Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A magyar elnökség megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét Brüsszelben

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió soros magyar elnökségének megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét hétfőn Brüsszelben, a belvárosi Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban.
Vágólapra másolva!

A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa, valamint Mohos Gábor, a külföldi magyar katolikusok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök celebrálta magyar, angol, francia és holland nyelven.

Mohos Gábor angol nyelvű szentbeszédében hangsúlyozta: az európaiak keresztény hitet vettek fel, és olyan eszméket követtek, amelyek ma is hatással vannak az emberekre Európában és más kontinenseken is. A püspök Szent Benedek, Assisi Szent Ferenc és Lisieux-i Szent Teréz közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Európa ne veszítse el azt az örökséget, amelyet korábbi nemzedékek e hit által ráhagytak. Reményét fejezte ki, hogy "a hívők alkotó közösségei, a Szentlélek ajándékait szem előtt tartva, szeretetben élve megújíthatják az egész európai társadalmat".

Mohos Gábor kiemelte, hogy a hívőknek imádkozniuk kell a béke ajándékáért, "amely Jézus Krisztus megváltó szeretete által újra elérhetővé vált számukra." "A béke elvesztése mindenekelőtt a szeretet hiányából fakad, (...) és az Istennel való megbékélés alapja az a felismerés, hogy bűnösök vagyunk" - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a szeretet Isten első számú parancsolata, és ez "a jövő és az élet beteljesedésének útja".

 "Ezért imádkozunk, hogy Európa megőrizze ezeket a létfontosságú gyökereket, amelyek nélkül kulturálisan nem lenne azonos" - mutatott rá.

Arra is rámutatott, hogy "a párbeszéd, egymás meghallgatása, méltóságának és látásmódjának tiszteletben tartása kell, hogy mutassa az utat Európának és a kontinensen élő embereknek, "hogy betöltsék hivatásukat a történelemben."
    

A szentmisén a prédikációk mellett egyetemes könyörgések hangzottak el Európáért és Magyarországért.
A misét állófogadás követte a Liszt Intézetben Sulyok Tamás köztársasági elnök részvételével.

Sulyok Tamás: A szuverenitás virtusa gyakran mentette meg rossz sorsától a magyart

A magyar virtus mindig is sajátja volt a nemzetnek, ami leginkább úgy mondható: szuverenitás, és ez a virtus igen gyakran vált hasznára a magyarnak, mentette meg őt rossz sorsától - jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök Brüsszelben hétfőn.
 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Sulyok Tamás köztársasági elnök és felesége, Nagy Zsuzsanna a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épülete előtt 2024. július 1-jén.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az államfő az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége alkalmából a brüsszeli Liszt Intézetben közölte: Brüsszelben a kompromisszum művészetét lehet megtanulni. 

Ahogyan a belgák nem, vagy sokszor alig értik meg egymást Belgiumban, ugyanígy vannak egymással az európaiak is.

"De a végén mindig kompromisszumra kell törekedni, anélkül valószínűleg egyetlen nép, egyetlen nemzet sem életképes" - vélekedett a köztársasági elnök.

A magyar nemzeti egységet emelte ki az elnökség nyitónapján Magyarország belgiumi nagykövete

 

A magyar nemzeti egységet és a brüsszeli magyar közösség erejét húzta alá Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete hétfőn, az Európai Unió Tanácsában július 1-jén megkezdődött soros magyar féléves elnökség megnyitójának alkalmából elmondott beszédében.

A nagykövet, aki a brüsszeli Liszt Intézetben fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnököt, a magyar diplomácia fontos időszakának nevezte a soros magyar EU-elnökséget és hozzátette: kiemelt jelentőséggel bír, hogy az eseményen a köztársasági elnök köszönti az összegyűlt magyar közösséget.

Aláhúzta: Brüsszelben, Európa fővárosában valósul meg talán legjobban a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés.
    

"Itt találkoznak az anyaországi, magyarországi magyarok, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és a nyugat-európai magyar diaszpóra tagjai" - jelentette ki.

"Magyarnak lenni egy életérzés. Brüsszelben különösen az!" - szögezte le Kovács Tamás Iván.

"Az, hogy ma ilyen sokan összegyűltünk távol hazánktól, jól jelképezi, hogy ugyan Európában élünk, európai tagállamokkal együttműködve alakítjuk jövőnket, de a magyar nemzeti egység fontos számunkra" - húzta alá.  

Mint mondta, Brüsszelben "élénk a +magyar élet+", mivel Magyarország NATO- és EU-csatlakozását követően számos magyar fiatal költözött a városba, továbbá kiemelte a Brüsszeli Magyar Katolikus Misszió, a Brüsszeli Magyar Ház, illetve a Brüsszeli Magyar Protestáns Gyülekezet és a 82. sz Báthory István Cserkészcsapat tevékenységét is, illetve elmondta, hogy az antwerpeni ortodox zsidó közösségnek is sok magyar származású tagja van.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar EU-elnökség idejére a brüsszeli magyar nagykövetség és a Liszt Intézet számos kulturális eseménnyel készül.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről