Óbudai korrupciós botrány: Gyurcsány polgármesterének egyetlen lehetősége, hogy lemond

kisslászló, gyurcsány
Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásra csak bűncselekmény elkövetésének magalapozott gyanúja esetén kerülhet sor, így nagy kihívást jelenthet Kiss László és a többi vádlott számára, hogy minden vádpontban tisztázzák magukat - mondta el a Nézőpont Intézet elemzője az Origónak adott interjúban. Borbély Beáta szerint a legnagyobb probléma a III. kerületi lakosok számára, hogy a kerület felelős vezetés nélkül maradt, hiszen a polgármester mellett az egyik alpolgármester, Czeglédy Gergő is előzetes letartóztatásban van.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, nincs olyan jogi kiskapu, amely lehetővé tenné, hogy a letartóztatásban lévő óbudai polgármester, Kiss László a börtönből vezesse a III. kerületet, illetve onnan tegye le októberben a polgármesteri esküjét. Mi most az egyetlen lehetősége a letartóztatott Gyurcsány-párti politikusnak?

Amennyiben Kiss László jelenlegi polgármester szeptember 16-ig tartó letartóztatását a bíróság meghosszabbítja, akkor kérdésessé válik a képviselő-testület október 15-ig történő megalakulása. Ha ezt a hosszadalmas és kellemetlen eljárást Kiss László és politikai szövetségesei ki akarják kerülni, akkor nincs más választása, mint lemondani a tisztségről.

A jogi következményeken túl érdemes megvizsgálni a politikai hatását is az eseményeknek, egy ilyen vád és eljárás után megkérdőjelezhetővé válik egy politikai szereplő hitelessége.

kisslászló, óbuda, dk
Kiss László DK-s polgármester
Fotó: óbudaihírek.com

Amennyiben a III. kerület új képviselő-testülete október 15-ig nem alakul meg, akkor adott esetben a grémiumot az alaptörvény-ellenes működés okán az országgyűlés feloszlatja, és e határozattal a polgármesteri tisztség is megszűnik a törvény alapján. Megvárhatja ezt Kiss, vagy megpróbál „méltósággal” távozni a kerület éléről?

Azzal egyébként, hogy lemond a kerület vezetéséről, nem kerülheti már el a bírósági eljárást; méltósággal csak abban az esetben távozhatna, ha sikerülne magát tisztáznia a vádak alól. Említsük meg, hogy 

előzetes letartóztatásra csak bűncselekmény elkövetésének magalapozott gyanúja esetén kerülhet sor, így nagy kihívást jelenthet Kiss László és a többi vádlott számára, hogy minden vádpontban tisztázzák magukat. 

A bíróság a letartóztatást több tanú vallomása, bizonyítékok, képi és hangfelvételek alapján rendelte el, ami azt mutatja, hogy elegendő bizonyítékot találtak az eljárás elindításához.

kisslászló, czeglédygergő
Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester óriási bajban vannak
Fotó: obuda.hu

Több száz milliós drogpénzről beszéltek az óbudai korrupciós botrány szereplői az Anonymus által közzétett felvételeken. Mit mutat ez az ügy a baloldal viszonyairól?

Ha megnézzük a fővárosi baloldalhoz kapcsolódó közelmúltbéli eseményeket, akkor kirajzolódik előttünk egy, a Városházát és a baloldali vezetésű kerületeket átszövő korrupciós hálózat, ami évekre vagy akár évtizedekre is visszanyúlik. Csak az utóbbi pár hétben korrupciós ügyekről olvashattunk a III. kerület mellett a XVIII., a XIX., a XIV. és a XI. kerület kapcsán, és persze ne felejtsük el Karácsony Gergely főpolgármester és a Városháza botrányait sem.

Mi várhat így a kerületre, és most milyen állapotok vannak? Ki törődik a kerületiekkel?

A legnagyobb probléma a III. kerületi lakosok számára, hogy a kerület felelős vezetés nélkül maradt, hiszen a polgármester mellett az egyik alpolgármester, Czeglédy Gergő is előzetes letartóztatásban van. Az óbudai baloldal és a kerület vezetése jelenleg teljesen működésképtelen, szétesett, és ezzel a kerület lakói járnak a legrosszabbul. A helyi baloldal számára az elkövetkező időkben nem a kerület fejlődése és előrehaladása lesz a cél, hanem a büntetőeljárásba vont kerületi vezetők tisztázása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!