A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Lando Norris, a McLaren brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj pénteki második szabadedzésén Spa-Francorchamps-ban.

Rendkívül mozgalmas hét van mögöttünk, hiszen a Forma-1-es Magyar Nagydíjat követően kiderült, hogy Sergio Pérezt, a Red Bull második számú pilótáját akár ki is rúghatják a Belga Nagydíj utáni nyári szünetben. Ráadásul a mexikói pilóta gyengélkedése mellett a világbajnok Max Verstappen viselkedése is aggasztó lehet. A holland címvédő a mogyoródi futamon minősíthetetlen hangnemben beszélt a Red Bull istálló tagjaival az elhibázott versenytaktika miatt, így minden hasonló eset után újabb hírek röppennek fel a háromszoros világbajnok távozásával kapcsolatban. 

Ezek után némileg meglepő volt, hogy a pénteki első szabadedzést Max Verstappen nyerte, aki közel fél másodpercet vert rá a McLaren ausztrál pilótájára, a Hungaroringen diadalmaskodó Oscar Piastrira. A pénteki első szabadedzésen a vb-pontversenyben második Lando Norris több mint egy másodperces hátránnyal csak nyolcadik lett, így a második gyakorláson az is kérdés volt, hogy vajon tud-e javulni a McLaren brit pilótája.

Verstappen remekelt az első pénteki szabadedzésen
Fotó: AFP/John Thys

A második szabadedzést is jól kezdte Verstappen, aki láthatóan megtalálta a tempóját. Azonban nem csak a holland repesztett, az első gyakorláson nyolcadik Norris is bekezdett, ahogy a csapattársa, Piastri remekül ment. A két McLarennel és Verstappen Red Bulljával csak a két Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz tudta felvenni a versenyt. 

Negyed órával a vége előtt a Mercedes brit pilótája, a hatodik helyen autózó George Russell már több mint egy másodperces hátrányban volt az élen autózó Norris mögött, míg a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csak a tizedik leggyorsabb kört tudta autózni. 

Az első szabadedzésen szenvedett, a másodikon már remekelt Lando Norris
Fotó: AFP/John Thys

A szabadedzés végül McLaren-diadallal zárult, akárcsak a múlt hétvégén rendezett Magyar Nagydíj, amelyen Oscar Piastri megszerezte pályafutása első győzelmét, Lando Norris pedig a második helyen végzett. Ezúttal az eredmény annyiban változott, hogy a brit pilóta volt a leggyorsabb, az ausztrál csapattársa pedig a második legjobb időt autózta. A vb-címvédő, első szabadedzésen győzedelmeskedő Max Verstappen végül a harmadik helyre futott be. 

Verstappen mögött a két Ferrari végzett a második gyakorláson a negyedik és ötödik helyen Charles Leclerc, Carlos Sainz Jr. sorrendben. Hatodikként zárt George Russell a Mercedesszel.
   
A Red Bull másik autóját vezető mexikói Sergio Pérez kilencedik, míg a hétszeres vb-győztes brit Lewis Hamilton tizedik lett.

A szombati időmérő előtt fontos hangsúlyozni, hogy a címvédő Verstappen autójában az idei szezonban már ötödik alkalommal cseréltek motort, ezért a holland pilóta a szombaton sorra kerülő időmérőn elért helyezéséhez képest tíz pozícióval hátrébbról rajtol a vasárnapi futamon.

Verstappen 2022-ben a 14., tavaly a hatodik helyről startolva nyert Belgiumban. Az RB japán pilótája, Cunoda Juki hasonló okból biztosan a mezőny végéről rajtol majd vasárnap.

2. szabadedzés, az élcsoport
1. Lando Norris (brit, McLaren) 1:42.260 perc
2. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1:42.475
3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:42.477
4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:42.837
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:43.098
6. George Russell (brit, Mercedes) 1:43.290

A Belga Nagydíj programja szombaton 12.30-tól a harmadik szabadedzéssel folytatódik, majd 16.00-tól jön az időmérő, a futam pedig vasárnap 15.00-től kezdődik.

A 2024-es Forma-1-es szezon ezen a hétvégén, július 26. és 28. között a Belga Nagydíjjal folytatódik. Tizenhárom versenyhétvége után a 265 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 189 pontos Lando Norris és a 162 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 154 pontos Carlos Sainz áll, mögötte Oscar Piastri 149, Lewis Hamilton 125, Sergio Pérez 124, George Russell pedig 116 ponttal rendelkezik. A konstruktőrök között a Red Bull 389 ponttal vezet, 51 ponttal megelőzve a második McLarent és 67-tel a harmadik Ferrarit.  

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!