Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Töretlenül halad előre az orosz hadsereg, újabb fontos területeket szerzett, Ukrajna légvédelme az összeomlás szélén

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború, drónreptetés
Az Ocsi felderítő egység katonái egy Furia drónt indítanak orosz állások felé a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. július 1-jén
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 860. napjáról.

 

04:41
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:47
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Katonai repteret támadtak az oroszok

Az oroszok megtámadták a Poltavai területen lévő Myrhorod katonai repülőteret, aminek következtében "bizonyos veszteségek" keletkeztek - erősítette meg Jurij Ihnat, a légierő volt szóvivője július 1-jén a közösségi médiában. Orosz médiaforrások korábban több videót tettek közzé a csapásról, és azt állították, hogy több Szu-27-es repülőgép is megsérült.

"Támadás történt. Vannak veszteségek, de nem olyanok, mint amilyeneket az ellenség állít" - mondta Ihnat. (Kyiv Independent)

 

 

04:52
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Holland F-16-osokat kap Ukrajna

Hollandia befejezi 24 F-16-os export engedélyét, a repülőgépek "hamarosan" Ukrajnába érkeznek - írta a Kyiv Independent. Hollandia véglegesítette az Ukrajnának szállítandó F-16-os vadászrepülőgépek flottájának kiviteli engedélyeit - jelentette be július 1-jén Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter, aki nem hozta nyilvánosságra a pontos dátumot vagy a szállítás egyéb részleteit, "műveletbiztonsági" aggályokra hivatkozva. 

Hollandia korábban vállalta, hogy 24 darab negyedik generációs, amerikai gyártmányú repülőgépet szállít Ukrajnának. Dánia, Belgium és Norvégia is további F-16-osokat ígért - írta a portál. 

05:17
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6885 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5312 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

06:10
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Találkozó a Pentagonban

Az amerikai védelmi miniszterrel találkozik ma a Pentagonban Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. "Ez a látogatás hangsúlyozza az Egyesült Államok állandó elkötelezettségét Ukrajna szuverenitásának és biztonságának támogatása mellett" - mondta Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium helyettes szóvivője. 

A megbeszélések a kétoldalú védelmi együttműködésről, a regionális biztonságról fognak szólni, a két nemzet közötti védelmi partnerség megerősítése céljából - mondta Singh. 

Tizenöt képviselőházi demokrata felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy bővítse az ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken történő kiképzésének mértékét és sebességét - jelentette a Politico július 1-jén egy általa megszerzett levélre hivatkozva. (Kyiv Independent)


 


 

07:14
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Növelheti erejét az ukrán légvédelem

Ukrajna a következő hónap során a légvédelmi képességek növelését és más biztonsági fejlesztéseket tervez - mondta Volodimir Zelenszkij elnök július 1-jei videóbeszédében.

"Alaposan és részletesen megvitattuk a júliusra vonatkozó összes tervet - ez a hónap még több erőt hozhat Ukrajnának, különösen az égbolt védelmében, és valódi biztonságot hozhat országunknak" - mondta a beszédben.

Az ukrán kormány a külföldi partnerekkel, különösen az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások során összehangolja a prioritásokat és a célokat - mondta Zelenszkij. Köszönetet mondott az amerikai képviselőház kétpárti küldöttségének is, amiért támogatják Ukrajnát és "a szabályokon alapuló nemzetközi rendet".

08:20
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Kijevben tárgyal Orbán Viktor

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Részleteket itt olvashat: Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor

08:44
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Itt tart a helyzet Herszonban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) az elmúlt hónapban jelentősen csökkentették Herszon irányába harci tevékenységüket - nyilatkozta Herszon régió kormányzója, Vladimir Saldo a TASZSZ-nak adott interjújában.

09:43
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Brajnszk felett

A légvédelmi rendszer lelőtt egy drónt a Trubcsevszkij kerület felett Brjanszkban – számolt be a régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz a Telegramon.

„Ez már az ötödik támadása az ukrán fegyveres erőknek a Brjanszki régió ellen az éjszaka folyamán” – írta a kormányzó. Bogomaz arról számolt be korábban, hogy kilenc ukrán drónt lőttek le összesen Brjanszk felett: hetet a Trubcsevszkij járás felett, kettőt pedig a Karachevszkij körzet felett. 

10:36
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna több mint tíz drónt indított Oroszország ellen

Július 2-án hajnalban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több mint tíz drónt lőttek ki Oroszország területére – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegramon.

A minisztérium szerint a légvédelmi erők 11 drónt lőttek le az orosz régiók felett. Négy-négy repülőgépet fogtak el a Brjanszki és Belgorodi régiók felett, hármat pedig a Krím- félszigeten.

11:20
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vadászrepülőgépek csaptak le az ukrán egységekre

A SZU-34-es vadászgépek eltalálták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fellegvárát a különleges katonai művelet (AFU) övezetében – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.
Korábban az ukrán fegyveres erők egyik tengerészgyalogosa beszélt a Dnyeper bal partján lévő legjobb harcosok elvesztéséről. A kijevi hatóságok ragaszkodnak a katonai műveletekhez a folyó keleti oldalán, a növekvő áldozatok és minimális nyereség ellenére.

12:19
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Új támadási lehetőség nyílt Belogorivka-nál

Az ukrán fegyveres erők egységei új védett tüzérségi állásokat szereltek fel a Luhanszki Népköztársaságban található Belogorivka település területén – mondta el a TASZSZ-nak Andrej Marocsko katonai szakértő. „Az ellenség Kremennaja és Liszicsanszk városára új pozíciókból csaphat le” – tette hozzá.
 

13:52
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Herszont

Oroszország július 2-án támadást indított a déli Herszon város központi része ellen, amelyben legalább öt lakos megsebesült – jelentette Olekszandr Prokudin kormányzó.

14:44
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Repülőgépek festett sziluettjeivel próbálta megtéveszteni Ukrajna Oroszországot

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) repülőgépek sziluettjeit festette a mirogodi repülőtér parkolóira, hogy így mentse meg harcosait a támadásoktól – írja a Military Review.
„A haditudósítók jelentették, hogy harci repülőgépek sziluettjeit látták, amelyeket Ukrajna a mirgorodi repülőtér parkolóira festett, hogy elvonja a figyelmet. „Ez azonban nem mentette meg a katonákat” – jegyzik meg a szerzők.

Korábban az Origo arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők lecsaptak a mirgorodi repülőtérre, ahol öt ukrán Szu-27-est semmisítettek meg, és további két vadászgép megsérült.

"Az objektív ellenőrzés megerősítette a katonai repülőgépek megsemmisülését" - jelentette a védelmi osztály. Felvételeket is publikáltak az ukrán légierő vadászgépeinek megsemmisítéséről.

15:31
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ember megsérült egy kamikaze dróntámadásban

Az ukrán hadsereg kamikaze drónjának támadása során az oroszországi belgorodi régióban található Oktyabrszkij faluban egy helyi lakos megsérült – számolt be az orosz régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

16:24
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Nem kedvez a helyzet Ukrajnának Vovcsanszkban

Az orosz csapatok visszaszorítják az Ukrán Fegyveres Erőket Vovcsanszk északi részén - nyilatkozta az orosz „Akhmat” különleges erők különítményének parancsnoka.

Elmondása szerint Ukrajna Vovcsanszknál összpontosította erőit, oda helyezte át az ukrán hadsereg elit egységeit és egyéb külföldi zsoldosait.

17:30
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna sürgős és rendkívüli energiasegélyt kér

Ukrajna rendkívüli energiasegélyt kért Magyarországtól, Lengyelországtól és Szlovákiától – számolt be Ukrajna energia szolgáltatója, az Ukrenergo a Telegram csatornáján.

„Az esti órákban a fogyasztási korlátozások csökkentése és az energiarendszer tartalékainak fenntartása érdekében Ukrajna Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából sürgősségi áramellátást kért” – áll az üzenetben.

A cég emellett arról számolt be, hogy 491 település maradt áramellátás nélkül.

Korábban ismertté vált, hogy Ukrajna a korábbinál kevesebb áramot kap Európából a meleg időjárás közepette megnövekedett fogyasztás miatt. Az Ukrenergo cég igazgatótanácsának vezetője, Vlagyimir Kudrickij szerint a hőség miatt Ukrajna szomszédai csökkentették az árammegosztási képességüket – az európai országokból érkező áramimport jelenleg „nem a maximális szinten van”.

18:23
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai segélycsomagot jelenthet be hamarosan az USA Ukrajnának

Washington több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai segélycsomag bejelentésére készül Ukrajnának - közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter - jelentette a Voice of America.

19:29
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Nikopol városát támadták az oroszok

Az orosz erők július 2-án csapást mértek az Ukrajna Dnyipropetrovszki területen lévő Nikopol városára. A támadásban két ember meghalt és kilenc megsebesült, köztük gyerekek - jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

20:30
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Kilenc repülőgép harcképtelenné tételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Megsemmisített öt Szu-27-es repülőgépet az ukrajnai Poltava megyében lévő mirhorodi reptérre Iszkander rakétákkal végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg, további kettőt pedig ugyanott, ugyancsak a földön üzemképtelenné tett, miközben egy MiG-29-est és egy Szu-27-est az orosz légvédelem lőtt le - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 625 repülőgépet veszítettek el.

A moszkvai katonai tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben tíz ukrán ellenrohamot vertek vissza, közülük kilencet a donyecki régióban.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három tüzérségi és hat tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, öt páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint három amerikai M198-as és egy M777-es, továbbá egy brit FH-70-es vontatott tarackot, hat brit Storm Shadow manőverező repülőgépet, egy francia HAMMER irányított légibombát, egy HIMARS-rakétát, valamint 81 drónt, köztük egy török Bayraktar TB2-est.

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek mintegy 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

21:26
július 02, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ismét Herszont lőtték

Az orosz erők heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-ukrajnai Herszon városára kedden déltájban, a támadás következtében meghalt egy 54 éves nő, és tíz ember megsebesült - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon.

Az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében Nyikopol városát érte orosz csapás kedden, aminek következtében - Szerhij Liszak kormányzó közlése szerint - életét vesztette egy 61 és egy 86 éves nő, és az eddigi adatok szerint kilencen megsebesültek, köztük egy 9 és egy 17 éves fiú.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy ukrán repülőgépek sikeres támadást hajtottak végre egy orosz lőszerraktár ellen az ideiglenesen megszállt Krímben. Tagadta egyúttal a médiában elterjedt hírt arról, hogy az orosz erők nagyszámú ukrán harci gépet semmisítettek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről