A tagállamok megállapodtak az EU 2025-ös költségvetésének tervezetéről

Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamok nagykövetei megállapodtak az Európai Unió Tanácsának 2025-ös uniós költségvetési tervezetre vonatkozó álláspontjáról, mely összesen 191,53 milliárd euró kötelezettségvállalást és 146,21 milliárd euró kifizetést tartalmaz - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége szerdán.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli tájékoztatás szerint a jövő évi költségvetés célja, hogy támogassa az EU hosszú távú prioritásait és céljait, hangsúlyozva a források elosztásának megvalósítható, elővigyázatos és kiegyensúlyozott megközelítését.

A közlemény Banai Pétert, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárát idézte, aki kiemelte a költségvetés fontosságát a hosszú távú uniós prioritások és célok megvalósítása tekintetében. Hangsúlyozta, hogy az elért megállapodás jó kiindulópontot biztosít az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalásokhoz, ezzel lehetővé téve a költségvetés időben történő elfogadását.

"A javasolt költségvetés célja az elővigyázatos költségvetés-tervezés biztosítása, illetve mozgástér biztosítása az előre nem látható körülmények esetére" - fogalmazott.    

Az államtitkár elmondta, a 2025-ös költségvetés egyrészt biztosítja az EU hagyományos politikáinak, köztük a kohézió és mezőgazdaság finanszírozását, illetve a 2021 és 2027 közötti többéves pénzügyi keret félidei felülvizsgálatában megerősített prioritások finanszírozását. A tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács szeptember 13-ig, írásbeli eljárás keretében fogadja el hivatalosan álláspontját.

A megállapodás a magyar uniós elnökség számára iránymutatásul szolgál a 2025-ös uniós költségvetésről szóló, az Európai Parlamenttel tervezett tárgyalások során, amelynek jogszabályi határideje november 18. - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Borítókép: A 2024. május 29-én készült fényképen európai országok zászlói láthatók az Európai Parlament épülete előtt, a kelet-franciaországi Strasbourgban.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről