"Turisták, takarodjatok"! Élhetetlen lett Barcelona a tömegturizmus miatt

Vágólapra másolva!
Barcelona 2028-tól betiltja az Airbnb-bérbeadást, és megpróbálja lefékezni a tömegturizmust. Többek között korlátozni fogják a Barcelonába látogató sétahajók számát, mert a naponta több tízezer turistát a városra zúdító hajók miatt a belváros élhetetlenné vált. A városban állítólag már nem lehet albérletet találni, a belvárosi vagy felkapottabb éttermekbe helyi lakos alig juthat be, az utcákon lassan közlekedni sem lehet főszezonban. Az Origo a Le Figaro riportja alapján mutatja be a helyzetet.
Vágólapra másolva!

„Barcelona egyik építészeti gyöngyszemében, a „Gótikus negyed”-ben járunk. A szűk utcákat ellepték a turistáknak szánt csecsebecséket, emlékeket kínáló standok, lépni is alig lehet. Turisták tízezrei mindenütt, baseball sapkában vagy kendőben róják az utcákat, kezükben telefonnal…ez a látvány keseríti minden nap az itt élő emberek életét, akik arról panaszkodnak, hogy nem ismernek rá a városukra. „Barcelona egy vidámparkká vált” - panaszolja a Barcelona belvárosában élő nyugdíjas mérnök Ander. 

Sajnálja, hogy ennyi turista érkezik a városba, szerinte ez súlyos hatással van a helyiek életére.

 "A hagyományos üzletek egymás után tűnnek el, hogy helyükön szuvenírboltok vagy a Starbuckshoz hasonló kávézók nyíljanak” - mutat rá. Ez a más európai városokban is megfigyelhető szabványosítás jelensége, amely - Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Dubrovnikban... is ugyanolyanná tette a belvárosokat. A helyiek számára ami most zajlik, egy valóságos invázió, annak minden mellékhatásával együtt. "Esténként a részeg turisták az utcára vizelnek és a földön alszanak” - panaszkodik Ander. "Szemeteszsákok hevernek a járdán. Az idősek nem bírják tovább. A végén még el is költöznek.” 

„Úgy tűnik, már régen elmúltak azok az idők, amikor Gaudi városa még azért harcolt, hogy mi9néál több turista érkezzen. „Az 1980-as években az egyik kulcskérdés az volt, hogy augusztusban újra vonzóvá tegyük a belvárost , mert az összes üzlet zárva volt, és a város kihalt volt” - emlékszik vissza Guim Calsamiglia, a barcelonai építészeti főiskola dékánja. A katalán város imázsának helyreállítására tett erőfeszítései felülmúltak minden várakozást. A turizmus mára a város GDP-jének 14%-át teszi ki, és 2023-ban közel 15,6 millió turistát fogadott, amivel a világ tíz legnépszerűbb úti célja közé került. De a barcelonaiak számára ez már túl sok- hónapról hónapra nő az elégedetlenség.”

Barcelona, város, Barcelonaváros, Spanyolország, illusztráció

Fotó: Shutterstock/Pandora Pictures

„Elkeseredésük jeleként július 6-án több ezer lakos tüntetett, turisták ellenes táblákat tartva a magasba, és vízipisztollyal permetezték a turistákat. A képek bejárták a világot. A „turisták, menjetek haza feliratok pedig már jóval ez előtt megjelentek. Idén nyár óta rendszeressé váltak a közösségi platformokon azok a fotók, ahol turisták pózolnak az ilyen akár agresszívnek is tekinthető feliratok mellett. Több mint 400 ezer lájkot kapott augusztusban a „Köszönöm Barcelonának a nagyon meleg fogadtatást” poszt, amit egy panaszkodó turista tett ki Instagram-fiókján. A város vezetése ezt rossz reklámnak tartotta, és azóta amint megjelenik egy ilyen vagy ehhez hasonló felirat, a városi tanács azonnal eltávolítja a graffitiket” -mondta Annie, aki a város egyik festői negyedének, a „Gracia”-nak a lakója. „De ezek a feliratok végül mindig visszatérnek”-teszi hozzá. 

Akár 600 000 eurós bírság is kiszabható

Függetlenül attól, hogy az önkormányzat leszedeti a turista ellenes feliratokat, a barcelonai polgárok üzenete eljutott politikai szintre is. A Jaume Collboni (Katalán Szocialista Párt) által vezetett városi tanács véget kíván vetni a várost mérgező tömegturizmusnak, méghozzá végérvényesen és komoly lépésekkel. Szimbolikus lépésként a városi tanács tavaly júniusban bejelentette, hogy 2028-ig betiltja a „Pisos turisticos”, vagyis az Airbnb típusú bérbeadást, amely a panaszok és a tények szerint is a turisták javára „szívja el” a város lakáskínálatát. A városháza nyilvántartása szerint mintegy 10 000 legális, bútorozott, turistáknak szánt apartman van a városban – ez 60 000 ágynak felel meg -, de a szám, főként a belvárosban, még ennél is több lehet az illegális lakáskiadások miatt. „A város nem engedheti meg, hogy ilyen nagyszámú lakást használjanak turisztikai tevékenységre egy olyan időszakban, amikor a lakáshoz jutás nagyon nehéz, és a túlzsúfoltság negatív hatásai nyilvánvalóak” - magyarázta a polgármester. Az elmúlt tíz évben közel 9500, a szabályoknak nem megfelelő ingatlanra szabtak ki büntetést, a bírságok összege 60 000 eurótól 600 000 euróig terjedt, de az illegális lakáskiadás elleni vadászat nem ért véget. A polgármesteri hivatal havonta még mindig közel 300 illegális bérleményt talál. Túl nagy a kísértés„ - mondja Nùria, aki férjével együtt egy ingatlanügynökséget vezet a belvárosban. A tulajdonosok háromszor annyit kereshetnek így, mintha egész évre adnák ki a lakásukat egy albérlőnek."

A városi önkormányzat úgy döntött, hogy rendeleti úton szabályozza a kérdést. Ez azt jelenti, hogy 2023 novemberétől öt évre korlátozzák a turistáknak történő bérbeadáshoz szükséges engedélyek érvényességi idejét. Barcelona önkormányzata már 2014 óta nem ad ki engedélyeket, sőt, már a meglévőket sem újítja meg. Ez azt jelenti, hogy a bérbeadó cégeknek, ha nem tudnak engedélyt szerezni, akkor 2028 végén be kell szüntetniük a tevékenységüket, vagy illegalitásba vonulnak. Európában ez az első eset. Az Atlanti-óceán túloldalán, New Yorkban azonban a 30 napnál rövidebb időtartamú bérlések gyakorlatilag eltűntek, mióta egy évvel ezelőtt betiltották őket.
 

Tíz év alatt 68%-kal nőttek a bérleti díjak

Mindenki tisztában van azzal, hogy a lakhatás igazi pokollá vált Barcelonában. Az Incasol, a bérleti díjakat felügyelő állami intézet adatai szerint a bérleti díjak tíz év alatt 68%-kal emelkedtek, ami háromszor annyi, mint a fizetések emelkedése ugyanebben az időszakban. Ráadásul kínálati hiány van, mert a bérbeadókra nehezedő korlátozások - a fizetési késedelembe esett bérlők kilakoltatásának nehézségei, az idén bevezetett lakbérellenőrzés - visszatartják a bérbeadókat a bérbeadástól. „Amint megjelenik egy hirdetés, egy órán belül 80-90 megkeresést kapok. Vissza kell vonnom a hirdetéseket” - mondja Jordi Tomàs, a Tomàs Gestio Inmobiliaria helyi ingatlankezelő vezetője. Az egyesületek a szociális lakások nyilvánvaló hiányára is rámutatnak, bár a szociális lakások száma a barcelonai lakásállomány közel 4%-át teszik a spanyolországi átlag 2,5%-kával szemben. A Katalán parlament által tavaly elfogadott lakástörvény mostantól előírja, hogy az új fejlesztéseknek 30%-ban szociális lakásokat kell tartalmazniuk, azonban időbe telik, mire e változás hatása érvényesül majd. A városi tanácsnak az a célja ezzel a jogszabállyal, hogy új életet leheljen a nyomás alatt álló bérleti piacba.

Barcelona, város, Barcelonaváros, Spanyolország, illusztráció

Fotó: Shutterstock/Vunav

Egyre több szálloda
 

Másképp látja ezt Marian Murot, az Airbnb lakások tulajdonosait tömörítő Apartur szövetség vezérigazgatója, szerinte ugyanis a polgármester új lakástörvénye „populista” és csak azért született meg, hogy a politikusok elmondhassák, hogy a polgármesteri hivatal tesz valamit a lakhatásért”. A szezonális bérbeadások üzemeltetői a bevételkiesést 1 milliárd euróra becsülik - az 1500 érintett tulajdonos és 25 cég esetében -, azaz lakásonként körülbelül 666 000 euróra. Az ügyben közigazgatási eljárást kezdeményezett az Apartur, a városháza azonban túlzónak tartja ezt az összeget. „Ez őrültség” - mondta Laia Bonet, a lakásügyekért felelős alpolgármester a Le Figarónak. Ezek a tulajdonosok 2014-ben 270 euró illetéket fizettek be mindösszesen. Óriási hasznot húztak ebből az üzletből.”

Erre az esetre és problémakörre különösen igaz az a mondás, hogy ami az egyiknek szerencsétlenség és veszteség, a másiknak szerencse és nyereség. Az egész Airbnb körüli felhajtásnak a „szállodák lettek a nagy nyertesei”- mondja az egyik lakáskölcsönző weboldal vezetője. A korlátozó intézkedések nagyon igazságtalanok, mivel a turistaszállások a város szálláshelyeinek kevesebb mint 1%-át teszik ki. Miközben a szállodai kínálat folyamatosan növekszik, az új barcelonai városfejlesztési terv szerint a következő években közel 5000 új szállodai férőhelyet építenek a város külső kerületeiben (és 15 000-et a városon kívül).

A Le Figaro értékelésében a barcelonai városi tanács Airbnb bérbeadásról szóló döntése nem fogja túl gyorsan befolyásolni a város és környéke szálláshely kapacitását és a turizmus továbbra is fontos bevételi forrás marad. Ennek az az oka, hogy Barcelona a konferenciaturizmus fontos helyszíne is. Évente több százezer ember özönlik ide a nagy üzleti események ( Mobil Világkongresszus, Vakcina Világkongresszus stb.) és a sportesemények (Forma-1-es Nagydíj, Copa America 2024 stb.) miatt. „Az Airbnb a tünet, nem a probléma” - ismeri el Daniel Pardo, a tömegturizmus ellen küzdő helyi lakosok egyesületeit tömörítő szövetség vezetője. Ráadásul, a városban kialakult durva helyzetért nem egyedül az Airbnb a felelős. A turisták legkedveltebb negyedétől, a La Ramblától mindössze öt percre fekvő kikötőben naponta érkező óriáshajókról megszakítás nélkül özönlenek a várost ellepő turisták. „A főszezonban naponta akár hat sétahajó is kiköt” - mondja Daniel Pardo. Ez azt jelenti, hogy naponta 20-25 ezer turista tartózkodik a városközpontban csak emiatt. A sétahajók számát tekintve elérkeztünk a határig” – azaz ez nem mehet tovább így, ezt is szabályozni kell majd. A kikötőre ugyanakkor a városi tanácsnak kisebb ráhatása van, mert az állami kezelésben van. Mostantól októberig a központhoz közeli terminál megszűnik, de a várostól délre fekvő más terminálok átveszik a helyüket. Velencében sikerült a sétahajókat kiszorítani a városközpontból, Barcelonában ez még közel sem tart itt… 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!