Szinte példa nélküli forróság volt augusztusban Magyarországon

Vágólapra másolva!
A második legmelegebb augusztus volt az idei 1901 óta - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
Vágólapra másolva!

Az augusztusról készített összefoglaló szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. 

Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. 

Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött – írták. 

Hozzátették: bár az elmúlt tíz évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik, 

nagyon szélsőséges, több mint egy fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál. 

A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet az ország magasabban fekvő területein mérték.

Az átlagtól vett különbség Pécs környékén volt a legnagyobb, és az északkeleti országrészben a legkisebb. Azt írták, augusztus első hetében a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994-2023-as átlag alatt alakult, majd augusztus 13-ig a napi átlaghőmérséklet napról-napra növekedett és a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált. 

Augusztus 16-a után a napi átlaghőmérséklet lassan csökkent, 23-ára pedig az 1994-2023-as átlag közelébe süllyedt. Ettől kezdve fokozatosan visszamelegedett az idő, és a hónap utolsó napjaiban is maradt a szokatlanul meleg idő, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994-2023-as átlagnál - írták.

Az elmúlt napok melegrekordjairól ebben a cikkünkben írtunk, a következő napok időjárásáról pedig itt olvashat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!