A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Történelmi fordulatot indíthat el ez a repülőgép a légi közlekedésben

Vágólapra másolva!
Akár már néhány héten belül engedélyezhetik az európai repülőgépgyártó Airbus egyik üzletileg kiemelkedően sikeres modelljének új változatát. Elmondjuk, hogy ennek miért lehet óriási jelentősége a jövőben.
Vágólapra másolva!

Idén 30 éves az európai repülőgépgyártó óriáscég, az Airbus A321-es repülőgépcsaládja, mely üzletileg a vállalat egyik legsikeresebb keskenytörzsű, más néven egyfolyosós modelljeinek családja. Ha a következő hetekben minden a tervek és a várakozások szerint zajlik majd, az A321-es XLR jelzésű változata megtörheti a keskenytörzsű gépek ősi átkát, helyesebben szólva, ledöntheti azok eddigi technológiai korlátját: alkalmassá válhat akár tengerentúli útvonalak repülésére is.

Airbus A321
Az Airbus egyik A321-es gépe
Fotó: AFP/Daniel Slim

Áttörhetnek egy falat

Az A321-es gépeket azért kedvelik a légitársaságok, mert működtetésük viszonylag gazdaságos, és kialakítástól függően, akár 200-nál is több utast tudnak vele egyszerre szállítani. Gazdaságilag komoly előnyökkel bírnak a szélestörzsű repülőgépekhez képest. Amióta az A321-es 1994 januárjában teljesítette első kereskedelmi repülését, azóta az Airbus tudatosan törekszik arra, hogy úgy fejlessze a gépcsaládot, hogy az kihívója lehessen a kétfolyosós, négyhajtóműves gépeknek is.

Az A321-es gépek egy dologban nem tudtak eddig versenyre kelni a nagyobb gépekkel: nem lehetett azokkal long haul, azaz hosszú távú járatokat teljesíteni. Így hatótávuk alapján regionális útvonalakon használják őket.

Csakhogy – írja a Bloomberg – az Airbus a küszöbén áll annak, hogy az XLR-típus megkapja a hatósági tanúsítványt 

a hatótáv növelésére, amivel elérhetővé válnának eddig nem repülhető távolságok is a géppel.

Ez egyúttal azt is jelentené, hogy az 1994-ben szolgálatba állt eredeti modell hatótávja a duplájára nőne az XLR-változatokkal.

Az Airbus-nál annyira bíznak abban, hogy az engedély heteken belül a kezükben lehet, hogy a hamarosan kezdődő, jelentős iparági eseménynek számító Farnborough Air Show-n a típus bemutatására készülnek. Mellesleg jelenleg 550 példányra szóló előrendelésük van az új típusra.

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy az XLR bemutatkozása egy évet így is csúszik az eredeti tervekhez képest. A fejlesztési és engedélyezési folyamatokat a koronavírus-járvány hátráltatta, majd aggályok merültek fel az extra üzemanyagtartály tűzbiztonságával kapcsolatban. Mostanra azonban úgy tűnik, sikerült a problémákon úrrá lenni.

A gyártó által közzétett látványkép:

image

Nagy távolságokra is repülnének a diszkont társaságok

Az utazóközönség számára talán egy ideig nem lesz jelentősége az új géptípus megjelenésének, de ha a légitársaságok elkezdik azt bevezetni, fokozatosan átformálhatja a légi közlekedés egy részét, és így a turizmust is.

Az XLR hatótávja a kiegészítő üzemanyagtartállyal mintegy 8.700 km-re nő. Ez a távolság már a long haul repülőutak kategóriáját jelenti, nagyjából 11 óra repülési idővel teljesíthető. Ekkora távolságra már nemzetközi vagy tengerentúli útvonalként is szokás hivatkozni, de természetesen földrajzilag bárhol is közlekedik a gép, a hangsúly az, hogy leszállás nélkül tehet meg ekkora távolságot.

Keskenytörzsű gépeknél eddig erre nem volt példa. Azok a cégek, melyek ilyen hosszú útvonalakon repültek, benzinfaló duplamotoros gépekkel oldották meg azt, jóval drágábban, mint amennyit várhatóan a jövőben ennél a modellnél a járatok teljesítésére fordítani kell.

A cégeknek tehát az üzemanyag-takarékos XLR alacsonyabb működtetési költséget jelenthet, így a változat már 200 fő szállítására alkalmas kivitelben jó alternatíva lehet a korábbi gépek cserélésére. 

Például az Icelandair azért rendelt 13 példányt belőle, hogy lecserélje az öregedő Boeing 757-es gépeit, melyek hatóvája rövidebb is az XLR hatótávjánál, ami ráadásul 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt elődeihez képest. A cég máris új útvonalterveket jelentett be Kalifornia és Texas államokra, valamint Európa-szerte, melyeket ezekkel a gépekkel teljesítenének.

Az utasok egy része számára ezek mellett az igazán kecsegtető az lehet, ha a diszkont modell szerint működő cégek is elkezdik átvenni XLR-gépeiket, és nagy hatótávú útvonalakat kezdenek el repülni azokkal.

Például a Wizz Air 47 ilyen gépet rendelt, amelyekkel új útvonalakat repülne a Közel-Keleten és Ázsiában. Az első ilyen gépét 2025 elején veheti majd át.

A társaság jelenleg is egyeztet az indiai hatóságokkal arról, hogy a gép 244 üléses változatával teljesítene oda járatokat, várhatóan magyarországi, ausztriai és olaszországi indulásokkal.

Ha a géptípus a várakozásoknak megfelelően teljesít a légi társaságoknál, akkor idővel - miután a gyártó egyre több gépet ad át megrendelőinek - óriási változásokra lehet számítani azokon az útvonalakon, melyeket eddig csak költségesebb gépekkel tudtak repülni a cégek. Különösen a fapados modell szerinti társaságoknak és utasaiknak jelenthet kecsegtető lehetőséget, hogy ebben a modellben árazott jegyeket kínáljanak nagy távolságokra - még akkor is, ha a géppel repülhető nagy távolságoknál, hosszú repülési időknél valószínűleg az utasoknak is más komfortigényük lesz, mint egy hétvégi európai kiruccanásnál.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!