A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Futama mellett saját Forma-1-es csapata is lehet Monacónak 2022-től

Forma-1, Monacói Nagydíj, rajt
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (C) takes the lead at the start of the Monaco Formula 1 Grand Prix at the Monaco street circuit on May 26, 2019 in Monaco. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Monaco F1 Racing Team néven új csapattal bővülhet a Forma-1 mezőnye 2022-től, főleg ha nem kell 200 millió dolláros belépőt fizetnie.

Legutóbb 2016-ban csatlakozott új istálló a Forma-1 mezőnyéhez a Haas személyében, jövőre azonban lehet, hogy ismét új csapatot köszönthetünk. A 2022-es jelentkezését véglegesíteni igyekvő, F1-es terveit már 2019-ben nyilvánosságra hozó gárda Monaco F1 Racing Team néven érkezne.

A hercegségnek nemcsak saját futama, hanem saját csapata is lehet Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A spanyol hátterű istálló beszállásáról 2019-ben érkeztek az első hírek, amikor Salvatore Gandolfo, a pilóták menedzselésével foglalkozó Monaco Increase Management alapítója bejelentette, hogy 2021-től részt akar venni a világbajnokságban. Gandolfo a nemrég elhunyt Adrian Camposszal társulva, az F3-ban és F2-ben versenyző Campos Racing infrastruktúráját használva képzelte el a belépést a legnagyobbak közé.

Azóta annyi változás történt, hogy a 2021-es technikai reformokat eltolták 2022-re, valamint a már az idei évtől életbe lépett költségplafont lejjebb vitték az eredetileg tervezettnél,

illetve a legfontosabb, hogy az F1 2019-ben 200 millió dolláros befizetendő összeget határozott meg az új érkezőknek

. Mondani sem kell, ez nagyban megnezehíti az érdeklődők dolgát, az ázsiai Panthera például jelezte, hogy elkezdte fontolgatni a meglévő csapatba történő befektetés lehetőségét saját istálló indítása helyett.

Stefano Domenicali, az F1 új elnök-vezérigazgatója azonban nemrég kijelentette, hogy „bizonyos körülmények között" elengedhetik ezt az összeget, amit tulajdonképpen a meglévő csapatok kártalanítására kellene fizetnie az érkezőknek, eddig ugyanis csak a legjobb tíz csapat részesült az F1 bevételeiből, az új Concorde-szerződés értelmében azonban mostantól mindenki kap valamennyi pénzt, egy új érkező miatt pedig többfelé kell osztani a bevételeket.

A Haas 2016-os beszállása óta nem érkezett új csapat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Közleményében Gandolfo erre is kitért, hangsúlyozva, hogy mennyire örül ennek a fejleménynek. „A jelenlegi Monaco F1 Racint Team projekt az első volt, amelyik megvitatta a beszállás lehetőségét az F1 vezetésével még 2019-ben, és felállított egy megfelelő struktúrát, felismerve az új, eredetileg 2021-ben érkező technikai szabályokban rejlő potenciált.

Érékeljük Stefano és az FIA nyitott hozzáállását és készek vagyunk megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy véglegesítsük a jelentkezésünket."

A Racefans értesülési szerint a Monacói Nagydíjat szervező Automobile Club de Monaco is áldását adta az istálló nevére.Amennyiben az új csapat beadja a jelentkezését a 2022-es szezonra és az F1 el is fogadja azt, a 2014-es Japán Nagydíj óta először fordulna elő, hogy legalább 22 autó sorakozik fel a rajtrácsra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!