Ha ilyen könnyű összeszedni Liam Hemsworth-t egy ötvenes nőnek, már indulok is – Megnéztük a Magányos szívek menedéke című filmet

Vágólapra másolva!
Az Oscar-díjas Laura Dern és Liam Hemsworth párosa Marokkóban keresik önmagukat és egymást egy langymatag romantikus drámában. A Magányos szívek menedéke nem bánt senkit, szép emberek, szép helyen keresik magukat ebben a téttelen filmben.
Vágólapra másolva!

Ritkán írok le ilyet, de jó lett volna, ha ez a film hosszabb. A Magányos szívek menedéke ugyanis 96 perc összesen, stáblistával együtt, ami egy egzotikus tájon játszódó, romantikus dráma estében elég karcsú. Az Ízek, imák, szerelmek közel két és fél óra, a Holiday 138 perc, de még a Napsütötte Toszkána is majd' két óra. Laura Dern és Liam Hemsworth románca azonban valamiért belefért másfél órába, pedig két órában talán jobban megismertük volna ennek a két embernek a történetét, hátterét, és Marokkó varázslatos világa mellett ők is magukkal tudtak volna minket ragadni, ami sajnos csak részben sikerült. 

Lonely Planet , LonelyPlanet, Laura Dern, LauraDern, Chris Hemsworth, ChrisHemsworth, Magányos szívek menedéke
Magányos szívek menedéke: vajon közéjük áll a korkülönbség? (Fotó: Northfoto)

Magányos szívek menedéke: papírvékony story, szép helyen

A Magányos szívek menedéke (eredeti címén: Lonely Planet) egy marokkói íróelvonuláson játszódik, ahol egy ötvenes, válófélben lévő nő (nem nagy spoiler, kb. az ötödik perceben kiderül) szeretné befejezni a könyvét. Természetesen ő nagyon dolgozik, ezért a nagyot mondó, piáló, szexelő és a világot megváltó kollégáival egy percet sem szeretne együtt tölteni, mondjuk elnézve a felhozatalt valahol meg is értem. Közben megérkezik az ifjú íróreménység, aki berobbant az első könyvével, és valamiért magával hozta a befektetési tanácsadó pasiját, ez lenne a második Hemsworth fiú, akinek határozottan jól áll az öregedés, pedig még csak 34 éves. Róluk úgy nagyjából fél pillanat alatt lejön, hogy az univerzumnak vannak olyan viccei, mint a kacsacsőrű emlős, Kiszel Tünde munkássága, vagy az, hogy ez a két ember már évek óta együtt van. Ez a film egyik legnagyobb problémája, de erről majd később. Szóval az antiszociális írónő, és a sportújságokon edződött munkamániás szépfiú találkozik és mit ad Isten, az exhibicionista írók között egymásra találnak. 

Lonely Planet , LonelyPlanet, Laura Dern, LauraDern, Chris Hemsworth, ChrisHemsworth, Magányos szívek menedéke
Laura Dern és Liam Hemsworth romantikáznak (Fotó: Northfoto)

A filmnek igazából nincs sztorija, nem vet fel kérdéseket, hanem szenvedő, szép arcokat látunk, mindenfajta valós motiváció nélkül. Dern írónője a film egy pontján kimondja, hogy egy önző pi**a, aki 14 évig élt együtt a férjével, és önmagán és a munkáján kívül mást nem tudott szeretni. Hemsworth a másik véglet; ő az a topmenedzser pasi, akiből jó, ha még három van a világon: pénz, hatalom, prostik és serkentők helyett szereti a művészi ambíciókkal megáldott barátnőjét, aki ezt úgy hálálja meg, hogy minden sarkon a tudtára adja, hogy egy hülye, mert nem tudja, hogy Pip egy Dickens-karakter. Szóval  a valóságban Liam figurája vagy mazochista lenne, vagy úgy négy és fél napig járna ezzel a csajjal.  

A Magányos szívek menedékének legnagyobb baja, hogy nincs benne szimpatikus karakter, maximum szerencsétlen. Laura Dern ebből a keserű és acsarkodó ötvenes nőből is kihozza, amit lehet, öröm látni, hogy Hollywood legizgalmasabb karakterszínésznője végre megint főszerepet kapott, mondjuk lehetett volna valami jobb figurát is írni neki. Nem tudjuk meg igazán ki ő, és amit mutat, az nem teszi túl szimpatikussá, csak maximum mérsékelten emberivé. Liam Hemsworth még egész jól járt, nyolc kockája mellett színészkedhetett is végre egy filmben, és szerencsére élt vele, meglepően jó a szomorú szemű soft-boy szerepében, méltó partnere Dern-nek, sőt (nem a színésznő hibájából) de néha túl is nő rajta. 

Lonely Planet , LonelyPlanet, Laura Dern, LauraDern, Chris Hemsworth, ChrisHemsworth, Magányos szívek menedéke
Liam Hemsworth végre színészi feladatot kapott (Fotó: AFP)

A korkülönbség nem számít!

Ami hatalmas pozitívum, hogy a film egy percig nem játszik el a két főszereplő közti korkülönbséggel. Dern alaphangon egy húszassal idősebb, mint Thor öcsikéje, azonban semmi fölös moralizálás, semmi anyakomplexus, semmi aranyásó-fiú sablont nem dobtak be szerencsére az alkotók. Itt két ember megkedveli, tán meg is szereti egymást, szép tájakon, jókat esznek, kalandoznak és felteszik a nagy kérdést: miért tartanak ott, ahol. Persze ha ennyire könnyű összeszedni egy Hemsworth fiút ötvenes elváltként, akkor látom magam előtt, ahogy az élete felénél járó nők már foglalják is a jegyüket Los Angelesbe vagy Ausztráliába, mert tuti hogy egy Hemsworth-fiú oldalán végzik. 

Lonely Planet , LonelyPlanet, Laura Dern, LauraDern, Chris Hemsworth, ChrisHemsworth, Magányos szívek menedéke
Irány Marokkó, tuti találunk egy fiatal ausztrál szépfiút (Fotó: Northfoto)

Cinikus gondolatom lényege, hogy a filmnek tényleg nincs tétje, csak néhány mondvacsinált drámája, egy nagy ugrása, és egy tudjuk hogy milyen befejezése. Ezen még dobhatna valamit, ha lenne pár szimpatikus mellékszereplőnk, de nincsen, csak egy önelégült szír írónk, egy feminista afroamerikai és egy iszákos, káromkodó öreglányunk. Marad Marokkó, a szép tájak és a remény, hogy az ötvenes szingli nők is összejöhetnek egy ausztrál szépfiúval. 

Nézzük meg a Magányos szívek menedékét

Egy kellemes vasárnap délutánon feltétlenül, mert "feel-good" filmnek elmegy, de nem kerül be a "keressük meg önmagunkat" típusú filmek közé, mint amilyen a fent említett Holiday, Napsütötte Toszkána vagy az Ízek, imák, szerelmek.

A Magányos szívek menedéke a Netflixen érhető el. 

10/5

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!