Alattomosan terjed a szexuális zsarolás világszerte

A bűncselekmény elkövetése általában úgy zajlik, hogy a kiberbűnözők különéle módszerekkel ráveszik áldozataikat az interneten keresztük, hogy intim képeket küldjenek magukról a csalóknak, akik aztán pénzt követelnek.
Fotó: Northfoto
Vágólapra másolva!
A pénzügyi indíttatású szexuális zsarolás – közismertebb nevén szextorzió – és az ezt oktató tartalmak; kézikönyvek és videókalauzok egyre nagyobb számban érhetők el az internet bugyraiban. Ez az adatokkal történő nagyon érzékeny visszaélés tulajdonképpen a kiberbűnözés egy olyan válfaja, amely során a közösségi média bizonyos tulajdonságait kihasználva, a legtöbbször erotikus tartalmakkal a bűnözők zsarolják áldozataikat. Egy friss kutatás szerint a helyzet azonban még ennél is aggasztóbb, hiszen a bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, és többeket is erre buzdítanak.
Vágólapra másolva!

Hogyan működnek a szexuális zsarolási módszerek? 

A bűncselekmény elkövetése általában úgy zajlik, hogy a kiberbűnözők különéle módszerekkel ráveszik áldozataikat az interneten keresztül, hogy intim képeket küldjenek magukról, aztán pénzt követelnek tőlük, és/vagy azzal fenyegetik őket, hogy a (legtöbbször) tinédzserek által küldött tartalmakat nyilvánosságra hozzák valamilyen formában.

Adam Priestley, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) vezető menedzsere úgy fogalmazott az eredmények kapcsán, hogy sajnos számos írásos kézikönyv, videokalauz és egyéb oktatási tartalom (zsarolási útmutató) is elérhető már akár olyan népszerű platformokon is, mint a YouTube, vagy a Telegram.

 

Mit tartalmaznak a szextorziós kézikönyvek?  

Az elemzők szerint az itt látottak lépésről lépésre mutatják be, miként követhetők el ezek a zsarolások a hamis profil létrehozásátől kezdve a célszemélyek kiválasztásán és elérhetőségük megszerzésén át az intim képekkel való visszaélés anyagi hasznáig. Ráaádásul mindezt alig több, mint 2000 forintért (kb. 5 GBP).

Az egyik ilyen, a kutatásban bemutatott „oktatóanyag” szerint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada az első három ország, ahol sikeres online zsarolásokat lehet elkövetni. 

A minden hájjal megkent "tanárok" az tanácsolják felhasználóiknak, hogy összpontosítsanak a tinédzserekre és a fiatal felnőttekre, és azt sugallják, hogy „200 célpontból legalább 5-10 esetben számítani lehet erptikus tartalmak megszerzésére is". A szextorziós útmutatók  részletesen taglalják, hogy miként zajlik a tinédzserek szexuális zsarolása online és milyen gyakorlatokat szükséges alkalmazni a különféle platformokon, sőt, 50 dollárért hozzáférést is biztosítanak tanítványaiknak az általuk használt, konkrét zsaroló forgatókönyvekhez, 250 dollárért pedig akár személyes tanácsadónkká is lesznek akár három hónapra is.

Ez az intim képekkel és videókkal való zsarolás hihetetlen üzletággá nőtte ki magát az interneten.  
Fotó: Northfoto

A dokumentumot vizsgáló szakértők mintegy 300 pénzügyi tranzakciót találtak a szerzők irányába, amely szerint magánszemélyek igenis fizettek a szolgáltatásért. Az útmutató bemutatja azt is, hogy az effajta bűncselekmény már milyen mértékben vált professzionálissá, sőt egyenesen kiemeli a nyereséges üzlet lehetőségét is.

Az amerikai egyesült államokbeli kiberbiztonsági kutatók (Network Contagion Research Institute (NCRI) ez év januárjában közzétett jelentése szerint az elmúlt 18 hónapban jelentősen megnőtt a szextorziós esetek száma a nyugat-afrikai bűnözők körében, akik oktatóvideókat és forgatókönyveket terjesztettek a TikTokon, a YouTube-on és a Scribd-en, ez pedig lehetővé teszi, sőt ösztönöz más bűnözőket is, hogy részt vegyenek ebben a gyomorforgató bűnycselekményben.

A nagy port kavaró ügyben a YouTube szóvivője is megszólalt, aki mindenkit próbált megnyugtatni: „Rendkívül komolyan vesszük ezt a problémát, és szigorú szabályzataink lehetővé teszik, hogy megvédjük felhasználóinkat a csalásoktól és más káros viselkedésektől. Az olyan tartalom, amely utasításokat ad az olyan tevékenységekhez, mint az adathalászat és a titkosítás, nem engedélyezett a YouTube-on, ezért minden esetben eltávolítjuk.”

Megtöbbentően terjedőben van a szexuális zsarolás.
Fotó: Northfoto

A TikTok szerint a platform eddig is proaktívan észlelte és eltávolította az ilyen jellegű tartalmakat, többek között moderátorcsapatai által végzett vizsgálatok révén. Az úgynevezett „Yahoo Boys” – nigériai kiberbűnözők – kapcsán a TikTok azt mondta, hogy helyi moderációs szakértőket vett igénybe a végrehajtási stratégiájának tájékoztatása érdekében. A Telegram szóvivője is szót kért: 

A zsarolás kifejezetten tilos a Telegram platformján. A moderátorok proaktívan figyelik a platform nyilvános részeit, és elfogadják a felhasználói jelentéseket a Telegram szolgáltatási feltételeit sértő tartalom eltávolítása érdekében.

Ausztráliában egyébként hosszú évekre rács mögé került már egy „szexuális ragadozó”, akit a fent említettek elkövetésével, azaz szextorzióval vádolnak. Muhammad Zain Ul Abiden Rasheed – aki korábbiakban híres tinédzser YouTubernek adta ki magát, és világszerte lányok százait zsarolta meg, hogy szexuális aktusokat hajtsanak végre a kamera előtt – a közelmúltban 119 vádpontban vallotta magát bűnösnek, amelyek 286 embert érintenek 20 országból, köztük az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Japánból és Franciaországból. Áldozatainak kétharmada 16 év alatti volt. 

A perthi bíróság tárgyalása szerint a 29 éves férfi egyre szélsőségesebb lett és folyamatosan sakkban tartotta és fenyegette áldozatait, hogy képeiket és videóikat nyilvánosságra hozza, vagy elküldi a szeretteiknek.

 Az ausztrál hatóságok szerint a valaha volt ledádázabb szextorziós eset a történelemben.

A bűncselekmény elkövetése általában úgy zajlik, hogy a kiberbűnözők különéle módszerekkel ráveszik áldozataikat az interneten keresztük, hogy intim képeket küldjenek magukról a csalóknak, akik aztán pénzt követelnek.
Fotó: Northfoto

David McLean, az ausztrál szövetségi nyomozó szerint ez az egyik legszörnyűbb szextoriós ügy, amely ellen Ausztráliában eljárás indult valaha. "Az ilyen típusú online kizsákmányolás és visszaélés pusztító erejű, és életre szóló traumát okoz." Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) szerint, amikor kedden kihirdette ítéletét, Amanda Burrows bíró úgy fogalmazott, hogy Rasheed vétsége olyan nagyságrendű, hogy "nincs hasonló eset" az országban. A férfi legkorábban 2033 augusztusában kérheti a feltételes szabadlábra helyezését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!