Vágólapra másolva!
Az Alpine Viry-Chatillon-i üzemének dolgozói tiltakozásuk jeléül sztájkra készülnek a hétvégi Olasz Nagydíjon, amiért a francia istálló be akarja szüntetni Forma-1-es motorprogramját.

A nyári szünet előtt röppent fel az a hír, miszerint a francia alakulat 2026-tól felhagy a saját erőforrások gyártásával és fejlesztésével és inkább ügyfélcsapattá fog válni. Minden bizonnyal szeptember végén hivatalosan is bejelentik majd a Renault-csoport döntését. 

Alpine
Demonstrációra készülnek Monzában az Alpine dolgozói
Fotó: AFP

A hír természetesen hidegzuhanyként érte az Alpine F1-es motorrészlegén dolgozó alkalmazottakat, akik 

úgy döntöttek, hogy az Olasz Nagydíj helyszínén hangot adnak a nemtetszésüknek,

 már csak azért is, mert az Alpine alkalmazottai szerint a 2026-os erőforrással már több céljukat is teljesítették és ígéretesnek tűnik a projekt. Ezek alapján nem az új erőforrás versenyképessége kapcsán vannak kérdőjelek, hanem a költségcsökkentés szempontjából akar átállni a francia gyártó.

A RacingNews365 beszámolója szerint mivel a vezetőség nem hajlandó a párbeszédre, így nagyjából 100 munkás fog sztrájkot hirdetni a hétvégén Monzában.

"Minden csoport egy transzparenst fog megjeleníteni egyértelmű és nem agresszív üzenettel, amely a francia motor F1-ben való megtartásáért szól, mindenki fehér pólót fog viselni az Alpine logójával, a #ViryOnTrack üzenettel és egy fekete karszalaggal. Semmilyen akció nem fogja akadályozni a pályaműveletek lebonyolítását" – áll a L’Equipe című francia laphoz eljuttatott közleményben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az F1-es motorrészlegén dolgozó alkalmazottak állása veszélyben lenne-e, de a hírek szerint az Alpine vezetősége már tárgyalásokat folytat arról, hogy 2026-tól a Mercedes erőforrásaival folytatja majd szereplését a Forma-1-ben.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!