Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nemcsak Taylor Swift miatt van infláció, de ő is tehet róla

Vágólapra másolva!
Nem pusztán Taylor Swiftnek köszönhető, hogy az eurózóna országaiban egyelőre magas szinten áll a szolgáltatások inflációja.
Vágólapra másolva!

Július elején Portugáliában rendezték meg az Európai Központi Bank (EKB) háromnapos konferenciáját, amelyen a jegybankok vezetői az éves inflációs kilátásokat, valamint a jegybanki alapkamatokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. Ezen a konferencián a szakmai kérdések mellett Christine Lagarde, az EKB elnöke, megszólalt egy olyan kérdésben is, mely a szélesebb közönség számára is érdekes, illetve könnyebben megragadható lehet. Egy panelbeszélgetésen egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem csak az amerikai énekesnő-dalszerző Taylor Swift Eras című turnéja okolható azért, mert az eurózóna országaiban egyelőre magas szinten ragadt az infláció, különösen a szolgáltatásoknál.

Taylor Swift
Taylor Swift edinbughi koncertje
Fotó: X

Swift várakozáson felülien sikeres turnéjával több alkalommal foglalkoztunk az Origón, hiszen több elemzés készült arról, hogy azokban a városokban, ahol koncertet ad, mérhetően növekszik a gazdasági eredmény, sőt, egyes elemzők szerint ezek a hatások akár az országos szinten talál legfontosabb makroadatokban, a GDP-kben is megjelennek. Ennek kapcsán terjedt el a médiában "Swiftonomics" műszó, amivel az Eras-turné gazdasági hatásaira utalnak az elemzők,

A közelmúltban azonban mind gyakrabban találkozni a "Swiftlation" kifejezéssel is, mellyel arra utalnak, hogy Taylor Swift turnéja a gazdasági lökete mellett, brutális árfelhajtó hatással bír: például többszörösére emeli a szállások árait a koncertek helyszínein, és a kiskereskedők is elégedettek lehetnek amiatt a pár nap miatt, amit jellemzően a koncert vendégei annak apropóján a településen töltenek.

Az igazán bátor elemzők még azt is felvetették, hogy az énekesnő londoni fellépései miatt – a britek 1 milliárd fontos löketet remélnek Taylor Swift koncertjeihez kapcsolódóan – a brit jegybank kénytelen lesz elhalasztani a szeptemberi, a piac által várt kamatcsökkentést, hogy ellensúlyozza az Eras-előadások hatásait.

Davos, 2024. január 19.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2023. január 19-én, az ötnapos esemény zárónapján.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Az EKB elnöke nem kerülte meg a kérdést a konferencián, és így válaszolt az újságírónak az inflációs kérdésre:

Tudja, ez nem csak Taylor Swiftről szól. Mások szintén hozzájárulnak ahhoz

– fogalmazott.

A "mások" alatt Lagarde alighanem olyan világsztárok jelenleg is zajló turnéira gondolt, mint Pink, Sting, vagy a Budapesten is fellépő Bruce Springsteen. Ezeknek az előadóknak a koncertjei szintén rengeteg érdeklődőt vonzanak, és az ahhoz kapcsolódóan keletkező költések (például akkor, ha egy másik országba utazunk, hogy megnézhessük az egyik fellépést) szintén adnak egy "fröccsöt" a gazdaságnak.

Az EKB elnöke ugyanakkor azt is mondta, hogy szorosan figyelik az eurózóna inflációs trendjeit, különösen a jóval összetettebb hatásoknak kitett szolgáltatásokét.

 Ez utóbbi mértéke júniusban az eurózónában 4,1 százalék volt. 

Lagarde szerint még nem tudják megmondani, tartósan ezen a szinten ragad-e.

A magyarországi általános infláció miatt ugyanakkor a magyar állampolgároknak nem kell aggódni. A kormányzati erőfeszítések meghozták az eredményüket, az áprilisi adatok szerint éves viszonylatban is alacsonyan maradt az infláció mértéke.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről