Több mint száz üzletet érint a Tesco nagy bejelentése

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc megállapodott egy óriási naperőművel arról, hogy 144 áruháza számára az erőműből vásárolja a környezetbarát energiát.
Vágólapra másolva!

Nagy bejelentést tett a Tesco: energiaellátásának zöldítése érdekében hosszútávra szóló megállapodást kötött a hatalmas, 450 millió fontos beruházással Kentben épülő Cleve Hill naperőművel arról, hogy az erőmű által megtermelt villamos energia mintegy kétharmadát megvásárolja. 

A megállapodás értelmében az erőmű a következő 15 évben a megtermelt energiájának nagyját a Tescónak értékesíti. 

solar park, naperőmű, illusztráció, napenergia
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / American Public Power Association

A Guardian beszámolója szerint a megállapodás keretében átvett energia a nagyobb üzletek közül 144-nek fedezi egy éves energiaszükségletét

Az energiamennyiség a brit vállalat 144 boltjának teljes éves szükségletének 10 százalékát fedezi.

A Kenttől északra épülő Cleve Hill naperőmű energiatároló megoldásokkal is rendelkezik, kapacitása 373 megawatt lesz. Kivitelezése tavaly év elején kezdődött, és várhatóan a következő év folyamán helyezik üzembe.

A Tesco szerint a naperőművel kötött megállapodás a legnagyobb értékű, amit eddig a briteknél naperőműből származó energia hasznosítására költöttek.

Ugyanakkor nem ez a Tesco első energiavásárlása olyan forrásokra, melyekből fenntartható forrásból származó energiát szerez a vállalat. Az elmúlt öt évben a cég több megállapodás keretében közvetlenül vásárolt zöld energiát szélerőművekből és naperőművekből. A kiskereskedelmi vállalat szerint a Cleve Hill naperőmű bevonásával ezek az energiavásárlások a brit Tesco 45 százalékának várható energiaszükségletét fedezik 2030-ig.

A megújuló energiák hasznosítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az Egyesült Királyság elérje klímacéljait, és 2050-re karbonsemlegessé váljon. A megújuló energiaforrások hasznosítása rendkívüli mértékben felgyorsult az elmúlt években a brit energiapiacon, és gyors tempóban szorították ki a korábban alapvetőnek számító szén felhasználását. Ahogy az Origo megírta, szeptemberben leállították az utolsó, még üzemelő angliai szénerőművet is.

A Tesco mellett más nagyvállalatok is lépéseket tesznek azért, hogy energiaellátásukat közvetlenül biztosíthassák megújuló forrásokból.

 A Tesco bejelentése előtti napon a Google kötött megállapodást arra, hogy mini nukleáris reaktorokat vásárol mesterséges intelligenciája energiaigényéhez. A Google hat vagy hét ilyen berendezést vásárol, az elsőt 2030-ban szállítja egy kaliforniai cég a számára, a többi 2035-ig érkezik meg.

Cikkünk címlapi képe illusztráció.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!