A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A tavalyi tűzvész miatt sokkal kevesebb a turista idén Hawaiin

Vágólapra másolva!
Drámai mértékben csökkent a Hawaii-szigetcsoport turizmusból származó bevétele a tavaly augusztusban Maui szigetén pusztító tűzvész miatt. Bár a katasztrófában elpusztult Lahaina városán kívül a sziget többi része látogatható, a helyreállítási munkákkal még nem végeztek mindenütt. Így ha vannak is turisták, a sziget több pontját nehezen tudják megközelíteni.
Vágólapra másolva!

Egy évvel a tavaly augusztusban Maui szigetén pusztító tűzvész után a Bloomberg riportot készített arról, hogyan sikerül a turizmus visszaépítése a Hawaii-szigetcsoport egyik legfontosabb szigetén. Emlékezetes, hogy a borzasztó katasztrófában több mint 100-an haltak meg, Lahaina történelmi városa szinte teljesen leégett. Maui, tágabban pedig az egész szigetcsoport gazdasága szempontjából kulcsfontosságú, sikerül-e visszacsalogatni a turistákat.

1 milliárd dollárral kevesebb

Maui gazdasága nagymértékben függ az odalátogató turisták költéseitől: minden 1 dollárból 70 dollárcent, azaz a gazdasági teljesítmény 70 százaléka a turizmushoz köthető Mauin.

A sziget gazdaságfejlesztési tanácsa szerint a Hawaii-szigetek mostanáig 1 milliárd dollár, azaz kb. 370 milliárd forint hiányt kellett hogy elkönyveljen a turisták hiánya miatt. Ennyi esett ki a gazdaságból a tűzvész turizmust érintő következményei miatt, miközben az újjáépítés költségei több milliárdra rúgnak. Eközben a turizmus összeomlása miatt a munkanélküliség drámai mértékben emelkedett.

Óriási pusztítást végzett a tűz tavaly augusztusban Maui szigetén, a hawaii hatóságok megkezdték a felkészülést az idei várhatóan nagyon száraz nyárra
Óriási pusztítást végzett a tűz tavaly augusztusban Maui szigetén
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A turisták annak ellenére nem utaznak a szigetre, hogy Lahaina város tűztól sújtott területeinek kivételével a sziget többi területe november 1-je óta nyitva áll a látogatók előtt. De a turisztikai adatok szerint 2024 első felében kb. 25 százalékkal kevesebb látogató érkezett oda, mint egy évvel korábban, azaz a látogatószám 1,5 millióról 1,1 millióra esett vissza. Hawaii szövetségi állam adatai szerint ez érezhető nyomot hagyott a költéseken: 2023 első felében 3,47 milliárd dollárt költöttek a látogatók, idén viszont az első hat hónapban csak 2,64 milliárd dollárt.

A tűzvész által érintett terület egyébként a sziget egészéhez képest arányaiban csekély méretű volt (kb. 5 százaléka), a baj abból fakad, hogy a turizmus szempontjából nagyon fontos részeket, utakat érintett. Például a sziget nyugati felén működő üdülőfalvak megúszták a pusztítást, csak épp az odavezető utak olyan régión vezetnek át, mely jól láthatóan magán viseli a tűz tombolásának nyomait.

A szállodák újjászületnek, de a foglalás még kevesebb

A tűz által érintett területeken ugyanakkor jól halad a szálláshelyek megújítása. A tűzvész után a hawaii családok egy részét az állam kormányzata átmenetileg hotelszobákban szállásolta el. Az otthonok újjáépítésével a legutóbbi adatok szerint már csak 260 hotelszobát tartanak fenn átmeneti szálláshelynek, miközben a szállodai kapacitások visszaépültek. Sok szálloda a tűz utáni helyreállítást összevonta egyébként tervezett felújítási vagy bővítési munkálatok elvégzésével.

Érdekes, hogy a maui szállodai szobák árai lényegében nem csökkentek, átlagosan 560 dollár körül mozogtak júniusban, ami magasabb, mint a Hawaii-szigetek más szigetein található szobák árai. A hotelek inkább ingyenes éjszakákkal és más szolgáltatásaikból nyújtott árkedvezményekkel próbálják csábítani a vendégeket.

A foglalások ugyanakkor még jóval alacsonyabb szinten vannak, mint az egyébként ilyenkor szokásos. 

Az adatok szerint 13 ezer szállodai szoba alkalmas jelenleg vendégek elszállásolására, és mindenki, aki mostanában utazik Mauira, biztosan talál igényei szerinti szállodai szobát.

A sziget egésze pedig csendesebb, nyugodtabb mint máskor, így akik csöndes nyaralásra, pihenésre vágynak, a szállásadók szerint most különösen jól járhatnak a látogatással.

Turisták a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainától mintegy 30 kilométerre fekvő Kihei óceánpartján 2023. augusztus 15-én
Turisták a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainától mintegy 30 kilométerre fekvő Kihei óceánpartján 2023. augusztus 15-én
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A helyi turisztikai szolgáltatók is szerény bevételről számolnak be. Egy helyi túraszervező cég vezetője szerint a turisták elmaradásában az is szerepet játszik, hogy sokan még mindig "bűnös gondolatnak" tartják azt, hogy oda utazzanak szórakozni, kikapcsolódni, ahol körülöttük rengetegen lehetnek olyanok, akik a tavalyi eseményekben életük munkáját vesztették el.

Idén egyelőre nem alakult ki erdőtűz a szigeten, de a tavalyi drámai események után a hatóságok már tavasszal megkezdték arra a felkészülést.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!