Feltartózhatatlan az orosz előrenyomulás, az összeomlás szélén áll Ukrajna

Vágólapra másolva!
Sürgősségi energiatámogatást kért Magyarországtól, Lengyelországtól, Romániától, Szlovákiától és Moldovától is az áramhiány mérséklésére Kijev, mivel az elmúlt időszakban az ország energetikai rendszerét súlyos csapások érték. Időközben az orosz erők jelentős előrehaladást értek el Donyeckben, ami azt jelzi, hogy a kurszki terület elleni ukrán támadás kudarcot vallott.
Vágólapra másolva!

Jelentős előretörést ért el a Donyec-medencében az orosz hadsereg, dacára a Kurszk megye elleni ukrán támadásnak, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a tanévnyitó alkalmából az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva Köztársaság fővárosában, Kizilben iskolásokkal megtartott találkozón. "Régóta nem volt ilyen üteme a támadásunknak a Donyec-medencében: az orosz fegyveres erők már nem 200-300 méterenként, hanem négyzetkilométerenként vonnak területeket az ellenőrzésük alá”, mondta Putyin. 

orosz
Folyamatos az orosz előrenyomulás
Photo by Sergei CHUZAVKOV / AFP)

Újabb települést foglalt el az orosz hadsereg

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szkucsne települést - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és csapásmérő drónokkal csoportos csapást mértek hétfőre virradóra az ukrán energetikai és hadiipari komplexumnak a repülőgép- és rakétafegyverek, valamint drónok gyártását, javítását és tárolását biztosító létesítményeire. A moszkvai katonai tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyben előrenyomult, miközben ott 11, az oroszországi Kurszk megyében pedig kilenc ukrán támadást és ellentámadást vert vissza.

Az orosz erők előrenyomultak a Donyecki területen, az Uhledartól nyugatra fekvő Precsisztovka közelében is. A Donyecki területtől északkeletre, Vodjanoje közelében is kiterjesztették a szürke zónát – írta meg a Sztrana. Erről tanúskodik a Deep State térképe is, amely szerint Precsisztyivkánál több mint négy kilométeres volt az előrenyomulás.

Sürgősségi támogatást kértek az ukránok

Az augusztusi adatok alapján Ukrajna az előző hónaphoz képest 43 százalékkal csökkentette a villamosenergia-importot – írja az ukrán Korrespondent, amely megjegyzi, leginkább Lengyelországból mérséklődött a mennyiség, míg Magyarország továbbra is a legnagyobb arányban, 43 százalékkal vesz részt az import szerkezetéből.

Ennek ellenére az ukrán nemzeti energetikai vállalat, az Ukrenergo most bejelentette:

sürgősségi energiatámogatást kért Magyarországtól, Lengyelországtól, Romániától, Szlovákiától és Moldovától is az áramhiány mérséklésére.

Eközben Kijev a döntéseivel éppen Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát veszélyezteti, amire az Európai Bizottság nem éppen úgy reagált, ahogy az uniós tagállamok azt várhatnák.

Időközben dróntámadás érte a Szent Miklós-templomot a belgorodi régióban található Gruzskoje faluban. A robbanás következtében a templom kupolája kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat – számolt be róla Vjacseszlav Gladkov kormányzóra hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

A kormányzó szerint az ukrán drónok három települést is támadtak a régióban. Az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok.

Gruzskojéban a templomon kívül egy szociális létesítményt ért támadás, amelynek a tetőszerkezetében keletkezett kár. Sebekinóban egy üzlet és egy lakóház sérült, Rzsevka faluban szintén egy üzletet rongált meg a dróntámadás, emellett egy autó teljesen kiégett – sorolja a károkat a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A belgorodi régió településeit rendszeresen érik dróntámadások az orosz–ukrán háború során.

Itt van Putyin szuperrakétája

Egy amerikai műholdcég felvételeket készített Oroszországról, amelyeken egy új rakétabázis látható, ahol feltehetően a Burevesztnyik rakétákat tárolják. A NATO által SSC-X-9 Skyfall néven ismert fegyver nukleáris meghajtású és atomtöltettel is felszerelhető. Vlagyimir Putyin szerint a rakéta képes bármilyen földi célpont kilövésére és átjut a legmodernebb rakétaelhárító rendszereken. Korábban is írtunk a Burevesztnyik rakétákról, amit Putyin 2018 márciusában jelentett be.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!