A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Brit Nagydíj időmérő edzését a Mercedes pilótája, George Russell nyerte, így brit autóversenyző indulhat az élről vasárnap, a silverstone-i futamon.

A 2024-es F1-szezon tizenkettedik hétvégéjén a Brit Nagydíj kvalifikációja azután kezdődhetett el, hogy korábban az első és a második szabadedzést Lando Norris, míg a harmadik gyakorlást a szintén hazai közönség előtt versenyző George Russell nyerte. A silverstone-i időmérő edzés előtti órákban többször is hatalmas esőzés áztatta el az aszfaltcsíkot, de végül időben kezdődhetett el a 18 perces első szakasz. Az első percekben átmeneti esőgumikon hajtottak a pályára a pilóták, de egyértelmű volt, hogy amennyiben nem esik le az eső, akkor az utolsó gyors körök döntenek majd a továbbjutásról, hiszen folyamatosan száradt fel a pálya. A Q1 felénél aztán egyre többen kezdtek el lágy abroncsokra váltani, ám ekkor Sergio Pérez (szintén slickeken) kicsúszott a kavicságyba, így piros zászlóval félbeszakadt az időmérő.

Forma-1, F1, Brit Nagydíj, 2024, Sergio Pérez, időmérő
Sergio Pérez az újabb hibája miatt már az F1-es Brit Nagydíj időmérőjének elején kiesett
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Tíz perc után folytatódott a kvalifikáció, ekkor mindenki lágyakon sietett a pályára, hogy az újabb eső előtt teljesítsenek újabb mért kört. Végül ez nem mindenkinek sikerült, de az eső intenzitása nem volt akkora, hogy ne lehessen javítani, így 

Max Verstappen a nagy hibája (és a Red Bulljának a padlólemez-sérülése) ellenére a következő körében megmenekült a kieséstől. 

Lewis Hamilton 1:29,547-es idővel nyerte a Q1-et George Russell és a két Ferrari előtt; a kieső helyeken pedig Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Esteban Ocon, Sergio Pérez és Pierre Gasly zártak.

A negyedórás Q2 elején eltűntek az esőfelhők a pálya fölül, így száraz körülmények között, lágy abroncsokkal és fokozatos javulásokkal jött a folytatás. A második etapot Lando Norris 1:26,559-es idővel zárta az élen, a meglepetést pedig a ferraris Charles Leclerc okozta, aki csupán a 11. helyen zárta a Q2-t. Rajta kívül Logan Sargeant, Cunoda Juki, Csou Kuan-jü és Daniel Ricciardo búcsúzott.

Forma-1, F1, Brit Nagydíj, 2024, Charles Leclerc
Charles Leclerc nem került be a Q3-ba az F1-es Brit Nagydíj időmérőjén
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

George Russell nyerte az F1-es Brit Nagydíj időmérő edzését

A 12 perces Q3-ban az első gyors körök után George Russell 1:26,024-es idővel, 6(!) ezreddel vezetett Lando Norris előtt, mögöttük pedig a hazai közönség teljes örömére Lewis Hamilton állt. Az öröm pedig megmaradt, hiszen a hajrában előbb Hamilton átvette a vezetést Russelltől, majd Russell 1:25,819-es idővel visszavette azt tőle. 

A két Mercedes mögött Norris, Verstappen, Piastri, Hülkenberg, Sainz, Stroll, Albon és Alonso lett a sorrend.

Russell a 2022-es Magyar Nagydíj és az idei Kanadai Nagydíj után F1-es karrierje során harmadszor szerezte meg a pole pozíciót. A Forma-1-es Brit Nagydíj hétvégéjén az 52 körös silverstone-i versenyre vasárnap, magyar idő szerint 16 órától kerül sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!