Nagyon jó hírt kaptak az autósok, most biztosan sokan útra kelnek

tankolás
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Jóval több pénz maradhat a magyar családok zsebében, köszönhetően a kormány korábbi fellépésének. Ez a benzinárakat érinti, aminek köszönhetően a régióban Magyarországon lehet a legolcsóbban tankolni. A hétvégétől jó pár forinttal kerül kevesebbe egy liter benzin, ami egy teli tanknál komoly megtakarítást jelenthet.
Vágólapra másolva!

Csökkenő pályára álltak az üzemanyagok árai, az autósok számára kedvező tendencia pedig a hétvégén is kitart. Szombattól mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára csökken 7-7 forinttal – Írja a Tények, a holtankoljak.hu-ra hivatkozva.

Hogy a töltőállomásokon a változás milyen mértékben valósul meg, az tankolásnál derül ki. A 95-ös benzin literenként átlagára addig is 605 forint, a dízelé pedig 609 forint.

Ahogy azt néhány napja megírtuk, rég nem volt példa olyan mértékű árcsökkentésre az üzemanyagpiacon, mint amire csütörtöktől a nagykereskedelmi áraknál sor kerül.

Ez egészen pontosan ez azt jelentette, hogy 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal lett alacsonyabb csütörtöktől,
  • míg a gázolajért bruttó 6 forinttal.

Fontos kiemelni, hogy átlagárakról van szó, a tapasztalatok szerint most a tényleges ár a benzin literjénél 610, a dízelénél 611 forint körül alakul a töltőállomásokon. Ha a bruttó 8, illetve 6 forintos mérséklődést átengedik a kutasok a járműtulajdonosoknak, akkor mindkét üzemanyagtípus jellemző kiskereskedelmi ára 605 forint köré süllyedhet. Ahogy fentebb írtuk, ezt nagyjából meg is történt.

Tankolás, üzemanyagár
Csökken csütörtöktől az üzemanyagok nagykereskedelmi ára 
Fotó: Shutterstock/Lena_karpi

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy a kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban már alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál - állapította meg akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az árcsökkentést a kormány figyelmeztetése előzte meg és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak. 

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.  

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!