Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mérgezést okozhatnak a kannabiszos gumicukrok

Vágólapra másolva!
A CBD és hemp boltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CDB termékeket árusító üzletben, miután annak fogyasztását követően több ember kórházba került mérgezéses tünetekkel.

A szóban forgó, THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek.

Az így előállított vegyületek a THC-hoz képest sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat, ami miatt nő a túladagolás kockázata. 

A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, túladagolása beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljanak THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszanak ismeretlen eredetű gumicukrot!

Mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívja a 0–24 órában elérhető 112-es segélyhívó számot, vagy tájékozódjon az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszámán.

gumicukor
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock 

Korábban megírtuk, hogy több turista is kórházba került az édesség miatt. Később az is kiderült, hogy magyarok és fiatalkorúak is rosszul lettek. A rendőrség nyomozást indított az ügyben és lefoglalta az összes édességet.

Az üzletet nem zárták be, egy közleményt adtak ki amiben leírták, hogy a gumicukrot Hollandiából szerezték be és nem tudták, hogy szennyezett.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről