Gazdasági programot hirdetett Orbán Viktor a kihelyezett frakcióülésen

Vágólapra másolva!
Gazdaságpolitikai programot hirdetett Orbán Viktor évadnyitó, zártkörű beszédében az esztergomi kihelyezett frakcióülésen. A miniszterelnök véleménye szerint a gazdasági semlegesség fordulatot hoz majd 2025-től, a kormány célja, hogy hazánk az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést érjen el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági programot hirdetett Esztergomban.

A világ a járvány és a háború kitörése óta gyökeresen megváltozott. Ha ezt egyszerűen akarjuk a gazdaságban leírni, akkor azt tudjuk mondani: a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: 

Brüsszel és a nyugati világ erre a helyzetre úgy válaszolt, hogy gazdasági hidegháborút hirdetett. Magyarországnak azonban ez a gazdasági hidegháború nem jó. Magyarország a gazdasági hidegháborúból is szeretne kimaradni. 

Hangsúlyozta: ha hazánk sikeres akar lenni, akkor gazdaságilag semlegesnek kell lennie. Magyarországnak a saját útját kell járnia, csak azt szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű. El kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak. 

Beszédében a kormányfő pontos célt is kijelölt: 

Nekünk az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szükségünk! 

Véleménye szerint csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést elérni a magyar gazdaságban. A magas gazdasági növekedéshez Orbán Viktor véleménye szerint szabad kereskedelemre van szükség a gazdaságban nyugat és kelet felé egyaránt. A gazdasági semlegesség politikájával a magyar gazdaság növekedési ütemét a három és hat százalék közötti sávba tudják emelni, és az új gazdaságpolitika már 2025-től erősebb növekedési pályára fogja vinni a magyar gazdaságot.

  • Szükség van a gazdasági szereplők, a kamara, az érdekképviseletek, a munkavállalói szervezetek egyetértésére, hiszen a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk. 
  • Új egyezséget szeretnének kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról. Ezzel az egyezséggel előre kiszámítható módon fogják elérni három év alatt az ezer eurós minimálbért és az egymilliós átlagbért.

Szeretnék megduplázni az exportképes kis- és középvállalkozások méretét, ehhez új gazdasági tervre (Demján Sándor-terv) és tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon. 

Szót ejtett a már korábban is beharangozott munkáshitelről is, véleménye szerint a diplomások mellett a képzett munkaerő is nagyon fontos, ezért munkáshitelt szeretnének bevezetni 2025-ben: a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt fognak adni. A munkáshitel segíti a fiatalok életkezdését és hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.

Orbán Viktor elmondta, hogy a háborús infláció és az energiaválság az ingatlanok árát is felvitte Magyarországon és Európában is. A magyar emberek többsége saját tulajdonú ingatlanban él, és a magyarok elsősorban a saját lakásban, a saját házban bíznak. Magyarországon a megfizethető lakhatás érdekében meg kell duplázni a lakásépítések számát, és a bankoknál öt százalék alá kell szorítani a lakáshitelek kamatát.

Summa summarum, összegzett a miniszterelnök, három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: 

  • megfizethető lakhatás, 
  • egymilliós jövedelem és munkáshitel, 
  • Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak!

Orbán Viktor úgy véli, szerdán mindenki láthatta, hogy Brüsszelben semmi nem változott. 

Ott csak az lehet jófiú, aki kritika nélkül támogatja a háború folytatását, elfogadja a brüsszeli migrációs politikát és szabad utat nyit az LMBTQ szexuális propagandának. 

Véleménye szerint felállva kell tapsolni az Európai Parlamentben a brüsszeli vezetőket, amikor erről beszélnek. Nem adták fel a célt, hogy Magyarországra is ráerőltessék a migránsokat, és Magyarországot is beállítsák a háború kritikátlan támogatói közé. Tudják, hogy ezt a nemzeti kormánynál soha nem fogják elérni. A régi lekötelezettjeik mellé most újakat keresnek, jönnek a guruló dollárok és a guruló eurók, és akit kiszemeltek, azt pajzsra emelik, és büntetlenséget ígérnek neki. Orbán Viktor figyelmeztetett: amikor Brüsszelben büntetlenséget ígérnek, annak mindig ára van. És azt a brüsszeliták a magyar emberekkel szeretik megfizettetni. A rezsicsökkentés megszüntetése, a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a multik kedvező helyzetbe hozása a magyar vállalkozásokkal szemben, a személyi jövedelemadó megemelése, az ingatlanadó bevezetése: ezek mind rajta vannak a brüsszeli elváráslistán a migráció és a háború támogatása mellett.

Beszéde végén Orbán Viktor kijelentette: 

Készen állok a harcra, győzni fogunk!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!