Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Red Bull Istálló második csapata hivatalosan is bejelentette, hogy az ausztrál Daniel Ricciardo helyét az új-zélandi Liam Lawson veszi át a szezon hátralevő részében.

A korábbi nyolcszoros Forma-1-es futamgyőztes Daniel Ricciardo vasárnap a 18. helyen zárta az F1-es Szingapúri Nagydíj vasárnapi futamát, de az utolsó percekben elvette a leggyorsabb kört Lando Norristól, ezzel is kedvezve a világbajnoki éllovas Max Verstappennek, a testvércsapat Red Bull pilótájának.

A leintés után azonban már sejthető volt, hogy ez volt Ricciardo utolsó versenye, ugyanis egybehangzó sajtóértesülésekben már kész tényként állították, hogy az új-zélandi Liam Lawson veszi át a helyét az RB istállónál. A szingapúri futam után pedig az ausztrál versenyző lényegében el is búcsúzott a Forma-1-től.

F1 Belgian Grand Prix 2024
Daniel Ricciardo közkedvelt ember volt a Forma-1-es pilóták között
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

„Szép volt a csapattól, hogy adott még egy utolsó esélyt egy utolsó gyors körre. 

A sok ember, aki olvassa és nézi a médiát, tudja, hogy van rá esély, hogy ez volt az én utolsó versenyem. A nap versenyzője-díj általában nem annyira érdekes, de ma mégis örültem neki, hogy én kaptam, mert ez egy szép gesztus volt a szurkolóktól, akik azt mondták, klassz, hogy megfutottam a leggyorsabb kört"

 – mondta a futam után a könnyeivel küzdő Daniel Ricciardo, aki minden bizonnyal a visszavonulás mellett dönt majd, azt ugyanis leszögezte, hogy nem szeretne "csak úgy" a mezőny tagja lenni.

Csütörtök este aztán hivatalosan is megerősítették, hogy Daniel Ricciardo helyét Liam Lawson veszi át az RB istállónál a szezon hátralevő részében. A 22 éves pilóta 2019 és 2023 között a Red Bull junior programjában vett részt, mielőtt a tavalyi idényben a sérült Ricciardót helyettesítve debütált az F1-ben az osztrákok fiókcsapatánál, az akkor még AlphaTauri néven futó istállónál.

F1 Grand Prix Of The Netherlands 2024 Qualifying
Liam Lawson veszi át Daniel Ricciardo helyét
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A Red Bullnak szeptemberi határideje volt arra, hogy éljen a Lawson szerződésében szereplő opcióval, vagy kockáztatja, hogy elveszíti az új-zélandi tehetséget egy rivális csapattal szemben. Az energiaitalos csapat végül úgy döntött, hogy bizalmat szavaz a 22 éves pilótának. 

Liam már jól ismeri a csapatot. Az előző szezonban is nálunk vezetett, és remekül megbirkózott a nehéz körülményekkel, így természetes lesz az átmenet. Nagyszerű látni, hogy a Red Bull családon belülről érkező fiatal tehetségek megteszik a következő lépést”

 – mondta Lawson hivatalos bemutatása után Laurent Mekies, az RB csapatfőnöke. 

A 35 éves Ricciardo 2011 óta 257 futamon indult a Toro Rosso, a Red Bull, a Renault, a McLaren, az Alpha Tauri és az RB színeiben, 32-szer állhatott dobogóra, nyolc alkalommal győztesként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!