A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Lökdösik, megütik, megrúgják, de akár késsel is megsebesítik a kalauzokat az agresszív utasok

Vágólapra másolva!
A második negyedévben ötvenötre nőtt a MÁV-START jegyvizsgálóit ért támadások száma - közölte a vasúttársaság.
Vágólapra másolva!

A vasúttársaság közleményében azt írja: az elmúlt években jelentősen csökkent a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos cselekedetek száma, tavaly azonban már negyvenszázalékos emelkedést tapasztaltak.

Kiemelték, 2023-ban hetvennyolc alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást a jegyvizsgálók. Idén július közepéig már ötvenöt ilyen eset történt. Ebből harminc alkalommal tettlegességet, huszonhárom becsületsértést, két esetben pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek el a vasutasok.

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták a munkájukat végző jegyvizsgálót, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték

 – közölték.

A vasúttársaság jelezte, az agresszív utasok gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy késsel megsebesítik a kalauzokat.

Budapest, 2019. augusztus 30.Czine László vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenõröket ért támadások miatt szeptember 1-jétõl 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelõi.MTI/Kovács Tamás
A korábbi felvételen egy vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A legtöbb eset májusban volt, tizenegyszer bántalmaztak ellenőröket a vonatokon. A kimutatás szerint a Budapest-Vác-Szob vonalon fordult elő legtöbbször, hogy jegyvizsgálóra támadtak, ezen a szakaszon kilenc incidens történt. 

Hozzátették, az esetek több mint fele Pest vármegyében történt ebben az évben.

„Legtöbb atrocitást a menetjegy nélküli utasok okozzák, akikkel van, hogy szóváltásba kerül az ember. Több esetben rendőrségi feljelentést is kellett tennem. A testkamerát nagyon szeretem és nagyon hasznosnak ítélem, elrettentő ereje van a renitens utasokkal szembe. Elmondható, hogy azok az utasok, akik megtámadják a jegyvizsgálót valamilyen befolyásoltság alatt állnak" – számolt be tapasztalatairól a társaság egyik jegyellenőre.

Azt írták, a MÁV-VOLÁN-csoport munkatársai ellen elkövetett erőszakot elítélik, és minden esetben rendőrségi feljelentést tesznek. Felhívják a figyelmet arra, hogy a jegyvizsgálók, az autóbuszvezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV-járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít.

A tapasztalatok azt mutatják, legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni.

Közleményükben azt írják, a MÁV-START az elmúlt években 169 testkamerát szerzett be, azok felvételeit az eljárásokban is felhasználják. Hozzátették, a KISS és FLIRT motorvonatokban már beépített kamerarendszer van, a többi szerelvényre pedig folyamatosan szerelik fel a szerkezeteket. A Volánbusz járművek többségén is van fedélzeti kamera, illetve az állomásokon is működnek ilyen eszközök. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a testkamerák felvételeit a rendőrség nyomozása során fel tudja használni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!