Vágólapra másolva!
A 2024-es Forma-1-es Brit Nagydíjat a Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton nyerte. A szezon 12. futama során alaposan átrendezte az erőviszonyokat az esőzés és a sok kerékcsere, ezt pedig a hétszeres világbajnok brit pilóta tudta legjobban kihasználni, aki 2021 decembere óta először nyert futamot az F1-ben.

A Forma-1-es Brit Nagydíj szombati időmérője meglepetést hozott, ugyanis nem Max Verstappen, hanem George Russell szerezte meg a pole pozíciót, a második helyről pedig hétszeres világbajnok csapattársa, Lewis Hamilton indulhatott. A két Mercedes mögött Norris, Verstappen, Piastri, Hülkenberg, Sainz, Stroll, Albon és Alonso lett a sorrend, izgalmas futamra volt kilátás Silverstone-ban. 

A rajtot jól kapta el a két Mercedes, Verstappennek viszont sikerült megelőznie Norrist, majd a háromszoros világbajnok el is kezdte támadni az előtte haladó Hamiltont. 

F1-es Brit Nagydíj
A pole pozícióból induló George Russell jól kapta el a rajtot
Fotó: AFP (Photo by BENJAMIN CREMEL / AFP)

Már a verseny elején jelezték, hogy szinte bármikor jöhet az eső, amely óriási fordulatokat hozhat a mezőnyben. Az élen haladó Russellt egyre jobban megközelítette Hamilton, Verstappen viszont távolodott a hétszeres világbajnoktól. A 11. helyről rajtoló Leclerc fokozatosan haladt előre, a 14. körben már felzárkózott csapattársa, Sainz mögé a 7. pozícióba. Közben leszakadt az ég, a brit közönség pedig üdvrivalgásban tört ki, mert Norris visszaelőzte Verstappent, ezzel feljött a harmadik helyre. A holland sztárt nem sokkal később Piastri is lehagyta, mindkét McLarennek sikerült megelőznie a vb-pontverseny éllovasát.

Egyre jobban szakadt az eső, a 18. körben Hamilton megelőzte az élen Russellt, aki elé Norris is bevágott. 

Nem sokkal később a McLaren brit sztárja át is vette a vezetést, Piastri pedig feljött a második helyre. Rengeteg előzést láthatott egymás után a közönség, a fokozódó zivatar alaposan átrendezte az erőviszonyokat. 

A mezőny hátsó felében közben néhányan már a nedves pályaviszonyokhoz megfelelő inter gumikra váltottak, ám kérdéses volt, mennyire lesz intenzív a folytatásban az esőzés.

F1 British Grand Prix 2024
Norris és Piastri egymással is csatáztak az első helyért
Fotó: NurPhoto via AFP

A 26. körtől már egymással csatázott a két McLaren az első helyért, közben egyre durvábban zuhogott, ezért folyamatosan jöttek ki a bokszba a pilóták kereket cserélni. Piastrinak az utolsók között cseréltek kereket, ezzel pedig nagyon sok időt veszített az ausztrál versenyző, aki a hatodik helyre esett vissza. A futamot remekül kezdő, majd jelentősen visszaeső Russellt ismét kihívta a bokszba a csapata, a Mercedes pilótája így kiszállt a győzelemért folytatott harcból, majd műszaki hiba miatt fel is adta a versenyt.

Az esőzés kezdett alábbhagyni, ezért a 39. körtől rengetegen jöttek ki újra a bokszba kereket cserélni. 

A lágy gumikon haladó Hamilton átvette a vezetést Norris kerékcseréje után, a silverstone-i versenyből 12 kör volt hátra ekkor.

Hamilton, Norris, Verstappen, Piastri és Sainz volt az első öt pilóta sorrendje, a hétszeres világbajnok mögött a McLaren és a Red Bull sztárjának volt reális esélye beleszólni a győzelemért folyó harcba. 

A lágy keverékeken haladó Hamilton és a szintén ilyen gumikkal versenyző Norris mögött a kemény gumikat használó Verstappen abban reménykedett, hogy az ő kerekei kevésbé fognak elhasználódni a verseny végére. A holland a 47. körben már nagyon közel került a McLaren pilótájához, akit az egyik egyenesben a DRS-nek köszönhetően meg is előzött.

Hamilton tartotta az első helyet, három körrel a vége előtt több mint 3 másodperc volt az előnye Verstappennel szemben. 

A hétszeres világbajnoktól már nem lehetett elvenni a sikert, így 2021 decembere után újra nyert, ráadásul hazai közönség előtt ünnepelhetett futamgyőzelmet. 

Ez volt Hamilton pályafutása 104. futamgyőzelme, Silverstone-ban kilencedik alkalommal nyert a Mercedes pilótája, aki jövőre a Ferrari színeiben folytatja F1-es karrierjét.

A 2024-es Forma-1-es szezon két hét múlva, július 19. és 21. között a Magyar Nagydíjjal folytatódik. Tizenkét versenyhétvége után a 255 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 171 pontos Lando Norris és a 150 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 146 pontos Carlos Sainz áll, mögötte Oscar Piastri 124, Sergio Pérez 118, George Russell 111, Lewis Hamilton pedig 110 ponttal rendelkezik. A konstruktőrök között a Red Bull 373 ponttal vezet, 71 ponttal megelőzve a második Ferrarit és 78-cal a harmadik McLarent.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről