Hihetetlen katasztrófát okozott egy barlangban eldobott csipszes zacskó

Vágólapra másolva!
Egy diák szemetelt egy egyesült államokbeli nemzeti parkban, nem gondolta, mekkora bajt okoz vele.
Vágólapra másolva!

A Carlsband Cavers nemzeti parkban "súlyos gondatlanság" történt: egy diák egy zacskó Cheetost hagyott a Carlsbad Caverns mélyén, amire a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) szigorú figyelmeztetéssel reagált. Nem csak a szemét és a műanyagszennyezés a probléma, ennél sokkal komolyabb dologra figyelmeztettek; a hulladék jelentős hatással lehetett az ősi barlangrendszer tágabb ökoszisztémájára.

A zacskónyi élelmiszert a Carlsbad Caverns úgynevezett Big Roomjában (Nagyterem) dobták el, amely térfogatát tekintve Észak-Amerika legnagyobb barlangterme. A diákok a szigorú figyelmeztetés ellenére is szemeteltek.

A nedves barlang gödreiben hagyva a teli zacskó sajtos rágcsálnivaló apró lökéshullámot küldött a helyi ökoszisztémába.

„A feldolgozott kukorica a barlang nedvességétől megpuhulva tökéletes környezetet alkotott a mikrobiális élet és a gombák számára. A barlangi tücskök, atkák, pókok és legyek hamarosan ideiglenes táplálékhálózatba szerveződtek, szétosztva a tápanyagokat a környező barlangban és képződményekben. A penészgombák feljebb terjednek a közeli felszíneken, gyümölcsöznek, elpusztulnak és bűzlenek. És a körforgás folytatódik” - írta az NPS.

Emberi szemszögből nézve egy kiömlött uzsonnazsák jelentéktelennek tűnhet, de a barlang élővilága számára rendkívül káros lehet

 - magyarázták. A vadőröknek 20 percet kellett eltölteniük azzal, hogy óvatosan eltávolítsák a szemetet és a penészt a barlang felszínéről, remélhetőleg elkerülve a barlangra gyakorolt maradandó hatást.

A Promotions.hu cikke szerint a szemetelés nagy probléma az egyesült államokbeli nemzeti parkokban. Évente több mint 300 millió ember látogat el ezekre a helyekre, és közel 70 millió tonna szemetet hagynak maguk után.

A barlangok különösen érzékeny környezetnek számítanak. A külvilágtól nagyrészt elzárva, rendkívül alkalmazkodott, endemikus és érzékeny élőlények gazdag választékának adnak otthont. Ha egy újdonság kerül a körforgásba, az gyökeresen felboríthatja a biológiai sokféleség egyensúlyát.

Barlang
Fotó: AFP/Olivier Chassignole 

De ennél veszélyesebb, sőt egyenesen életveszélyes dolgokat is művelnek a látogatók a nemzeti parkokban. Ahogy az Origo is megírta, a Yellowstone Nemzeti Park nemrég bejelentette, hogy egy turistát egy hét börtönbüntetésre ítéltek, miután a tiltó táblák ellenére behatolt egy olyan veszélyes területre, ahol gejzír törhet ki bármelyik pillanatban.

Viktor Pyshniuk hét nap börtönbüntetést kapott a birtokháborítás miatt. A hatóságok szerint a 21 éves férfi a Yellowstone Nemzeti Park Norris Gejzír medencéjében található Steamboat Gejzírnél hagyta el a turistasétányt. A DOJ szerint a 

Steamboat Gejzír a világ legmagasabb aktív gejzírje és "a legveszélyesebb" a világon.

Szeszélyes és kiszámíthatatlan kitörései vannak, amelyek 90-180 méter közötti magasságba emelkedhetnek.

Pyshniuk állítólag azt mondta a park munkatársának, hogy a gejzírről próbált képeket készíteni, és a Steamboat Gejzír gőzkürtőjétől 4-6 méterre sétált felfelé a domboldalon. 

A börtönbüntetés mellett Pyshniukot 1550 dollár (körülbelül 500 ezer forint) pénzbírság megfizetésére is kötelezték, és két év felügyelet nélküli szabadlábra helyezték. A férfit két évre kitiltották a Yellowstone Nemzeti Parkból is - írta a Fox News.

A Carlsband Cavers nemzeti parkról itt tekinthető egy videó:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!