Soltész Miklós: Magyarországon 5680 óvodai és iskolai fejlesztés történt az elmúlt hat évben

Vágólapra másolva!
Magyarországon 5680 óvodai és iskolai fejlesztés történt az elmúlt hat évben, 1400 milliárd forint ráfordítással, amely érinti az állami, egyházi, önkormányzati és nemzetiségi intézményeket is - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Keszthelyen, az új Kiskastély Római Katolikus Óvoda bejárásán.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós az egyházi óvodai fejlesztésekről szólva elmondta, a katolikus egyház az országban 126 óvodát újított fel az elmúlt 6-7 évben, amelyből 55 új építésű. A beruházások révén 13 ezer óvodai férőhely újult meg, ezen belül 4 ezer új beruházás - tette hozzá. Kiemelte, hogy a Veszprémi Érsekség a területén 4 új óvodát épített, amelyből az egyik a szeptembertől megnyíló keszthelyi. A bejáráson elhangzott tájékoztatás szerint 

a műemléki védettség alatt álló keszthelyi kiskastély évtizedek óta üresen állt. 

A felújításával és bővítésével megvalósult új óvoda a Veszprémi Érsekség fenntartásában lévő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola intézményének része. Az óvodafejlesztéshez szükséges támogatást a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint támogató, a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében biztosította a Veszprémi Főegyházmegye részére. Az óvodaberuházás teljes költsége, a régészeti és építéstörténeti kutatási feladatokkal, a műemlék épülethez tartozó ingatlanok megvásárlásával, restaurálási munkákkal, régi épületrészek bontásával, és újak felhúzásával együtt mintegy 3,2 milliárd forint volt - mondta az érsekség fejlesztési igazgatója, Gréczi Zoltán.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében örömének és hálájának adott hangot, megköszönve a beruházáshoz nyújtott kormányzati támogatást. Mint kifejtette, hálás azért, hogy a tervek időben valóra váltak, hogy Keszthely múltját tiszteletben tartva szolgálhatják a jövőt az új óvodával, valamint azért az együttműködésért, amely a várossal kialakult.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Keszthely egy újabb értékkel gazdagodott, hiszen egy forgalmas pontján álló, évtizedeken át méltatlan állapotban lévő műemléképülete újult meg. Hangsúlyozta, hogy mindez a keresztény értékrend alapú nevelés érdekében történt, amelyre egyre inkább szükség van. Méltatta azt is, hogy 

mind partneri, mind emberi szempontból kiemelkedő a veszprémi érsekkel való együttműködése a városnak.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a városnak köszönhetően a kiskastély épülete előtti, önkormányzati tulajdonban lévő zöld terület is megújult, így széppé és rendezetté vált az épületegyüttes környezete is. Kovács Erika, az új intézmény vezetője az MTI-nek elmondta, az új óvoda 100 férőhelyes, és már minden hely betelt, várólistára is kerültek jelentkezők. Mivel egyházi intézmény, nemcsak helyieket, hanem a térségből bárhonnan érkező gyerekeket fogadják - tette hozzá. A 18 új munkahelyet teremtő óvoda a népszerűségét annak is köszönheti, hogy modern és jól felszerelt - jegyezte meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!