Tömegével szavazhattak le a szászországi fiatalok a jobboldali AfD-re

Vágólapra másolva!
Egy közvélemény-kutatási eredmény alapján kijelenthető, hogy a hétvégén megtartott szászországi választáson az AfD annak is köszönheti az elért eredményét, hogy fiatalok sokasága mehetett el leszavazni a jobboldali pártra. Kiderült, a párt kétszer olyan erős a fiatal szavazók körében, mint a CDU, melynek köszönhetően szerezhette meg a második helyet a német tartományban.
Vágólapra másolva!

A választást megelőzően megtartott kutatás alapján a CDU elsősorban a 60 év feletti szavazóknak köszönheti, hogy éppen megelőzte az AfD-t a választáson, hiszen abban a korosztályban átlagon felüli arányban szavaznak a pártra. Kiderült, hogy a 30 éven aluliak körében már nem olyan kiemelkedő a támogatottságuk; abban a korosztályban hasonló népszerűtlenséggel bírnak, mint a kormánypárti szociáldemokraták:  

míg a kereszténydemokratákra a 30 év alattiak 15 százaléka, addig az AfD-re 30 százalék szavazott volna le a felmérés napján.  

Tehát a bevándorlásellenes jobboldali párt kétszer olyan erős a fiatal szavazók körében, mint a CDU.

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

A Forschungsgruppe Wahlen elemzése azt is ki tudta mutatni, hogy Szászországban a konzervatívokkal ellentétben az AfD lényegesen népszerűbb a férfiak, mint a nők körében (36, illetve 26 százalék). A párt továbbá rendkívül sikeres az összes 60 év alatti korcsoportban, valamint az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében. 

Kiderült továbbá, hogy a szavazók foglalkozás szerinti lebontásában míg a CDU elsősorban a köztisztviselők (45 százalék), addig az Alternatíva Németországnak nevű párt a munkások körében a legnépszerűbb (40 százalék). A Zöldek rendkívül rosszul teljesítenek a munkások körében (2 százalék). 

Mint ahogyan az Origo megírta, az AfD a hétvégi voksolás eredményével megnyerte a türingiai választást Németországban. A vasárnap késői előrejelzések szerint

Szászországban a konzervatívok mögött a második helyre került.

A ZDF és az ARD köztelevíziók által készített felmérések szerint Türingiában a párt 30,5-33,5 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Szászországban 30-31,5 százalékot.

Ez az első alkalom, hogy az AfD tartományi választást nyer.

A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD) lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett. A német kancellár „keserűnek” nevezte a két tartományi választás eredményét, rögtön fel is szólította a többségi pártokat, hogy ne alakítsanak koalíciót a bevándorlásellenes AfD-vel. 

A kereszténydemokraták nem lépnek koalícióra az AfD-vel sem Türingiában, sem Szászországban - jelentette ki Carsten Linnemann, a CDU főtitkára, aki elismerte, hogy nem lesz könnyű parlamenti többséget létrehozni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!