Itt vannak az újabb részletek a Fanta-botrányról

Vágólapra másolva!
Itthon nemcsak kevesebb a Fanta gyümölcstartalma, de az azt előállító cég még a világ legnagyobb szennyezője is.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, óriási botrányt okozott itthon, hogy kiderült: az Olaszországban forgalmazott Fanta üdítőitalba kétszer annyi narancs kerül, mint a Magyarországon gyártottba, amely átlagosan csak 5 százalék sűrítményből származó narancsot tartalmaz. 

A Coca-Cola elismerte, hogy a Fanta narancsot Európa-szerte gyártják, és a gyümölcstartalom országonként eltérő lehet. Hozzátették, hogy az egyes országokban forgalmazott üdítők gyümölcstartalma többnyire hasonlít a helyben kapható hasonló termékekéhez és megfelel az adott ország érvényes szabályozásainak - írja a Magyar Nemzet.

Szigoríthatják a törvényt

A Tények szemléjében felidézi, hogy a hírekre reagált Lázár János, építési és közlekedési miniszter, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak, ezért szigorítaná az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt. Lázár János szerint nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola, nem korrekt módon járnak el velünk szemben.

„Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell” – szögezte le a miniszter. „Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben. A kereskedelem szabad üzleti vállalkozás, de az nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége.”

A legnagyobb szennyező a Coca-Cola

A Break Free From Plastic globális civil szervezet által összeállított névsort szemlézte a portál, amely alapján megállapítható, hogy a legsúlyosabb szennyezők listájának élén a Coca-Cola (pontosabban a tőle származó műanyag palackok) található – a cég ráadásul zsinórban az ötödik évben végzett az élen. A további sorrend szerint a Mondelez International, Unilever Nestlé és a másik kólás cég, a PepsiCo üzemei, valamint termékei termelik a legtöbb műanyaghulladékot.

Bővebben a témában ITT olvashat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről