A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Váratlan fordulat: Dél-Korea rendezné a viszonyát Észak-Koreával

Jun, Szogjol, JunSzogjol,
MTI/MTVA/Szöul, 2024. március 18.Jun Szogjol dél-koreai elnök beszédet mond a demokráciát veszélyeztetõ folyamatokról a harmadik alkalommal tartott nemzetközi konferencián Szöulban 2024. március 18-án, a háromnapos fórum kezdõnapján.MTI/EPA/Kyodo News pool/Kim Minhi
Fotó: MTI/EPA/Kyodo News pool/Kim Minhi
Vágólapra másolva!
Szakértői szintű egyeztető tanács létrehozásával újraindítaná a párbeszédet Észak-Koreával a dél-koreai elnök - erről maga Jun Szogjol beszélt csütörtökön a nemzeti felszabadulás napján elmondott beszédében
Vágólapra másolva!

Dél-Korea ezen a napon ünnepli, hogy 79 évvel ezelőtt a félsziget felszabadult a japán uralom alól a második világháború végén.

Jun kijelentette, hogy kész újraindítani a politikai és gazdasági együttműködést a kommunista diktatúrával, ha Phenjan "akár csak egyetlen lépést is hajlandó tenni a nukleáris leszerelés érdekében".

A két Korea viszonya mélypontra süllyedt, miután Phenjan folytatja a nukleáris fegyverkezést és csapásmérő képességei fejlesztését. Kim Dzsongün észak-koreai vezető országa elsőszámú ellenségévé nyilvánította Dél-Koreát, kijelentette, hogy az egyesítés immár lehetetlenné vált. A két országot elválasztó demilitarizált övezetben is nőtt a feszültség, miután az ottani tevékenységeket korlátozó megállapodást felmondták.

Júliusban sajtóértesülések szerint Észak-Koreában 30 középiskolást kivégeztek, mert dél-koreai videókat néztek. A büntetést állítólag azután szabták ki, hogy a gyerekeket rajtakapták, hogy dél-koreai filmeket néznek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!