A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Káoszba fulladt az olimpia első napja Párizsban: gyújtogatás, bombariadó, globális szabotázs

Párizs, olimpia, RER-B
Gyorsan reagált a gyanús esetre a párizsi rendőrség
Vágólapra másolva!
Súlyos szabotázsakciókkal, országos káosszal terhelt a párizsi olimpia első napja. A nyitóünnepséget megelőző órákban összehangolt támadássorozat érte a vasúthálózatot, ami mintegy 800 ezer embert érintett; de volt gyújtogatás, illetve egy repülőteret is le kellett zárni.
Vágólapra másolva!

Szabotőrök intéztek összehangolt támadást pénteken a vasút ellen, több helyszínen, megbénítva a közlekedést. Patrice Vergriete lemondott közlekedési miniszter bejelentette a riadókészültséget és azt, hogy drónokkal figyelik a vasúti infrastruktúrát.

A francia kormány beismerte, hogy nem volt előzetes információjuk arról, hogy támadás készül az ország nagy sebességű vasútvonala ellen,

ugyanakkor különös módon nem találják úgy, hogy kapcsolat lenne az esti olimpiai nyitóünnepség és a szabotázs között – amely nem mellékesen mintegy 800 ezer ember utazását tette lehetetlenné, és még vizsgálják azt is, hogy az olimpikonokat érinti-e.

Jelenleg a vonatok 25%-a nem közlekedik London és Párizs között sem, és ez várhatóan hétfőig így marad.

A nyomozás folyamatban van.

Szándékos az időzítés

A nagy sebességű vasútvonal elleni támadást szándékosan időzítették az olimpiai nyitóünnepség napjára – írtuk meg korábban.

Közleményt adott ki a francia vasúttársaság, melyben azt írták: rosszindulatú, vandál támadás érte a nagy sebességű vasúthálózatot, amelynek

 célja a vasúti közlekedés megbénítása volt, méghozzá az olimpia első napján.

A közlemény azt is írja, hogy több helyen tüzet gyújtottak, hogy több vasúti létesítményt megrongáljanak.

Több nagy sebességű TGV-vonalon torlódások alakultak ki, a káosz a Gare Montparnasse pályaudvar felé tartó járatokat érinti elsősorban.

Becslések szerint a támadás 800 ezer ember utazását érinti.

A Le Figaro szerint a szélsőbal áll a vandál szabotázs mögött. Az általuk megszólaltatott biztonsági szakértő szerint a támadás fajtája arra utal, hogy szélsőbaloldali csoportok követhették el az akciót, ugyanis korábban is ők szerveztek hasonló, gyújtogatásos támadásokat. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget az akciókért, és nem sikerült azonosítani sem az elkövetőket.

2024Párizsolimpia, 2024párizsiolimpia, Olimpia2024, OlimpiaPárizs, Párizs2024, 2024 Paris olympic games, Gare de Lyon, vasútállomás, GaredeLyonvasútállomás, rendőr
Hatalmas a rendőri készültség Fotó: Fotó: Csudai Sándor (Origo)

Gyújtogatás is történt

Mint arról az Origo beszámolt, pénteken gyújtogatások is történtek a francia gyorsvasúthálózaton. 

Az atlanti, az északi és a keleti vonal jelenleg súlyosan érintett

- közölte pénteken a francia vasút, az SNCF. Az egyik ötkarikás helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik jelenleg szerelvény.

Pánik a párizsi metróban

Az Origo helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a párizsi tömegközlekedés egyik fontos metróvonalán fegyveres és keresőkutyás rendőrök szállítottak le mindenkit az egyik metrószerelvényről, majd egy pukkanást lehetett hallani. A Charles de Gaulle repülőtérről a városközpontba közlekedő járatról "Chåtelet - Les Halles-nál 

leszállították az embereket a RER-B-ről és megjelentek a keresőkutyás fegyveresek" - fogalmazott.

 

Bombariadó miatt egy repülőteret is ki kellett üríteni

Az EuroAirport Basel–Mulhouse–Freiburg reptérről biztonsági okokra  hivatkozva kiterelték az embereket pénteken, de hogy pontosan mi történt, egyelőre nem ismert - írja a BBCSvájci médiaértesülések szerint bombariadó volt a reptéren.

A repteret lezárták, a légi közlekedést is felfüggesztették.

Az olimpia megnyitóját 19.30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!