Következő mérkőzések
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Bár még javában zajlik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, a negyeddöntőkhöz érve kijelenthető, hogy több válogatott is csalódást keltően szerepelt. A vb-bronzérmes Horvátország már a csoportkörben csúfosan elbukott, de a címvédő Olaszország nyolcaddöntős búcsúja és a végső győzelemre esélyesnek tartott Anglia gyenge játéka is a foci-Eb egyik legnagyobb szégyenfoltja. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a futballistákat, akikre a piaci értékük alapján előzetesen úgy tekintettek, hogy a torna sztárjai lehetnek, de önmagukhoz képest kiábrándító teljesítményt nyújtottak. Jöjjenek az Eb eddigi legnagyobb egyéni bukásai!

A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokságon kialakult a legjobb nyolc, azaz a negyeddöntők mezőnye. Eddig 44 mérkőzést játszottak le a foci-Eb-n, ahol többek között az újonc grúz válogatott, vagy a selejtezőcsoportját veretlenül megnyerő románok is meglepetést okoztak a csoportkörben, de több olyan játékos is akad, aki a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott.

Az angol válogatott a foci-Eb legunalmasabb csapata
Fotó: AFP

Csalóka mutató a foci-Eb-n a piaci érték

Mielőtt rátérnénk a listára, érdemes leszögezni, hogy a piaci érték nem feltétlenül azonos egy adott labdarúgóért fizetett tényleges összeggel. 

A piaci értéket olyan tényezők befolyásolják, mint a játékos életkora, a fejlődési potenciálja, a teljesítménye, vagy a rutinja, de sokat számít az is, hogy milyen szintű ligában játszik a játékos, mint ahogy a szurkolók véleménye és a játékos iránti kereslet is fontos szempont.

Ha csak a piaci értéket vesszük alapul, az Eb-n szereplő válogatottak keretei között hatalmas különbség van, hiszen papíron Angliának van a legértékesebb – 1,5 milliárd eurós – csapata, ami a 16-szorosa a rangsorban utolsó helyezett románokéhoz képest. Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka, Harry Kane és Declan Rice piaci értéke is meghaladja a 100 millió eurót, vagyis egyedül többet érnek, mint a nyolcaddöntőbe jutott román csapat összértéke. 

firo : 25.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M29, Match 29, ENG, England - SVN, Slovenia
Gareth Southgate is felelős Foden halovány teljesítményéért
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Gareth Southgate együttese azonban rendkívül gyenge játékkal rukkolt elő: a három csoportmérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni két döntetlen mellett, és mindössze két gólt rúgott – igaz, a csoportgyőzelemhez ez is elég volt. Sokan azt gondolták, hogy Anglia csak a kiesés szakaszra tartalékol, de a tanácstalan és vérszegény játék a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben is megmutatkozott. Az angolok végül úgy győzték le a világranglista 45. helyezettjét, hogy 120 perc alatt csak kétszer találták el a kaput. A szlovákok ellen Bellingham ugyan az Eb eddigi legszebb gólját szerezte, Harry Kane pedig győztes gólt fejelt a hosszabbításban, de összességében elmondható, hogy az angol fociválogatott legjobb játékosai eddig szinte az egész tornán csődöt mondtak, vagyis szinte a teljes angol csapat felkerülhetne a listánkra. 

Phil Foden – Anglia

  • a játékos piaci értéke: 150 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 4 mérkőzés/0 gól

Az angol fociválogatott keretét tekintve a második, míg az egész Európa-bajnokságot figyelembe véve a harmadik legértékesebb játékos Phil Foden, a Manchester City támadója. 

A 150 millió euróra taksált futballista jó formában érkezett meg a németországi tornára, hiszen pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta, és nagy szerepe volt abban, hogy a címvédő City bezsebelje az újabb bajnoki címét.

Harry Kane, Phil Foden
Az angol válogatott legnagyobb sztárjai is tanácstalanok a gyenge játék miatt
Fotó: AFP

A Premier League legjobbjának megválasztott Foden 35 bajnokin 19 gólt lőtt és kiosztott 8 gólpasszt. Habár Pep Guardiola irányítása alatt kulcsjátékosként képes játszani, a válogatottban – évek óta – látványosan alul teljesít. A Szerbia elleni csoportmeccs kivételével minden találkozón lecserélt 24 éves játékosnak az idei Eb-n a legnagyobb öröme eddig alighanem a kisfia megszületése volt, hiszen 

négy meccs alatt sem gólt, sem gólpasszt nem jegyzett, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy még egyetlen lövése sem talált kaput,

igaz Szlovákia ellen volt egy villanása, de les miatt érvénytelenítették a gólját.

Persze, abban a szövetségi kapitánynak is van felelőssége, hogy Foden teljesítménye messze elmarad a klubcsapatában nyújtott produkciótól, hiszen annak ellenére, hogy az angol szaksajtó szerint ő az egyetlen olyan játékos, aki képes lehetne fazont szabni az angolok támadójátékának, Gareth Southgate sokat kritizált taktikája ezt nem teszi lehetővé, ugyanis jobbára a bal szélen kap lehetőséget.

A nyolcaddöntőben Bellingham ollózós gólja mentette meg a kieséstől az angolokat
Fotó: AFP

A Manchester United legendája, Gary Neville az Európa-bajnokság előtt úgy fogalmazott, hogy Fodennek a középpálya közepén kellene játszania, hogy sokkal szabadabb szerepkörben tudjon szárnyalni.

Meg kell találni a módját, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Nem követhetjük el ugyanazokat a hibákat Fodennel, mint anno Paul Scholes-szal”

 – mondta Gary Neville, a korábbi angol válogatott védő, a Sky Sports televíziós szakértője.

A piaci értékét és az Eb-n nyújtott eddigi teljesítményét látva Foden játéka abszolút csalódás.

Kylian Mbappé – Franciaország

  • Piaci érték: 180 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 3 mérkőzés/1 gól

A franciák világbajnok támadója, Kylian Mbappé - Jude Bellingham mellett - az Eb legértékesebb játékosa, a piaci értékét 180 millió euróra taksálja a Transfermarkt. A Real Madrid új igazolása nem kisebb teherrel a vállán vágott neki az idei Eb-nek, minthogy tőle várják, hogy a francia válogatottat győzelemre vezesse.

Az első Eb-sikerére hajtó csatár remek formában várhatta a rajtot, minden sorozatot figyelembe véve 44 gólt lőtt és 10 gólpasszt adott a PSG színeiben az elmúlt idényben, ráadásul az Eb-selejtezőkben nyolc meccsen kilencszer volt eredményes.

firo : 25.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M32, Match 32 FRA, France - POL, Poland
Mbappé tizenegyesből szerezte meg első Eb-gólját
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Mbappé és a francia csapat ehhez képest azonban nem éppen a lehengerlő játékával hívta fel magára a figyelmet. Franciaország mindössze két gólt rúgott a három csoportmeccsén, és nagy meglepetésre elbukták a csoportgyőzelmet, míg a nyolcaddöntőben a belgák elleni kínkeserves meccsen csak egy hajrában szerzett öngóllal tudtak nyerni.

A franciák gyenge támadójátékában Mbappénak is nagy szerepe van, aki már az osztrákok elleni első csoportmérkőzésen orrtörést szenvedett. A franciák csapatkapitányának emiatt egy speciális maszkban kell játszania, ez pedig jelentősen megnehezíti a dolgát. A lengyelek ellen pályafutása első Eb-gólját szerző 25 éves támadó eddig az egyetlen találatát tizenegyesből lőtte, és jobbára csak felvillanásai voltak a pályán. Mondanunk sem kell, a világ egyik legjobb és legértékesebb csatárától többet várnánk.

Josko Gvardiol – Horvátország

  • Piaci érték: 75 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 3 mérkőzés/0 gól

A vb-bronzérmes, Nemzetek Ligája-ezüstérmes horvát válogatott okozta az Eb egyik negatív meglepetését, annak ellenére, hogy az előzetesen legnehezebbnek kikiáltott csoportba került Spanyolországgal, Olaszországgal és Albániával. Luka Modricék Eb-szereplése nem csak azért csalódást keltő, mert győzelem nélkül zárták a csoportkört, s két ponttal kiestek, de Skócia mögött a legtöbb gólt kapták a tornán (Lengyelországgal holtversenyben), szám szerint hatot. 

firo : 24.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M28, Match 28, Croatia Croatia - Italy
Az Eb legértékesebb védője már a csoportkör után búcsúzott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Mindez azért is döbbenetes, mert a horvátoknál játszik minden idők második legdrágább védője, Josko Gvardiol, akiért tavaly a Manchester City 90 millió eurót fizetett a Lipcsének. A 22 éves védő Pep Guardioa együttesében remek szezont zárt, 28 bajnokin 4 gólt és 2 gólpasszt is jegyzett, és megnyerte idén a csapattal a Premier League-et.

Az Eb-n viszont nem tudott úgy a horvát védelem oszlopa lenni, ahogy azt várni lehetett. Zlatko Dalic csapata már az eső félidőben három gólt kapott a spanyolok ellen, de Albánia ellen is hátrányba kerültek, de akárcsak a címvédő olaszok ellen, a védelem az utolsó pillanatban összeomlott. Nyilvánvalóan nem csak Gvardiol a felelős a várakozásokon alul teljesítő horvátok Eb-kudarcáért, de mivel a torna legértékesebb védőjének gyakorlatilag egyetlen emlékezetes momentuma sem volt, így alighanem megkérdőjelezhetetlen a helye a listán.

Romelu Lukaku – Belgium

  • Piaci érték: 30 millió euró
  • gól per meccs az Eb-n: 4 mérkőzés/0 gól

Lukaku alighanem az Eb egyik legpechesebb játékosa, ugyanis három gólját is érvénytelenítették a csoportmeccsen során. A 31 éves támadó a piaci értéke alapján ugyan már nem számít a legértékesebb belga futballistának, de a fizikai adottságai és a gólérzékenysége miatt még mindig a legveszélyesebb támadó a csapatban. 

Minden sorozatot figyelembe véve a 2023/24-es idényben 47 meccsen 21 gólt lőtt az AS Roma színeiben, de ezt a formáját nem tudta átmenteni az Eb-re. 

Euro 2024: France - Belgium
Lukakutól három gólt vett el a videóbíró a németországi Eb-n
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A 30 millió euróra taksált csatár ugyanis annyi helyzetet puskázott el, amennyivel akár gólkirály is lehetett volna. Ez a bravúr Lukakunak már biztosan nem fog összejönni, ugyanis a rettentően szürkén játszó belga válogatott már a legjobb 16 között búcsúzott. A franciák elleni nyolcaddöntőben Lukaku kapta a meccs legrosszabb értékelését, ami annak is köszönhető, hogy közel 70 percig kellett várni az első kaput eltalált lövéséhez. A csoportmeccsek során ő hagyta ki a legtöbb helyzetet - szám szerint hatot - s ugyan Románia ellen adott egy gólpasszt, a várható gólok (xG) tekintetében ő az egész Eb legrosszabb játékosa.

Dusan Vlahovic – Szerbia

  • piaci érték: 65 millió euró
  • meccs/gól az Eb-n: 3 mérkőzés/0 gól

Az Eb-re a magyar válogatottal azonos selejtezőcsoportból kijutó szerb válogatott Angliával, Dániával és Szlovéniával került egy négyesbe. A szerbek joggal bízhattak abban, hogy a csalódást keltő katari világbajnokság után az utóbbi évek egyik legtehetségesebb szerb generációja továbbjut a csoportjából, mivel főként a középpályán és a támadósorban is akadnak sztárjátékosok. A gólokat első sorban Dusan Vlahovictól várhatták, aki az előző szezonban 18 gólt lőtt a Juventus színeiben, és a 65 millió eurós piaci értékével kétségtelenül a szerb futball legértékesebb játékosa jelenleg. Azonban 

Vlahovic rendkívül gyengén játszott az egész tornán.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia
Dusan Vlahovic sem tudott maradandót nyújtani az Eb-n
Fotó: AFP

Meccsenként átlagosan kétszer próbálkozott lövéssel, de gólt nem sikerült szereznie. Vlahovic teljesítményének visszaesését jól mutatja, hogy csupán az Anglia elleni nyitófordulóban volt végig a pályán, a Szlovénia elleni drámai pontszerzést már csak a kispadról nézhette, mivel a 64. percben lecserélték, míg a gól nélküli döntetlennel zárult Dánia elleni meccsen beállt a hajrában, de akárcsak a teljes szerb válogatott, dicstelenül fejezte be szereplését az Eb-n.

Benjamin Sesko – Szlovénia

  • piaci érték: 50 millió euró
  • meccs/gól az Eb-n: 4 mérkőzés/0 gól

Alapvetően Szlovénia sikeres Eb-t tudhat maga mögött, hiszen Anglia és Dánia mögött három döntetlennel továbbjutott a C csoportból, Portugáliát pedig hosszabbításra és tizenegyesbárbajra kényszerítette, ám ott a portugálok bizonyultak jobbnak. Bár a szlovénok védekezését nem érheti panasz, hiszen négy meccs alatt mindösszesen két gólt kaptak, azonban az ugyanennyi rúgott gól nem a legjobb statisztikai mutató. Főleg, ha a csapatban játszik a Bundesliga egyik legjobb csatára. A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig játékosát, Benjamin Seskót Európa egyik legtehetségesebb támadójának tartják, miközben sztárcsapatok állnak sorban érte.

Benjamin Sesko
A fiatal szlovén támadónak az Eb egyik legnagyobb helyzete sem volt elég a gólhoz
Fotó: AFP

Ez nem is meglepő, hiszen az a Red Bull Salzburgtól tavaly nyáron érkezett 21 éves csatár a szezon második felére beindult a góllövést illetően és kihagyhatatlan lett Marco Rose csapatából. Átlagosan 109 percenként vette be az ellenfelek kapuját, összességében pedig 41 tétmeccsen 18 gólt jegyzett - a Bundesliga utolsó hét fordulójának mindegyikében lőtt egy gólt.

A remek formáját azonban neki sem sikerült átmentenie az Eb-re, igaz már a kezdetektől kisebb sérüléssel bajlódott. Az 50 millió euróra értékelt fiatal támadó Portugália ellen akár hős is lehetett volna, de a rendes játékidő és a hosszabbítás második félidejében is hatalmas ziccert rontott. A 195 centiméteres csatár köztudottan jól fejel, de ennek a kapu előtt nem nagyon vette hasznát, és végül gól nélkül zárta a tornát, ami abból a szempontból nagy csalódás, hogy előzetesen az Eb egyik nagy felfedezettjeként tekintettek rá.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről