Botrány a francia nemzetgyűlésben

Emmanuel Macron
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Az előrehozott francia nemzetgyűlési választásokon elszenvedett veresége ellenére Emmanuel Macron államfő pártszövetsége a szombati szavazásokon a nemzetgyűlés nyolc bizottságából hatnak a vezetését megszerezte, ami a korábbiaknál is nagyobb befolyást biztosít az elnöki tábornak a parlamentben. A jobboldalt ugyanakkor teljesen kihagyták a pozícióosztogatásból: a Nemzeti Tömörülés egy bizottságot sem kapott.
Vágólapra másolva!

Míg a Macron-párt hat, a baloldal két bizottsági elnökséget kapott, köztük sikerült megtartania az egyik legfontosabbnak számító pénzügyi bizottságnak a vezetését, amelynek elnöke továbbra is a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselője, Eric Coquerel lesz. 

A Nemzeti Tömörülés jobboldali párt ennek a bizottságnak a vezetését szerette volna megszerezni – végül egyet sem kapott.

A parlamenti új erőviszonyokat már az is jól tükrözte, hogy csütörtökön a képviselők újraválaszották a nemzetgyűlés elnökének az államfői táborhoz tartozó Yael Braun-Pivet-t, miután Emmanuel Macron államfő centrista pártszövetsége megállapodást kötött a választások negyedik helyén végzett jobbközép Köztársaságiakkal, akik a Köztársasági Jobboldal nevet vették fel az újjáalakult nemzetgyűlésben. A frakció 47 képviselővel rendelkezik.

Mint ismert, az előrehozott választások eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, és egyik blokknak sincs elég mandátuma a kormányzáshoz, és egyetlen csoport sem hajlandó szövetséget kötni a Nemzeti Tömörüléssel. Jean-Philippe Tanguy, a párt szóvivője az elnöki pártszövetség és a hagyományos jobboldal közötti parlamenti megállapodást "korrupciós paktumnak" nevezte.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!