Rekordot dönthet idén a legendás gyémántbánya

Vágólapra másolva!
Újabb, 100 karátnál nagyobb fehér gyémántot találtak a Letseng-bányában.
Vágólapra másolva!

Újabb 100 karátosnál nagyobb fehér gyémántot találtak a 3000 méterrel a tengerszint felett működő Letseng-bányában, a dél-afrikai Lesotho királyságban – adta hírül a Gem Diamonds bányaipari vállalat.

Ez már a tizedik, 100 karátosnál nagyobb fehér gyémánt, amit a bányában találtak: 129,71 karátos.

A vállalat által közreadott kép a gyémántról: 

Gem Diamonds, Letseng, 129,71 karát
A képen látható fehér gyémánt már a tizedik 100 karátnál nagyobb kő, amit Letseng-bányában találnak
Fotó: Gem Diamonds / Gem Diamonds

Ahogy az Origo megírta, legutóbb augusztus első napjaiban találtak 100 karátnál nagyobb követ Letsengben: az a kő 145,55 karátos.

Egyelőre nem tudni, idén megdől-e a letsengi bánya rekordja az egy év alatt megtalált, 100 karátnál nagyobb gyémántok számát tekintve. 

2020-ban 16, száz karátosnál nagyobb gyémántot találtak ott. Időarányosan nézve egyébként igen nagy az esélye, hogy Letsengben megdöntik a korábbi éves gyémántcsúcsot.

Áprilisban egy 169 karátos fehér gyémántot találtak a lelőhelyen.

Ahogy az Origo korábban, nagy értékű fehér gyémántbejelentése kapcsán megírta, a Lesothói Királyságban működik a világ tengerszinthez mérve legmagasabban fekvő gyémántbányája, a Letseng. Onnan a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek. Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek.

Az elmúlt napokban ugyanakkor egy másik gyémánttalálat hozta lázba a gyémántipari szereplőket és az érdeklődő laikusokat. Miként megírtuk, egy másik afrikai bányában, a botswanai Karowe-ben egy gigantikus, 2.492 karátos gyémántra bukkantak.

A nyersgyémánt jelenleg a világ második legnagyobb gyémántja, pusztán a még 1905-ben megtalált Cullinan előzi meg, ami 3.106 karátos.

A Karowe-ban megtalált gyémánt értékét illetően egyelőre csak becslések vannak. A kő legalább néhány millió dollárt ér, de valószínűbb, hogy néhány tíz millió dollárt, sőt, az optimistább feltételezések szerint akár 100 millió dollárnál is többet adhatnak majd érte, ha egyszer piacra küldik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!