Hatalmas, új olajmezőt jelentett be az egyik olajország

Vágólapra másolva!
Óriási tengeri szénhidrogénmezőt jelentett be Kuvait, az egyik közel-keleti öbölállam. Ráadásul könnyű kőaljról van szó, amiből egyszerűbb kőolajipari termékeket készíteni.
Vágólapra másolva!

Óriási tengeri kőolaj- és földgáztartalékot azonosítottak Kuvaitban, az Al-Noukhita olajmezőn: a kuvaiti hírügynökség az állami olajvállalat közlése alapján azt írja, hogy a készlet nagysága 2,1 milliárd hordó könnyű kőolaj és mintegy 5,1 ezer milliárd köbláb (kb. 144 milliárd köbméter) földgáz. Utóbbi adathoz viszonyításként: Magyarország 2023-as földgáz-felhasználása (némi csökkenéssel a korábbi évekhez képest) 8,5 milliárd köbméter volt.

Annak is van jelentősége, hogy Kuvait könnyű kőolajról tett bejelentést. Az ebbe a típusba sorolt olajfajták általában alacsony sűrűségűek, szobahőmérsékleten folynak, és könnyebb belőlük kőolajipari termékeket készíteni, mint magasabb viszkozitású társaikból.

Kuvait, Kuvaitváros
Éjszakai fénykép Kuvaitvárosról, Kuvait fővárosáról
Fotó: Unsplash / Shahed Mufleh

A hatalmas tartalék a Kuvaithoz tartozó Failaka-sziget közelében helyezkedik el. A sziget az öbölháborúk emlékeit őrzi, katonai ellenőrzés alatt áll. Skanzenszerű épületegyüttes található rajta, turisták által is látogatható menetrendszerű kompjárattal a szárazföldről.

Az állami olajvállalat azt közölte, szeretnének minél hamarabb hozzáfogni a tartalék kitermeléséhez.

A kicsiny területű közel-keleti öbölország 1946 óta exportál kőolajat. Napi kitermelése 2,4 millió hordó körül alakul jelenleg. Kuvait a kőolaj-exportáló országok szövetségének, az OPEC-nek a tagja. Az olajkartellen belül az ötödik legnagyobb olajszállítónak számít Szaúd-Arábia, Irak, Irán és az Egyesült Arab Emirátusok után.

Az ország célja, hogy 2035-re napi 4 millió hordóra növelje termelését.

Miként arról az Origo beszámolt, nemrég Oroszország is óriási bejelentést tett: május első felében orosz kutatóhajók azonosították a világ ismert olajtartalékai közül a második legnagyobbat. A tartalékra az Antarktisz térségében bukkantak, a kontinens brit tengerentúli területén. A készlet nagysága 511 milliárd hordónak megfelelő olaj, amit azonban az Antarktiszra vonatkozó érvényes nemzetközi megállapodások fényében nem lehet kitermelni. Így a felfedezésnek egyelőre tudományos jelentősége van.

2022-es adatok szerint a közel-keleti térség országaiban – ahová Kuvait is tartozik – 871 milliárd hordó olajtartalék van még. A régiós listán a harmadik helyen Dél-Amerika áll, 331 milliárd hordóval.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!