A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Ez Budapest legújabb turistacsapdája, de mindenkinek érdemes óvatosnak lennie

Vágólapra másolva!
Idomított galambokat alkalmazva próbálnak ügyeskedők akár tíz eurót is kicsalni a látogatókból a budai Várban a legújabb módszerrel.
Vágólapra másolva!

Újabb kreatív turistacsapdával próbálják pénzzel "lehúzni" a külföldieket – és ha nem figyelnek oda, a hazai látogatókat is – a budai Várban: az „Itt a piros, hol a piros” játék után, most az idomított galambok jelentik ennek eszközeit. 

Wehner Kristóf, a választókerület leendő önkormányzati képviselője a Magyar Nemzet online kiadásának nyilatkozva elmondta: az I. kerület új városvezetésének első feladatai között szerepel a közterület-felügyelet megerősítése, hatékonyságának növelése és egy parkőrség létrehozása. Wehner Kristóf hozzátette azt is, hogy ugyanakkor ezekre a lépésekre nem csak a turistacsapdák miatt van szükség

Wehner Kristóf azt mondta a lapnak: 

Ez a kifejezetten turistalehúzás teljesen méltatlan a Várhoz és az I. kerülethez is.

A Várnegyed.hu beszámolója szerint az idomított galambokkal végrehajtott becsapásokban a csalók az állatokkal készített képért 10 eurót kérnek a gyanútlan turistáktól. Akkor sem jönnek zavarba, ha az arra járónál csak nagyobb címletű euró bankjegy van: készségesen visszaadnak neki. Ha pedig az áldozatnál nincs készpénz, úgy a galambokkal ügyeskedők egyike önként felajánlja, hogy elkíséri a turistát egy közeli szálloda épületénél üzemelő ATM-hez, hogy az ott felvegye és átadja számára az összeget.

budai vár, Várnegyed, illusztráció
A budai Várnegyed az egyik legkedveltebb budapesti célpontja a turistáknak, ezért fontos, hogy ne essenek áldozatául turistacsapdáknak (illusztráció)
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Wehner Kristóf szerint a gyanútlan sétálgatók pénzét célzó átverés jól szervezett, csoportban elkövetett. A lehúzást végrehajtók még a közterület-felügyelet munkatársait is ki tudják cselezni, mert megfigyelőik jelzik számukra, ha a hatóság emberei közelednek. Így anélkül el tudnak tűnni galambjaikkal együtt, hogy tetten érhetnék őket.

A leendő képviselő szerint 

az I. kerületben hamarosan felálló új városvezetésnek feladatai között a közterület-felügyelet megerősítése, valamint egy parkőrség felállítása is szerepel majd.

 Wehner Kristóf meggyőződése szerint a galambos ügy és az ahhoz hasonlók a budai Várnak, tágabban pedig Magyarországnak is rontják a megítélését.

A beszámoló szerint a kerületi közterületeken más problémák is vannak, például a közszemérem sértően viselkedő hajléktalanok miatt is fontos lenne a határozottabb önkormányzati fellépés. Varga Dániel önkormányzati képviselőként többször kérte a baloldali városvezetéstől, hogy a közterület-felügyelők határozottan lépjenek fel a közrend helyreállítása érdekében. De hiába kérte ő és hiába kérték a polgárok, semmi nem történt. 

Ebben azonban változás jöhet ősszel: az I. kerületi Fidesz közleményében azt írja, hogy Böröcz László, a kerület leendő polgármestere rendet fog tenni a kerület közterein. „Határozottan és erősen fog a jobboldali, polgári vezetésű városvezetés fellépni a deviáns, otthonunkat romboló elemekkel szemben” – írták.

Turistacsapdákkal természetesen nem csak közterületeken lehet találkozni. Vendéglátóhelyeken is érhetik kellemetlen meglepetések a vendéget, ezért különösen külföldi nyaralás alkalmával érdemes figyelni arra, hogy megbízható éttermet válasszunk ki.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!