Brutális zavargások Nagy-Britanniában: lángokban az ország - videó

Vágólapra másolva!
Leedsben románok rontottak a rendőrökre és gyújtották fel a várost, Londonban Mohamed próféta óriászászlaját lengetve borították lángokba az utcákat. Sokkoló felvételek!
Vágólapra másolva!

A pénteken közzétett brutális képsorok, amelyeket a közösségi média és brit lapok osztottak meg, a 2011-es londoni zavargásokra emlékeztetnek. Az Express „a káosz éjszakájának” nevezte a csütörtök este kezdődő eseményeket, amelyeket két különböző ok váltott ki az ország északi részén fekvő Leedsben és Londonban.

A brit sajtó általában csak „helyi” gyerekekről és „fiatalok nagy csoportjáról” ír, de a leedsi zavargásokat nem az őslakosok vagy muszlim bevándorlók kezdték, hanem románok. A romániai magyar sajtó, például a Krónika, amely értette a zavargók nyelvét, arról számolt be, hogy a zavargók azt mondták: 

Ez bekerül a történelemkönyvekbe! Jöjjenek Bukarestből is a kommandósok, őket is lezúzzuk!

A zavargások Leeds Harehills városrészében délután 5 óra körül kezdődtek, miután szociális munkások érkeztek, hogy állami gondozásba vegyenek több gyermeket. A közösségi médiában elterjedt információk szerint az indíték az volt, hogy egy 7 hónapos csecsemőt fejsérüléssel vittek kórházba.

A helyzet kaotikussá vált, a felvételeken látható, ahogy a tömeg kövekkel és tűzzel támad a rendőrökre és autóikra.

Egy megdöbbentő videón egy rendőrautó ablakát törik be, majd felborítják, valaki pedig felgyújt egy buszt, míg mások kövekkel dobálják a járművet. A felvételeken az is látható, hogy több száz ember áll egy utcán rakott máglya körül.

Kilenc óra körül a rendőrök elhagyták a helyszínt. Tracy Brabin polgármester köszönetet mondott a rendőrök munkájáért, és hangsúlyozta, hogy nem kellene feszültséget szítani. Yvette Cooper belügyminiszter elítélte az eseményeket, amelyeket „döbbenetes jeleneteknek és támadásoknak” nevezett, és amelyek becslések szerint akár ezer embert is érinthettek. Eközben a fővárosban, Londonban is zavargások törtek ki. Az East End városrészben, Whitechapelben készült felvételeken látszik, ahogy nagy számú férfi csap össze a rendőrséggel, miközben a rendőrök egy fiatal férfit tartóztattak le - írja a Mandiner.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!