A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Dinamikusan nőnek a fizetések Magyarországon

forint, bankjegy, pénztárca, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Kamil Zajaczkowski
Vágólapra másolva!
Minden korábbi várakozás ellenére gyorsul a bérdinamika Magyarországon. Májusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó átlagkereset 652 000, míg a kedvezményekkel számított nettó 448 700 forint volt, ez előbbi egy év alatt 14,8, utóbbi pedig 14,6 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A reálkeresetek ismét 10 százalék felett növekedtek. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az adatok azt mutatják, hogy egyre többen és egyre jobban keresnek.
Vágólapra másolva!

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 448 700 forint volt közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel a bruttó átlagkereset 14,8, míg a nettó átlagkereset 14,6 százalékkal növekedett. 

A mai adat azt mutatja, hogy a korábbi elemző várakozások dacára nem lassul a magyar bérdinamika, idén kizárólag az év első hónapjában, januárban láttunk hasonlóan kedvező számokat.

Mivel a magyar cégek egyre inkább március–április hónapokban hajtják végre a béremeléseiket, ezért lehetett arra számítani, hogy utána valamiféle lassulás következik. Ennek egyelőre nyoma sincsen az adatokban, ez várhatóan egyre nagyobb valószínűséggel csak az év második felében, jövő év elején következhet be. Egyrészt a gyenge európai konjunktúra előbb-utóbb idehaza is éreztetni fogja a hatását, másrészt a minimálbér-emelés mértéke sem biztos, hogy követni fogja a mostani 15 százalékos emelést - írta a Világgazdaság. 

Ezzel együtt idén minden várakozást felülmúl a hazai bérkiáramlás. Tavaly év végén a szakmai szervezetek és a kormány is maximum 9-10 százalék közötti bérnövekedést jósolt, ehhez képest idén nem volt olyan hónap, amikor 13 százalék alá bukott volna a dinamika. Ráadásul továbbra is az alacsony keresetűeknél erőteljesebb a bérkiáramlás, erre utal, hogy a bruttó kereset mediánértéke 525 100, a nettó kereset mediánértéke 363 900 forintot ért el, 16,9, illetve 17,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, tehát jócskán az átlagkeresetek felett növekedtek.

Czomba Sándor: Egyre többen és egyre jobban keresnek

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte, hogy a célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, 2024 júniusában a piaci várakozásokat felülmúlva 3,7 százalékot ért el. 

Ennek következtében 2023 szeptembere óta, tehát már kilenc hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje. 

Ebben szerinte nagy szerepet játszik, hogy a munkaadók és munkavállalók egyezségének köszönhetően példa nélküli módon már 2023 decemberében sor került a minimálbér és a garantált bérminimum 15 százalékos, illetve 10 százalékos emelésére.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!