A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Időutazás 1927-be: virtuális valóság idézi meg az első budapesti Szent István-napi tűzijátékot

Vágólapra másolva!
Egyedülálló VR-élménnyel várják az érdeklődőket idén a Szent István Nap szervezői a Budai Várnegyed Savoyai teraszán. A látogatók egy turisztikai távcsőbe épített VR-szemüveg segítségével tehetnek időutazást 1927-be, és átélhetik az első fővárosi Szent István-napi tűzijáték különleges pillanatait.
Vágólapra másolva!

Közel száz évet repülhetünk vissza az időben a Savoyai teraszon nemrégiben kihelyezett virtuálisvalóság-szemüveg segítségével, és egy olyan Budapesten találhatjuk magunkat, ahol a régi Erzsébet híd – eredetileg Eskü téri híd – még egykori pompájában tündököl: díszes, monumentális lánchíd volt masszív acélpilonokkal, szemben a ma ismert Erzsébet híddal, amely szélesebb, letisztultabb és modernebb külsővel rendelkezik. De a különbségek nemcsak az épületek és hidak kinézetében érhetők tetten – különös látványt nyújtanak a képen feltűnő gőzhajók és lovaskocsik is, amelyek hajdanán hozzátartoztak a nyüzsgő város látképéhez.  

Az első augusztus 20-i tűzijátékot a Gellért-hegy tetejéről lőtték fel. 

Bár nem volt olyan grandiózus, mint a ma megszokott pirotechnikai látványosságok, elődeink számára mégis maradandó élményt jelentett és a nemzeti összetartozás meghatározó jelképévé vált. A korabeli beszámolók alapján az ünnephez közeledve a főváros vezetése mintegy 150-200 ezer vendég érkezésére számított, emiatt a szállodák városszerte teljes készültségben álltak, sőt, a hatóságok különböző iskolákban alkalmi szállásokat is létesítettek. Az ünneplés reggel a Szent Jobb-körmenettel vette kezdetét, később koszorúzással, népviseleti- és lovasfelvonulással folytatódott, majd különböző játékos versenyeket szerveztek, de az ünnepség egyik fénypontjának számított a nagyszabású ökörsütés is. Az ünnepi tűzijátékot este 10 órakor tekinthette meg a vendégsereg, miközben a Dunát zászlódíszes, kivilágított hajók szelték át a hidak között, fedélzetükön színes lampionokkal és zenészekkel.

Dr. Szőts Zoltán Oszkár, az Újkor.hu főszerkesztője, történész szerint 1927 Budapestje egészen más képet mutatott, mint amit ma ismerünk, és noha az ünnepi tűzijáték a jelenkori néző számára jóval szerényebbnek tűnhet, jelentése a maihoz nagyon hasonló volt. Kifejtette: 

mivel az 1927-es tűzijátékról nem maradt fenn vizuális ábrázolás, nagyon jó ötletnek tartom, hogy ezt a hiányosságot számítógépes animáció segítségével pótolják az alkotók: nem is akármilyennel! Munkájuk nyomán hitelesen elevenedik meg a korabeli Budapest.

A VR-aktivitásról készített rövidfilmünk a következő hivatkozásra kattintva tekinthető meg:

Az augusztus 16-án és 17-én ingyenesen használható virtuálisvalóság-távcső minden korosztálynak lehetőséget nyújt arra, hogy egy új perspektívából ismerje meg Budapest történetének egy aprócska szeletét, a korabeli ünnepi forgatag hangulatát és az első fővárosi tűzijátékot. Ünnepeljük együtt az államalapítás ünnepét, Magyarország születésnapját! Részletes információk az ünnepségsorozat folyamatosan frissülő honlapján és a Szent István Nap hivatalos mobilalkalmazásában. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy minden eddiginél látványosabb lesz a Szent István-napi tűzijáték és Szent István-napi őrtüzeket gyújtanak majd Háromszéken. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!