Vágólapra másolva!
Robert Lewandowski, a Bayer München lengyel sztárlabdarúgója a hét elején jelentette be távozási szándékát, a német rekordbajnoknál azonban aggódnak, hogy egy kevéssé ismert szabályt felhasználva kevesebb pénzért távozhat a 33 éves támadó.

Robert Lewandowski 2014-ben a Borussia Dortmundtól került a bajor fővárosba, ahonnan most a klub történetének egyik legeredményesebb játékoskaként távozik majd, annak ellenére, hogy még egy év van hátra jelenlegi szerződéséből, ráadásul a Bayern nem is akart megválni tőle. Sajtóértesülések szerint Lewandowski az FC Barcelonában folytatja pályafutását, a katalánoknak körülbelül 32 millió eurót kellene áldozni a játékosra.

A német Bild információi szerint azonban a 33 éves támadó valójában sokkal olcsóbban távozhat a FIFA szabályzatának 17. cikkében található kiskapu, az úgynevezett Webster-szabály miatt. A szabály szerint a 28 év alatti játékosok esetében a védelmi idő három teljes szezon után jár le, az aktuális munkáltatóval kötött utolsó szerződés aláírásától számítva. Vagyis az ilyen korú labdarúgók akkor tudják érvényesíteni a jogaikat, ha hosszútávú szerződést kötöttek, és abból legalább három év letelt. Viszont az idősebb játékosok esetében a védettségi időszak csak két teljes szezon. Lewandowski legutóbb 2019. augusztus 29-én kötött négyéves szerződést a Bayernnel, vagyis az említett két év már lejárt.

Lewandowski távozni akar a Bayerntől Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Ahhoz, hogy egy játékos egyoldalúan felmondhassa a szerződését, három feltételnek kell teljesülnie:

15 nappal a szezon vége előtt tájékoztatnia kell távozási szándékáról a klubját, azonos ligában szereplő klubbal nem köthet szerződést, valamint az új klubnak ki kell fizetnie a klubkompenzációt, ami a játékos szerződéséből hátralévő időre szóló fizetésének összegével egyezik meg. Jelen esetében ez Lewandowski egyéves fizetése lenne, ami a német lap szerint nagyjából 24 millió euró.

Ennek értelmében a Bayern a vártnál mintegy 8 millió euróval kevesebbet fog kapni a lengyel klasszis távozása után.

"Robert Lewandowski számára az FC Bayern már történelem. Robert az elmúlt nyolc évben mindent megtett a klubért, de most már távozni akar.

Robert számára a dolog nagyon egyértelmű: ezen a nyáron el akarja hagyni a klubot. Ez nem a pénzről szól" – fogalmazott a rutinos játékos ügynöke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!