris
A forgókapcsoló az összkerékhajtást, a billenőkapcsoló az üzemmódokat vezérli
Fotó: Toyota

Bekerült a modellfrissítésnél egy üzemmód-kapcsoló a GR Yarisba: Sport, Normál és Eco állások közül lehet választani, a beállítás hatással van a kormány rásegítésére, a gázreakciókra, a digitális műszerfal megjelenésére, a klímaberendezés működésére, és – automata váltó esetén – a váltások időzítésére és sebességére, finomságára is. 

Csak a futómű nem változik,

ugyanis a Toyota filozófiája ezen a téren változatlan: egy jó beállítás minden felületen működik, nem kell adaptív lengéscsillapítókkal bonyolultabbá és drágábbá tenni az autót.

Milyen vezetni?

Toyota GR Yaris
Profi versenyző instruktorok segítettek minket a pálya megismerésében
Fotó: Gulyás Péter (Origo)

Először a Circuit de Landais-n mehettünk 3-3 kört az automata és a kézi váltós autóval is. Ez a kis versenypálya tele van dombtetőre tett, beláthatatlan kanyarral, ami egy rövid tengelytávú autónál normál esetben egyet jelentene az alattomos túlkormányzottsági hajlammal. Ezzel szemben a GR Yaris 

mindkét tengelye sziklaszilárdan kapaszkodott az aszfaltba,

a farát még alattomos gázelvételekkel sem igazán tudtam megmozdítani, a hátsó kerekek hűen követték az elsők ívét, csak erős fékezéskor csökkent némileg a tapadásuk. A napos és száraz időben a 225/40 R18-as Michelin Pilot Sport 4S abroncsok rágógumiként tapadtak az aszfalthoz, laza talajon valószínűleg játékosabb viselkedésre is képes lehet az autó. 

Toyota GR Yaris
Jóval alacsonyabb, mint a polgári Yaris, amiből nincs is háromajtós karosszériaváltozat. A tető szénszálból van
Fotó: Toyota

Amikor még ismeretlen volt nekem a pálya vonalvezetése, nagy előnynek bizonyult, hogy az automata váltós GR Yarisban csak a kormányzásra, valamint a helyes fékezési és kigyorsítási pontok megtalálására koncentrálhattam, és nem kellett a váltással törődnöm. Tényleg gyorsan kapcsol az automata, és általában jól eltalálja, hogy melyik kanyarban melyik fokozat az ideális, csak az nem tetszett, hogy kézi üzemmódban, ha elérte a motor a 7200-as fordulatnál bekövetkező tiltást, akkor a dadogás közben késve engedett csak fölkapcsolni. 

Hihető, hogy automatával gyorsabb a kocsi,

de az a közhely is megállja a helyét, hogy a kézi váltó jobban bevonja a sofőrt a vezetés folyamatába, és fokozza a vezetési élményt. Még gázfröccsöt is ad visszaváltáskor a GR Yaris, de aki szeretné, kikapcsolhatja ez a funkciót, és bokából maga is rugdalhatja a gázpedált fékezés közben, ami jó időzítéssel hatalmas élmény tud lenni.

Torpedó három hengerrel

Toyota GR Yaris
A ralisportos tapasztalatok miatt az első lökhárító egy helyett már három darabból áll, így egy elnézett kanyar után már jóval könnyebben és olcsóbban javítható
Fotó: Toyota

Bevallom, a 19 lóerő és 30 Nm pluszt nem igazán éreztem, de eltelt már bő három év, mióta a GR Yarist teszteltem; aki közvetlenül ül át a régiből, annak talán feltűnhet az erőtöbblet. Nem változott az összetéveszthetetlen, jellegzetesen háromhengeres, nyersen daráló motorhang, valami hasonló lehetett a pályaversenyzésre átalakított, 100 km-en 100 litert keveréket fogyasztó gyári Wartburg versenyautók hangja a 70-es években, azzal a különbséggel, hogy a kis Toyotában 

turbó is fütyül, illetve lefúvószelep is szuszog. 

Egyébként a ráncfelvarrás óta a motorhangot hangszórókból érkező szintetikus hanggal fokozza a Toyota, miközben a nemkívánatos zajokat ellentétes fázisú hangokkal oltja ki. Talán ennek is köszönhető, hogy csökkent a szél-és gördülési zaj, ezért már nem olyan kellemetlen nagy távokat megtenni, mint régen.

Toyota GR Yaris
Csak az antenna, a két fényszóró és a két tükör származik a normál, ötajtós Yarisokról
Fotó: Toyota

A régi GR Yaris legnagyobb erénye az volt számomra, hogy a futóműve dobálós, töredezett aszfalton is otthon érezte magát (kirugózott szinte mindent) nem csak biliárdasztal-simaságú versenypályán. Bár feszesebbek lettek a rugók 15-20 százalékkal, szerencsére még a 2024-es verzió is képes kimozogni a legtöbb úthibát, és kanyarban sem pattog el az ívről, ami a Monte Carlo-rali útvonalán kijelölt szűk, dobálós hegyi utakon jól is jött. Elképesztően agilis az 1280 kilós Toyota az efféle utakon, 

apró méretei miatt még a legkeskenyebb sávokban is könnyen elfér,

általában a sokkal erősebb autókat is lerázza. Végig azt éreztem, hogy a hátul is független futómű és a határozott fékek tudása nagyobb teljesítményhez is elég lenne, de a meglévő 280 lóból legalább egy sem megy veszendőbe, mert a hatékony összkerékhajtás mind egy szálig átviszi őket az útra, legyen az bármilyen felületű.

Árak, összegzés

Toyota GR Yaris
Az új fejlesztésű automata váltó a kocsi tömegét csak 20 kilóval, az árát viszont egymillió forinttal növeli
Fotó: Toyota

A GR Yaris az a fajta autó, amivel nagyon könnyű nagyon gyorsan menni, mivel az összkerékhajtás révén megbocsátja a vezető legtöbb hibáját. Egy friss jogsis mazsolának és egy profi autóversenyzőnek egyaránt mosolyt csal az arcára, leginkább a szűk, kanyargós hegyi utakon és versenypályán érzi magát otthon. Nagy előny, hogy már kapható automata váltóval is, amely sok terhet levesz a vezető válláról, főleg városi közlekedésben. 

Toyota GR Yaris
Jól látszik, hogy mennyire széles a karosszéria. Kettős keresztlengőkaros a hátsó futómű, ami jóval igényesebb a normál Yarisok csatolt lengőkarjánál
Fotó: Toyota

Elképesztő volt látni, hogy a Toyota mennyire nem sajnálta a pénzt és az energiát az eleve remekül sikerült hot hatch továbbfejlesztésére, de ez, és a konkurencia megszűnése (nincs már Ford Fiesta ST és Hyundai i20 N sem) sajnos már a vételáron is tükröződik: míg három éve 12,4 millió forintért meg lehetett kapni az alapváltozatot, addig most 

19,5 milliótól indul az árlista,

igaz, ebben az összegben a korábban másfél millióba kerülő sportcsomag (első-hátsó Torsen differenciálművek, kovácsolt BBS felnik, nagyobb fékek) legalább már benne van. 
 

Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris
Toyota GR Yaris

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!