Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj időmérő edzését a McLaren brit pilótája, Lando Norris nyerte, aki így karrierje során hatodszor, Szingapúrban pedig először indulhat az élről a vasárnapi F1-es futamon. A ferraris Carlos Sainz az időmérő harmadik szakaszában balesetet szenvedett. Max Verstappennek két, Charles Leclerc-nek pedig egy gyors körét is elvették – meglepetésre a monacói így csak a kilencedik lett.

A pénteki szabadedzések alapján Lando Norris és a ferraris Charles Leclerc is bizakodhatott a pole pozícióban, ám az utolsó gyakorlás alapján egyértelműen a McLaren brit pilótája tűnt az F1-es Szingapúri Nagydíj időmérő edzésén a legnagyobb esélyesnek. A villanyfényes, meleg és párás időben megrendezett kvalifikáció első, 18 perces szakaszában, az első mért körök során Norris kezdett a leggyorsabban (1:30,724 perc), de a Q1 hajrájában szinte mindenki javítani tudott. Végül Norris 1:30,002-vel nyerte Max Verstappen és Oscar Piastri előtt az első etapot, amelyből Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Pierre Gasly és a két Sauber nem jutott tovább. Ricciardo számára ez azt is jelentheti, hogy a híreknek megfelelően valóban a mostani az utolsó Forma-1-es versenyhétvégéje.

Forma-1, F1, Szingapúri Nagydíj, 2024, időmérő, RB, Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo jó eséllyel a karrierje utolsó F1-es időmérőjét teljesítette a Szingapúri Nagydíjon
Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP

A 15 perces Q2-ben Max Verstappen első körét pályaelhagyás miatt elvették, így a hollandnak a hajrában mindenképpen javítania kellett. Ekkor a két Mercedes volt az élen, köztük Norris állt a második helyen. Ám a köridők továbbra is javultak, Verstappen is bement 1:30 alá, és végül Piastri 1:29,640-nel zárt elsőként. A Q2-ből végül a két Williams, Kevin Magnussen és Esteban Ocon mellett némi meglepetésre a Red Bull-os Sergio Pérez esett ki. 

Ez történt az F1-es Szingapúri Nagydíj időmérőjének utolsó szakaszában

A legjobb tízbe tehát a négy élcsapat hét pilótája mellett Nico Hülkenberg, Cunoda Juki és Fernando Alonso került be. A versenyzők éppen a 12 perces Q3 első köreit teljesítették, de csak Piastri és Hülkenberg fejezte be azt, amikor 

Carlos Sainz a célegyenes elején falnak csapta a Ferrarit, így piros zászlóval megszakadt az időmérő. Max Verstappen hiába vette le a lábát a gázról, már akkor fejezte be a körét, amikor dupla sárga zászló volt Sainz balesete miatt, ezért az ő, egyébként első helyet érő idejét elvették a versenybírók.

Forma-1, F1, Szingapúri Nagydíj, 2024, időmérő, Ferrari, baleset, Carlos Sainz
A ferraris Carlos Sainz balesetet szenvedett a kivezető köre végén, a 10. helyen zárta a szingapúri időmérőt
Fotó: MOHD RASFAN / POOL / AFP

A nagyjából 15 perces szünet után nem siettek a pályára a pilóták, Piastri és Hülkenberg kivételével mindenki egyetlen gyors kört akart futni, azt is a legvégén. 

Végül Norris 1:29,525-ös idővel a pole-ban zárt, a második Verstappent 203 ezreddel verte. Mögöttük Hamilton, Russell, Piastri, Hülkenberg, Alonso, Cunoda, Leclerc és Sainz lett a sorrend, 

azaz a két Ferrari a Q3 utolsó két helyén zárt – Leclerc egyébként hetedik időt érő gyors körét ugyanis elvették.

A Forma-1-es Szingapúri Nagydíj hétvégéje a 62 körös futammal vasárnap, magyar idő szerint 14 órától zárul.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!