Egy férfi agydaganatot színlelt, hogy elkerülje a börtönt

Vágólapra másolva!
Több mint 94 000 fontot (43 millió forintot) kell visszafizetnie a csaló kereskedőnek, aki agydaganatot színlelt, hogy elkerülje a börtönt.
Vágólapra másolva!

A 43 éves David Mason agydaganatot színlelt, hogy elkerülje a börtönt, miután több ezer fontot csalt ki nyugdíjasoktól Észak-Yorkshire-ben. Több mint 94 000 fontot (43 millió forintot) kell visszafizetnie.

A 43 éves David Masont egy bandával együtt ítélték el, miután Észak-Yorkshire, York, Teesside és Durham területén követtek el bűncselekményeket. 

Az egyik áldozatot, aki egy 89 éves férfi volt, kilenc alkalommal vitték el a bankjához, hogy felvehesse az összes megtakarítását.

Mason azonban sikerrel megkerülte a tárgyalását, miután agydaganatos tüneteket színlelt. A meghallgatások alkalmával szavai elmosódtak, sántított, és úgy tett, mintha kognitív zavarai lennének. 

Ennek eredményeként az első tárgyalást 2021 szeptemberében hét hét után elhalasztották. Az ügyben összetett vizsgálat indult, amelynek során az Észak-Yorkshire-i Tanács kereskedelmi normákért felelős tisztviselői egyesítették erőiket a rendőrséggel. 

A férfit végül letartóztatták, miután a titkos megfigyelések során kiderült, hogy az első per óta feleségével együtt egy használtautó-kereskedést működtetett és nem mutatott semmilyen tünetet.

Masont több férfival együtt 2022-ben ítélték el csalásra való felbujtásért. További három évet kapott az igazságszolgáltatás megtévesztéséért. Most arra kötelezték, hogy adja vissza a pénzt. 

A Teesside-i koronabíróságon Mason és három másik vádlott bűnösnek vallotta magát abban, hogy 22 háztulajdonostól több tízezer fontot csaltak ki azzal, hogy 2017. szeptember 1. és 2018. október 18. között otthoni javításokat végeztek. 

Egyes esetekben a munkát nem is végezték el, de az áldozatokat mégis fizetésre kötelezték.

A nyomozók át tudták nézni a bankszámlákat, az ingatlan nyilvántartásokat és a nagy értékű tárgyak, például házak, autók és ékszerek tranzakcióit. Az ügy pénteken került vissza a bíróság elé, miután pénzügyi szakértők megvizsgálták Mason vagyonát - írta a Mirror.

A meghallgatás után a bíró elrendelte, hogy Mason fizessen összesen 94 019,93 fontot (23 millió forintot) az áldozatok kártalanítására. Masonnak három hónapon belül kell kifizetnie az összeget, különben további 18 hónap börtönbüntetésre számíthat.

Ramona Senior, a Yorkshire és Humber Regionális Gazdasági Bűnözés Elleni Csoport vezetője elmondta: 

Ezek az elkövetők, akiket kizárólag anyagi haszonszerzés motivált, idős és kiszolgáltatott embereket zsákmányoltak ki, anélkül, hogy törődtek volna a tetteik következményeivel vagy az általuk okozott károkkal. Ez a nyomozás jól mutatja, hogy milyen sikereket érhetünk el, ha az ügynökségek és a rendőrség partnerségben dolgozik a regionális bűnözés elleni küzdelemben.

Korábban arról is írtunk, hogy egy sportolót eltiltottak négy évre, miután bebizonyosodott, hogy betegséget színlelt, és az elhúzódó mintaadás végén, ájulást imitálva a mosdóba dobta a vizeletét tartalmazó fiolát.

Arról is beszámoltunk, hogy egy szatyornyi pénzzel akart megvesztegetni egy nő esküdteket az Egyesült Államokban. Brutális csalás miatt halálra ítéltek egy ingatlanmágnást is áprilisban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!