Vágólapra másolva!
Costa-Gavras Zenedoboz (Music Box) című alkotásának vetítésével megkezdődött a 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton kedden az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Vágólapra másolva!

Szeptember 17-én Costa-Gavras Music Box című filmjével elindult a Budapesti Klasszikus Film Maraton.

A megnyitón az Oscar-díjas görög-francia rendező, a rendezvény díszvendége személyesen mutatta be Arany Medve-díjas filmjét, amelyet 1989-ben rendezett. Costa-Gavras felidézte a film születésének történetét, a magyar származású forgatókönyvíróval, Joe Eszterhassal közös munkát. 

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke a megnyitón kiemelte: több mint száz filmet vetítenek az immár hetedszerre megrendezésre kerülő rendezvényen.

 A filmtörténet legcsodálatosabb alkotásaiból látható válogatás az elkövetkező napokban nagyvásznon - mondta, hozzátéve: többségüket kiváló minőségben felújítva mutatják be. 

A  Filmintézetnél kincsként tekintünk filmörökségünkre, ezért kiemelt küldetésünk, hogy ezeket a kincseket, az elmúlt 123 év magyar filmanyagát feltárjuk, felújítsuk, megőrizzük és élménnyé tegyük a nagyközönség számára

 - mondta Káel Csaba.

Costa-Gavras mellett a fesztivál másik díszvendége, Wim Wenders  a kortárs filmművészet meghatározó alakja, aki Budapesten veszi át a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) díját, amelyet a filmörökség megmentése iránt elkötelezett alkotóknak ítélnek oda. A Film Maraton programjában Wim Wenders 12 felújított alkotása lesz látható nagyvásznon, köztük Az erőszak vége (1997) című film, amelynek teljeskörűen restaurált változata Budapesten lesz először látható.

A fesztivál teljes programja elérhető a BKFM honlapján.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!