Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó főként Oscar Piastrinak, a McLaren ausztrál versenyzőjének az izgalmas diadaláról és a címvédő Max Verstappen újabb gyengélkedéséről írt a vasárnapi Forma-1-es Azeri Nagydíj másnapján.

A tökéletes versenyzés ámulatba ejtette az F1-et: Piastri megmutatta, hogy drótkötélből vannak az idegei. Az ausztrál sztár mesteri teljesítményt nyújtott Bakuban, és jobbnak bizonyult a ferraris Charles Leclerc-nél is” – írja az ausztrál The Age, míg a svájci Tagesanzeiger a Red Bull csődjét emelte ki. 

Egy csattanás, és teljessé vált a Red Bull csődje. Max Verstappen szörnyű futamon van túl, míg csapattársa, Sergio Perez a hajrában ütközött. A legnagyobb nyertes Oscar Piastri és a McLaren”

 – olvasható a Tagesanzeiger hasábjain. 

Oscar Piastri, Lando Norris, McLaren
Piastri megkapta a megérdemelt pezsgőesőt Norristól
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Az osztrák Salzburger Nachrichten az írja, hogy a "rossz" McLaren-pilóta győzött Bakuban. Mint ismert, Piastrit az istálló az azeri verseny előtt második számú pilótává fokozta le, de ő megnyerte idei második futamát is a Magyar Nagydíj után. 

Az angol Daily Mail is a rossz McLaren pilóta győzelméről írt. 

Piastri lüktető viadalt nyert meg a rossz McLarenben, és lélegzetelállító diadalt aratott. A futam előtt a csapat megerősítette, hogy Piastri helyet csinál az egyéni világbajnoki címért versengő Lando Norrisnak, aki ezúttal a 15. helyről rajtolva negyedik lett. Az ausztrál azonban megmutatta, hogy miért tekintik őt majdani világbajnoknak”

 – írja Daily Mail, míg a Mirror szerint Norris életben tartotta világbajnoki reményeit. 

„Norris és Piastri hozzásegítette a McLarent ahhoz, ami tíz évig nem sikerült. Az angolok állnak ugyanis a konstruktőri rangsor élén, miközben Norris nagy felzárkózással életben tartotta világbajnoki reményeit."

A francia Le Parisien azt írja, hogy Piastri rákapcsolt, miután júliusban a Hungaroringen élete első győzelmét aratta, Azerbajdzsánban meglett neki a második is.

A spanyol Mundo Deportivo is az ausztrál futamgyőztest méltatta. 

„Azt mondták róla, hogy megvan benne minden, ami egy bajnoknak kell, és sok dicsőséges oldalt írjon az F1 nagykönyvébe. És igazuk lett. A 23 éves Piastri a második idényét tölti az F1-ben, és Bakuban jókor volt jó helyen, neki volt a legjobb autója, és ismét láthattuk, hogy mekkorát fejlődött."

A szintén spanyol AS szerint a ravasz emberek vasárnapja volt ez, főleg Piastri esetében, aki az egyetlen kerékcsere után is megőrizte győzelmi esélyét, és egy váratlan előzéssel Leclerc-t is maga mögé utasította.

F1 Grand Prix Of Azerbaijan 2024
Piastri pályafutása második futamgyőzelmét aratta
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A katalán Sport úgy látta, hogy az idei 17. nagydíj meglepetéseket és izgalmakat ígért, majd messze túlteljesítette a várakozásokat. Piastri lett a nap embere, Norris pedig hátulról rajtolva sikeresen mentette a menthetőt.

A holland AD azt emelte ki, hogy Verstappen ismét vesztett három pontot, és nincs kilátásban javulása. Innentől már nagyon kemény időszak következik számára. 

„Piastri diadalával a "papaják" az élre ugrottak, míg csapattársa további pontokat gombolt le a világbajnokról” – írja az olasz Tuttosport, míg a La Gazzetta dello Sport szerint Piastri verhetetlen. 

„A McLaren kiválóságát Bakuban hivatalosan is felvették a csúcspilóták közé. Az azeri futam végig izgalmas és megjósolhatatlan volt” – írta az olasz lap.

Tizenhét versenyhétvége után a 313 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 254 pontos Lando Norris és a 235 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 222 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 184, Lewis Hamilton 166, George Russell és Sergio Pérez pedig 143 ponttal rendelkezik. 

A konstruktőrök között a McLaren 476 ponttal vezet, 20 ponttal megelőzve a második Red Bullt, és 51-gyel a harmadik Ferrarit.

A 2024-es Forma-1-es szezon szeptember 20. és szeptember 22. között a Szingapúri Nagydíjjal folytatódik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!