Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Vasárnap újraválasztást tartanak Fonyódon, a baloldal megtámadta a választás eredményét

Vágólapra másolva!
A június 9-i választás óta felbolydult Fonyód, ugyanis most vasárnapra új választást rendelt el a Kúria. Ennek oka, hogy a legfőbb bírói testület jogosnak ítélte az egyik, egy szavazattal alulmaradt fideszes képviselőjelölt újraszámlálási igényét, ugyanakkor az újraszámlálás során a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság és a főjegyző által felügyelt választási iroda olyan hibákat követett el, ami miatt az egész helyi képviselő-választást meg kell ismételni. Helyben a baloldal emiatt a fideszeseket szidja, és hibáztatja a választás megismétlése miatt. Az új választás során helyrehozható a felemás eredmény, ugyanis a 2006 óta stabilan fideszes vezetésű Balaton-parti városban Erdei Barnabás fideszes polgármesterjelölt 20 százalékkal több szavazatot kapott a DK-s hátterű Németh Helgánál, miközben a képviselő-testületbe 5-3 arányban baloldali képviselők jutottak be. Az Origo Farkas Gáborral készített interjút, aki elmondta, mire számítanak vasárnap.
Vágólapra másolva!

Fideszes polgármestert választottak a fonyódiak

Ahogyan arról a PestiSrácok.hu is beszámolt már, Fonyódon eddig teljes jobboldali többség volt a testületben, a hét fideszes tagot egy független, de szintén a polgári oldalról érkező képviselő egészítette ki. A június 9-i választáson Erdei Barnabás fideszes jelöltet, eddigi alpolgármestert 54,7 százalékkal választották meg a szavazók, aki így több mint 20 százalékot vert az örök ellenlábas baloldali Németh Helgára.

Baloldali képviselő-testület, választási visszaélések

Mindeközben a testületben nagyon furcsa, ezzel teljesen ellentétes eredmény született: a mindössze két fideszes jelölt mellé a helyben függetlenként, de a Somogy Vármegyei listán 2. helyen DK-s színekben induló Németh Helgát és embereit, továbbá egy korábbi fideszes, ma független jelöltet juttattak be az emberek. A szavazatszámlálást azonban nehezítette, hogy két szavazókörben is több alkalommal áramszünet volt a szavazatszámlálás idején, ezáltal nagyobb eséllyel történhettek hibák a számolás során.

fonyód
Ezzel a felhívással buzdítják a fonyódiakat szavazásra. Fotó: Erdei Barnabás/Facebook

Újraszámlálást kértek, döntött a Kúria

A mindössze egyetlen szavazattal lemaradó Farkas Gábor, a Fonyódi Polgári Egyesület elnöke végül az áramszünetekre és a sok érvénytelen szavazatra hivatkozva kért újraszámlálást, amit a Somogy Vármegyei Területi Választási Bizottság elnöke el is rendelt – a Kúria ítélete szerint helyesen. Az újraszámlálás során több jobb és baloldali képviselőjelöltet érintően is módosították a szavazás végeredményét, azaz a jogorvoslat után négy baloldali, három fideszes és egy ingadozó jelölt ült volna a testületben. Ám ezt a döntést a Kúria felülírta. A Kúria indoklása alapján az újraszámlálás során olyan hibák történtek, ami miatt most az egész választást meg kell ismételni. A legfőbb bírói testület tehát Farkas Gábor beadványát megalapozottnak találta, de azt törvénytelennek ítélte, hogy az újraszámlálás során csak a Somogy vármegyei főjegyző által vezetett választási iroda munkatársai voltak jelen, a bizottság tagjai nem. Érdekesség, hogy a jegyzőkönyv szerint a területi választási bizottság fideszes külsős delegáltja kifejezetten kérte, hogy a bizottság előtt ismételjék meg az újraszámlálást. Ugyancsak figyelemreméltó tény, hogy a bizottság ellenzéki tagja és a kúriai döntést kezdeményező fonyódi ellenzéki jelölt a jegyzőkönyv szerint csak az eljárás szabálytalanságait kifogásolta, az újraszámlálás eredményét nem.

A Kúria ítéletének indoklásában rögzíti, hogy ilyen esetben az újraszámlálást a legfőbb bírói tanács színe előtt kell megismételni, ugyanakkor a szavazólapokat tartalmazó, elnyűtt OBI-s doboz olyan állapotban érkezett meg hozzájuk, hogy a lapokhoz illetéktelenek is hozzáférhettek, ezért kell végül új képviselő-választást tartani Fonyódon, miközben a polgármester-választás érvényes marad. Vasárnap tehát eldönthetik a választók, hogy a jövőben a városvezetővel egy irányba húzó testület vigye tovább Fonyód ügyeit, vagy állandósuljon a permanens marakodás.

Farkas Gábor: most vasárnap kérjük a fonyódiak támogatását

Farkas Gábor az Origónak adott telefonos interjúban elmondta, hogy a megválasztott polgármestert nem támadja a baloldal, hiszen ők is elismerik az eddig alpolgármesterként nyújtott teljesítményét, illetve a választáson elért eredményét. Azt kéri a fonyódiaktól, hogy most vasárnap menjenek el újra szavazni, támogassák a polgári oldal jelöltjeit. Farkas szerint az fontos, hogy van egy megválasztott Fidesz-KDNP-s polgármestere Fonyódnak, aki csak akkor fogja tudni a várost tovább fejleszteni, ha olyan testület van mellette, mögötte, amely ebben partner, és lehet vele együtt dolgozni.

Mindezek mellett a baloldal Fonyód utcáit járja, és a Fideszt szidja városszerte. Békétlenséget szítanak az emberek között, pedig senkinek sem érdeke, hogy működésképtelen testület legyen Fonyódon. Azt kérem a választóktól, hogy támogassanak minket, hiszen szeretnénk a várost tovább fejleszteni, gyarapítani. Semmi szüksége nincs a fonyódiaknak a civakodásra, az áskálódásra, hanem a békés és nyugodt, Fonyódért tenni akarók összefogására van szükség.

A téma iránt mélyebben érdeklődők INNEN tölthetik le a Somogy Vármegyei Területi Választási bizottság szóban forgó, június 17-i ülésének jegyzőkönyvét, ITT pedig a Kúria döntését olvashatják el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről