Magyar katonák 180 gyermeket mentettek ki Kabulból, hőstettükről most akciófilm készül

kabul, nato katona, kabuli művelet
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Aki egy embert megment, az valójában egy egész világot ment meg. A hősies helytállásról most hiánypótló mozifilm készül, az afganisztáni harcszíntéren játszódó igaz történet forgatása augusztusban kezdődött. A Kabul hadművelet munkacímen futó háborús dráma hiánypótló alkotás lesz, korábban sosem készült még hasonló volumenű akciófilm. A rendező Dyga Zsombor, a nagy sikerű Aranyélet sorozat alkotója.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint a fikciós elemekkel átszőtt akciófilm a hősiesen helytálló magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján dolgozza fel 

a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség a NATO-erők kivonulása közepette menekített ki 540 embert, köztük 180 gyermeket Afganisztánból. 

Az egyelőre Kabuli művelet munkacímen futó mozifilm történetének középpontjában egy magyar orvosnő áll, a magyar katonák önfeláldozó küzdelme pedig vele együtt több ezer civil menekülésével fonódik össze, akik kiutat keresnek a háború sújtotta városból. A portál szerint 

a hazai filmgyártás történetében eddig még soha nem készült ilyen volumenű katonai tematikájú filmdráma. A 47 napos forgatás augusztus elején kezdődött meg Dyga Zsombor vezényletével, akit a legtöbben a nagy sikerű Aranyélet egyik legfontosabb alkotójaként ismerhetnek,

de ő rendezte a szintén jó kritikai elismerésnek örvendő Egynyári kaland több epizódját, és a kisebb kultusznak örvendő, a 2000-s évek panelrengetegében játszódó Tesót is.

A hős magyar katonáinkat mutatja be ez a film

A Magyar Honvédség és a szolgálatot teljesítő magyar katonák elhivatottságát és hősiességét emelte ki Lajos Tamás (Blokád, Semmelweis) producer is, akik még ilyen extrém körülmények között is bátorságot gyakorolnak. – Ez a film tisztelgés a hazánkat szolgáló hősök előtt – mondta. A kabuli reptéren tapasztalt áldatan állapotok akkor kezdődtek, amikor az amerikai, illetve a NATO-haderők távozásával párhuzamosan tálib harcosok rohamtempóban vették be az afgán tartományokat, és házról házra járva vadászták le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat, ami több tízezres tömegeket késztetett menekülésre. A kabuli reptérről készült képek és felvételek bejárták az egész világsajtót.

A film fináléjában, a káoszba süllyedő repülőtéren már nincs se törvény, se rend, csak a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége számít. 

A teljes cikk ITT olvasható el!

A Kabuli művelet előreláthatóan 2025 őszén kerül a magyar mozikba, azonban nem ez az egyetlen háborús tematikával foglalkozó mozgókép, amit nagy várakozások előznek meg. A Megafilm Service szintén az NFI-vel és a Magyar Honvédséggel szoros együttműködésben idén novemberben mutatja be a S.E.R.E.G. című fikciós sorozatát, melynek főszereplőjét egy rosszul sikerült mentőakció terhe nyomja, mikor váratlanul új esélyt kap. A hatrészes minisorozatot a TV2-n lehet majd nyomon követni.

Az igaz történetről az alább tudósítást adta akkor az M1 aktuális csatorna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!